_Humor
gràfic, drets humans i educació
Inici
| Sobre l'humor | Propostes
d'activitats | Annexos
Propostes d'activitats - Estereotips, prejudicis i discriminació - 1
"La capacitat de riure junts és l'amor." Françoise SaganEls estereotips, els prejudicis i la discriminació estan sempre en estreta relació cognitiva-afectiva-conductual. L'estereotip (positiu o negatiu) és una generalització no fonamentada i acceptada per un col.lectiu. El prejudici arrenca d'un estereotip negatiu, a partir del qual valora emocionalment, jutja socialment i orienta la conducta. La discriminació és el resultat de la conducta condicionada pel prejudici. (1)
Donat que, en general, no ens agrada riure'ns de nosaltres mateixos (és un aprenentatge que requereix esforç) sovint tendim a riure'ns dels altres, de manera que, en elaborar un acudit, és habitual recórrer als estereotips i als prejudicis. Molts acudits s'hi basen i el resultat és un humor no empàtic i, a vegades, fins i tot agressiu. Amb l'agreujant que aquests acudits retroalimenten els estereotips i els prejudicis i, per tant, en última instància, les actituds i situacions discriminatòries. En resum, que és un tipus d'humor "que no té cap gràcia", en el context de la cultura dels drets humans que volem fomentar.
L'objectiu d'aquesta activitat és promoure una reflexió sobre aquest tipus d'acudits: per què existeixen, amb quin objectiu s'expliquen, qui els explica i en quines ocasions, quins són els seus efectes, les seves característiques, on són els límits entre l'humor inclusiu, l'indiferent i el discriminador, etc.
Desenvolupament de l'activitat
De la forma que es consideri preferible, individualment (com a treball escrit) o en petits grups que després comparteixin les conclusions amb el grup gran, o directament en forma de debat de tota la classe, comentar les cites i les vinyetes següents. (2)
"Riure's dels altres és una cosa consubstancial a les persones: és una temptació massa llaminera com per evitar-la; al contrari, per riure's dels propis defectes cal un valor que poques persones tenen."
Carles Sans (3)"Riure és un verb, aquí la importància rau en analitzar el complement directe, és a dir, de què riem o de qui ens riem."
Carmen María Imbert (4)
Material opcional: Acudits sobre dones: Misogínia disfressada d'humor? (Sara Díez)
Si es vol aprofundir en el tema dels estereotips, els prejudicis i la discriminació, en la mateixa o en altres sessions es pot treballar amb les propostes dels annexos 1 (dones-homes) i 2 (elaboració d'acudits).
Si amb el mateix tipus de dinàmica es vol treballar sobre l'homofòbia, utilitzeu la proposta Estereotips, prejudicis i discriminació-2.
Annex 1Observar les següents vinyetes i reflexionar:
- Una mateixa vinyeta, pot ser misògina o deixar de ser-ho segons el context? Quina importància té el context, en valorar una vinyeta?
- Com qualificaríem les vinyetes següents, presentades així? I si només es presentessin les dedicades a les dones (o als homes)? Seria el mateix?
- Es podria desactivar o disminuir el caràcter misogin de les vinyetes de l'apartat anterior si es presentessin com aquestes altres, acompanyades de vinyetes sobre els estereotips negatius dels homes?
- És el mateix que un acudit sobre dones l'expliqui una dona o un home misogin? O un d'homosexuals, un homosexual o un homòfob, un de jueus, un jueu o un antisemita, un de negres, un negre o un racista blanc, etc.
(5)
Annex 2a) Proposar l'elaboració "d'acudits inclusius" (empàtics, amables) sobre el tema que es prefereixi (dones/misogínia; diversitat sexual/homofòbia; companyerisme/assetjament escolar; diferències ètniques/racisme; etc.)
b) Proposar la recerca a Internet "d'acudits excloents" (agressius, satírics) sobre el tema escollit i comentar-ne els resultats.
--
(1) Adaptació del
text d'Anna María Fernández Poncela, "Prejuicios y estereotipos;
Refranes, chistes y acertijos, reproductores y transgresores", Revista
de Antropología Experimental, nº 11, 2011, Universidad de Jaén
(2) Les vinyetes, excepte
les de Flapa i Toni P.A., s'han recollit de diferents recopilacions d'acudits,
en les quals, en general, no s'indicava ni l'autor/a ni el lloc de publicació
original.
(3) Carles Sans. El Periódico,
4-4-2014
www.elperiodico.com/es/noticias/opinion/reirse-uno-mismo-3240834
(4) Carmen María
Imbert. Pedagogía del humor, Alfa y omega
www.alfayomega.es/estatico/anteriores/alfayomega433/enportada/ep_reportaje1.html
(5) www.angelfire.com (2014)