Indicacions generals de cara al treball amb textos
El treball a partir de textos (assajos, novel·les, poesies, reportatges, notícies) és una característica de moltes propostes didàctiques sobre educació en drets humans. Al final de la pàgina trobaràs enllaços a alguns exemples.Els textos recopilats i classificats temàticament en aquest espai pretenen facilitar recursos complementaris per a la realització d'aquest tipus de propostes, o per a l'elaboració de noves propostes.
Les possibilitats didàctiques que ofereix un text, a part de les específiques de l'estudi de la llengua, són molt diverses. Però fins i tot a l'abordar un text amb un objectiu, per exemple, estrictament gramatical o estilístic, sempre es pot aprofitar, si el text ho permet (com els que oferim), per a intercalar algun comentari sobre la seva ideologia o valors.
A continuació oferim algunes idees per al treball amb textos des del punt de vista dels valors (quan parlem de valors sempre ens referim, òbviament, als valors coherents amb els principis continguts en la Declaració Universal dels Drets Humans).
Altres eventuals suggeriments (aplicable o no segons els casos):
- Interessar-se per la vida de l'autor i la seva eventual preocupació o relació amb problemàtiques de drets humans (tant des d'un punt de vista positiu com negatiu, per exemple en aquells casos que els autors promouen actituds racistes o sexistes, defensen la pena de mort o la tortura, etc.).
- Analitzar el text des de la mateixa perspectiva, des del punt de vista dels valors o contravalores que conté.
- Investigar la influència dels textos en la societat en el moment de la seva publicació, o la seva influència posterior.
- En el cas de textos reivindicatius, definir fins a quin punt han estat superats, o si són documents que han quedat com una referència encara vigent.
- En el cas de documents que, tots i els avanços que en el seu moment contenien, en l'actualitat han estat superats, identificar les seves limitacions i fins a quin punt aquestes ara són comprensibles a causa del moment que van ser escrits (època històrica, condicions socials, etc.).
- Buscar textos i autors que en la mateixa època compartissin o s'oposessin a aquells valors. En el mateix país o en altres països i cultures.
- Buscar exemples posteriors, d'altres èpoques, que mostrin una evolució dels valors continguts.
- Buscar també, eventualment, exemples posteriors de textos que mostrin una involució dels valors, i esbrinar-ne les causes.
- Relacionar els valors detectats amb articles concrets de la Declaració Universal dels Drets Humans, o d'altres documents posteriors de les Nacions Unides (per exemple, el Segon Protocol Facultatiu del Pacte Internacional dels Drets Civils i Polítics, destinat a abolir la pena de mort).
Exemples d'algunes propostes basades en el treball a partir de diferents tipus de textos.
- El text pren partit sobre el tema tractat o es limita a exposar-lo sense pronunciar-se?
- La postura de l'autor és clara, o l'ambigüitat es presta a diferents interpretacions?
- Classificar els personatges que apareixen segons es considerin víctimes, responsables de les injustícies, aliens als successos, aliens però responsables per omissió, etc.
- Què s'ha sentit al llegir el text? Intentar fer una descripció de les emocions que ha generat la lectura.
- Si apareixen víctimes de violacions de drets humans, valorar la capacitat d'empatia que han generat en el lector, l'impacte emocional causat.
- Passen avui dia fets com els descrits? En quins llocs? Per quins motius?
- Ens ha passat alguna vegada alguna cosa semblant a la descrita? Si no a nosaltres, a algun conegut?
- Quin paper tenen la literatura i els mitjans de comunicació en la difusió de valors i contravalors? Fins a quin punt són determinants per a fomentar la pau, la convivència i la solidaritat, o els seus oposats, l'odi social, el racisme, el militarisme, etc.?
- El text podria ser més efectiu com a eina de sensibilització si algun aspecte s'hagués tractat de forma distinta? En cas afirmatiu, descriure'l.
Excepte la primera, pertanyen totes a l'apartat Propostes i activitats de diferents autors.