L'any 1961 Peter Benenson va publicar "Els presos oblidats", l'article que va ser l'origen d'Amnistia Internacional. En aquell primer article no es feia cap referència a la importància de l'educació com a mesura preventiva de les violacions dels drets humans. Inicialment, les prioritats d'Anistia Internacional eren els presos de consciència, la pena de mort, la tortura i els judicis justos dels presos polítics, però ben aviat l'educació en drets humans es va convertir també en un objectiu de l'Organització.Amb el pas dels anys Amnistia Internacional va anar ampliant els àmbits sobre els que treballava, fins arribar al moment actual, que defensa la importància i la interdependència de tots els drets humans, també els econòmics, socials i culturals. Aquest procés d'ampliació temàtic ha anat acompanyat, en paral.lel, de la consolidació de la importància que Amnistia Internacional atribueix a l'educació en drets humans, sent actualment un dels pilars fonamentals de la seva feina.
El setembre de 1978 es va celebrar a Barcelona l'assemblea constituent de la Secció espanyola d'Amnistia Internacional (Franco havia mort el 1975, el 1977 es van celebrar les primeres eleccions democràtiques i a continuació es van presentar els estatuts de la nova secció, que no van ser autoritzats oficialment fins a principis de 1978). Cinc anys més tard, el 1983, es va crear el Grup d'educació a Barcelona (1), el primer grup especialitzat de la Secció. Uns anys després es va crear a Madrid l'Equip d'educació en Drets Humans, d'àmbit estatal.
Al llarg d'aquests anys, la Secció espanyola, alhora que ha anat creixent, ha anat també incidint cada vegada més en l'àmbit educatiu. Actualment hi ha molts grups locals d'Amnistia Internacional que treballen en l'àmbit de l'educació en drets humans, alguns de manera molt regular, coordinada i eficient, per exemple, entre d'altres, els grups de València i Burgos.
Per la seva banda, el Grup d'educació s'ha mantingut actiu de forma permanent des del moment de la seva creació, el 1983. L'any 2003 va celebrar el seu 20è aniversari, fent un balanç de les seves activitats fins aleshores. Llavors las seva dedicació al manteniment del web ja era la seva prioritat, una feina que aquests darrers anys s'ha seguit potenciant (aquesta aventura virtual havia començat el 1996, amb una pàgina única allotjada llavors a l'espai personal d'un dels membres del grup).
El marc territorial d'actuació del Grup d'educació ha anat canviant al llarg dels anys. En els seus inicis, i mentre no es va crear l'Equip d'Educació amb seu a Madrid, el Grup d'educació va exercir de coordinador a nivell estatal de l'educació en drets humans. Posteriorment, va reduir les seves activitats a l'àmbit de la comunitat autònoma catalana, incidint només de manera puntual en el conjunt de la Secció amb iniciatives concretes, com en el cas de la creació de les propostes Una postal una vida o Regala les teves paraules. (2)
Però el progressiu desenvolupament del web, i en concret la decisió d'iniciar-ne una versió en castellà (fins aleshores inexistent), va fer que el grup comencés a ser més conegut no només en l'àmbit estatal, sinó també en els països hispanoparlants. Actualment, bona part dels usuaris del web són d'aquests països.
Per tal de donar una idea d'aquesta evolució (iniciada tal com hem dit el 1996 amb una pàgina única), adjuntem una comparació de les dimensions del web el 2003 i el 2011:
A l'activitat del web més recentment s'hi ha afegit la presència del grup al Facebook, amb la intenció de posar a l'abast dels usuaris d'aquesta xarxa social informació sobre les activitats del grup i sobre educació en drets humans en general:2003: Al voltant de 500 pàgines 2011: Més de 3500 pàgines, gairebé 2000 imatges i més de 100 documents PDF www.facebook.com/amnistia.internacional.educacio
Fa molts anys que a la pàgina principal del web diu: "Com més ens dediquem avui a promoure l'educació en drets humans més poca feina tindrem demà en denunciar els atemptats contra la dignitat de les persones".
Voleu ajudar-nos a millorar i ampliar la feina que fem? Si us decidiu, estarem encantats. Us podeu posar en contacte amb nosaltres a traves del Facebook o del nostre correu electrònic.
--
(1) Al principi el nom del grup era Grup d'educadors, modificat posteriorment
(2) L'activitat inicialment es deia "llista de salutacions", i era una iniciativa original de la Secció holandesa