Es pot i s'ha d'educar en drets humans en totes les edats. També a Primària: el que cal és només adaptar el vocabulari i buscar les activitats addients per tal que siguin adequades a l'estadi cognitiu i de maduració moral en què es troba l'infant. La proposta que en aquest cas fem consisteix en aprofitar la poesia amb aquest objectiu. Hem fet una selecció de fragments de poemes i, a cada un, li hem associat una petita activitat (a l'hora de fer la selecció, no hem diferenciat entre poemes i lletres de cançons, ja que les cançons en definitiva són poesies cantades).
Llista de propostesLes diferents propostes es poden treballar de forma aïllada, o també buscant la seva relació amb algun dels articles de la Declaració Universal dels Drets de l'Infant. En aquest cas, segons les edats, es pot fer servir com a referència una versió de la Declaració en llenguatge senzill, en lloc del text original.
Declaració Universal dels Drets de l'Infant (en llenguatge senzill)
Declaració Universal dels Drets de l'Infant (text original)Si parlem de la Declaració, caldrà també fer una explicació sobre l'origen dels drets humans, i sobre les declaracions que els proclamen. A més de la Declaració dels Drets de l'Infant, podem parlar també de la Declaració Universal dels Drets Humans (podeu fer-ne servir també una versió en lleguatge senzill).
Per tal d'afavorir aquest treball, es poden tenir penjats a l'aula cartells amb aquestes Declaracions. Aquí teniu els enllaços per descarregar els documents en format PDF, més fàcils d'imprimir:
Declaració Universal dels Drets de l'Infant (PDF i en llenguatge senzill)
Declaració Universal dels Drets Humans (PDF i en llenguatge senzill)També podeu donar un cop d'ull als sugeriments generals relacionats amb l'aprofitament de la poesia com a material didàctic. No estan pensats especialment per a Primària, però moltes de les idees es poden adoptar directament o ser adaptades amb facilitat.
En els casos de fragments de cançons, un possible complement de l'activitat pot consistir en escoltar la cançó.
D'altra banda, com a complement al treball a partir dels fragments de poesies, podeu donar un cop d'ull a l'apartat d'activitats incloses en la recopilació Els drets dels infants, per si considereu que alguna d'aquestes activitats pot ser adequada, abans o després de l'activitat amb les poesies.
Pel que fa a la introducció del concepte de "drets humans", us deixem aquí aquest petit text, per si us sembla que us pot ser d'utilitat:
Quan naixem naixem despullats i desvalguts. Si els nostres pares no tinguessin cura de nosaltres (protegint-nos, alimentant-nos, abrigant-nos, rentant-nos, etc.), no podríem sobreviure, ens moriríem, perquè quan naixem som molt fràgils. Alhora, des del primer dia de vida, només pel fet d'haver nascut, i siguin els que siguin els nostres pares, la societat en què vivim també ens reconeix uns drets.Desitgem que aquests recursos us puguin ser d'utilitat. I volem aprofitar per dir-vos que estarem encantats si ens voleu fer qualsevol suggeriment adreçat a millorar alguna aspecte d'aquestes propostes.Aquests drets no han existit sempre, sinó que s'han anat reivindicant i aconseguint de mica en mica, al llarg de segles, gràcies a l'esforç de moltíssimes persones i col.lectius. Per exemple, abans l'esclavitud era legal, i en canvi avui està prohibida.
Aquests drets els anomenem drets humans. El principal document on estan recollits és la Declaració Universal dels Drets Humans. Totes les persones tenen aquests drets recollits en la Declaració Universal: petits i grans, dones i homes, d'un país o un altra, amb el color de pell que sigui, etc.
Ara bé, que aquests drets estiguin reconeguts no vol dir que sempre i arreu es respectin. De manera que cal reivindicar aquest respecte generalitzat. Hem de vetllar, totes les persones, d'una banda per tal que se'ns respectin els nostres drets, i d'una altra perquè es respectin els drets de les persones que ens envolten, siguin infants o adults.
Per això és important conèixer els drets humans, perquè si no els coneixem difícilment els podrem reivindicar, tant els nostres com els de la resta de persones, tant les que tenim a la vora com les que viuen en llocs llunyans.