Principal > Recursos > CINE > Fitxes de pel.lícules > Fitxa

El cine i la Declaració Universal dels Drets Humans
Article 1. Igualtat de tots els éssers humans


Philadelphia
Fitxa en format PDF: 01-philadelphia-CAT.pdf


Any: 1993
Durada: 119'
Direcció: Jonathan Demme.
País: EUA.
Edat: A partir de 13 anys.
Argument: Andrew Beckett, un jove i brillant advocat, és valorat pels seus caps. Li són assignats casos de gran responsabilitat, fins que un dia és acomiadat, oficialment amb l'argument de la seva pèrdua d'eficiència. Ell es rebel·la perquè s'adona que la causa de l'acomiadament és la malaltia de la sida que pateix, i decideix acudir als tribunals. Per a això recorre a Joe Miller, un advocat carregat de prejudicis sobre la sida i l'homosexualitat, però que acabarà acceptant el cas i canviant progressivament la seva actitud homòfoba.

Suggeriments didàctics

Altres articles de la Declaració que es poden treballar: 2, 3, 8, 10, 12, 29
Temes: Homofòbia i altres prejudicis, dret al treball i a la justícia, salut, sida, solidaritat, vida privada.
Elements de debat per a iniciar un cinefòrum:

 • Quina és la causa de l'evolució de Joe Miller pel que fa a l'Andrew Beckett? Quines són les etapes d'aquesta evolució i els motius?
 • En diferents escenes de la pel·lícula es manifesten actituds de rebuig a l'homosexualitat: en bars, oficines, supermercats, gimnasos... L'ambient general de la societat en la qual vivim és semblant? I el del nostre entorn més immediat?
 • Quin és el principal tema de la pel·lícula, la sida o l'homosexualitat? A la pel·lícula s'utilitza la sida per a abordar la discriminació homosexual?
 • Altres reflexions que es poden tenir en compte:
 • Durant el judici, Charles Wheeler, referint-se a l'homosexualitat de l'Andrew diu: "Llegeixi la Bíblia! Antic i Nou Testament! Hi ha regles molt valuoses!" Com és tractada l'homosexualitat a la Bíblia?
 • Com és tractada l'homosexualitat per les diferents esglésies cristianes? I per part d'altres religions?
 • L'homosexualitat ha estat estigmatitzada no només per les religions, sinó també per diferents règims polítics, com el nazisme alemany. En els camps d'extermini nazis van morir milers de persones homosexuals només pel fet de ser-lo. I en països comunistes també s'ha perseguit els homosexuals. Per que s'han produït, i en alguns llocs se segueixen produint, aquestes persecucions?
 • En quins països l'homosexualitat actualment està penalitzada? Tenen característiques en comú, aquests països? A quines penes s'exposen les persones acusades d'homosexualitat?
 • Les infeccions i les morts causades per la sida es reduïxen en els països rics en la mateixa mesura que es multipliquen en els països pobres, especialment a Àfrica. Quina és la causa d'aquesta diferent evolució?
 • Un dels problemes amb el qual es troben els països pobres és el del preu dels medicaments. A la Declaració Universal dels Drets Humans es recullen tant el dret a la salut com el dret a la propietat intel·lectual. Quin ha de prevaler en casos conflictius com l'esmentat? És legítima la fabricació de genèrics, violant si és necessari els drets de patents, amb la finalitat d'aturar drames sanitaris com els dels països assotats per la sida?
 • L'Andrew és un ciutadà americà sense problemes econòmics. Quina hauria estat l'assistència que hauria rebut als Estats Units si no hagués tingut cap protecció sanitària? Quines són les característiques del model sanitari dels Estats Units? Sobre aquest tema pot ser útil consultar la fitxa de Sicko, de Michael Moore.
 • L'Andrew oculta que pateix la sida. És legítima, la seva postura? La seva activitat laboral comportava algun risc per als seus companys de treball?
 • En quines circumstàncies es pot contreure la sida? En algunes circumstàncies és o hauria de ser obligatori declarar que es pateix la sida? Quina altres malalties infeccioses poden presentar aquest dilema?
 • Per què les persones infectades a causa d'una transfusió són considerades (en la pel·lícula i en la realitat en molts casos) de manera diferent d'aquelles que contreuen la malaltia a causa de xeringues infectades (en el cas de drogoaddictes), o de relacions sexuals de risc, sense protecció? En el segon cas, s'estableix també alguna diferència entre les persones infectades a causa de relacions heterosexuals o homosexuals?
 • El 1984 el conegut actor Rock Hudson va declarar que tenia la sida. El 1991 ho va reconèixer el jugador de bàsquet Magic Johnson. Des de llavors, altres persones famoses han reconegut públicament que tenien la malaltia. Per què és important que persones conegudes de tot el món reconeguin que tenen la malaltia?
 • En ocasions es discuteix si l'homosexualitat és d'origen genètic o social. Té alguna importància, aquest debat? O només és rellevant que cadascú té el dret a viure la seva sexualitat com vulgui? Si s'arribés a alguna conclusió definitiva sobre el seu origen, podria tenir alguna incidència sobre els drets dels homosexuals?
 • Pel que sembla quan es va estrenar la pel·lícula els col·lectius homosexuals van criticar que no tingués més protagonisme la relació i les mostres d'afecte entre l'Andrew i Pedro. Hauria millorat la pel·lícula amb aquest major protagonisme? Hauria aportat alguna cosa que s'haguessin afegit, per exemple, escenes de sexe explícit?
 • Comentar altres pel·lícules en les quals es tracti l'homosexualitat i la forma com és tractada.
 • Textos per a comentar (de la pel.lícula):
 • "Filadèlfia és la ciutat de l'amor fraternal, bressol de la llibertat, on els Pares de la Pàtria van redactar la Declaració de la Independència. No crec que digui 'Tots els homes hetero són iguals', sinó que diu 'Tots els homes són iguals'".
 • "No es tracta només de SIDA. Parlem de què tracta aquest cas veritablement. El menyspreu, l'odi i la por del públic cap els homosexuals."
 • L'Església Catòlica ha anat canviant la seva opinió sobre l'homosexualitat. Abans, durant els temps de la Inquisició, les persones homosexuals podien ser executades, acusades de conductes "contra natura". En l'actualitat la tendència de l'Església és a no culpabilizar la persona homosexual pel fet de ser-lo, sempre que no mantingui relacions homosexuals. És suficient aquesta evolució?
 • "L'homosexualitat designa les relacions entre homes o dones que experimenten una atracció sexual, exclusiva o predominant, cap a persones del mateix sexe. (...) Recolzant-se en la Sagrada Escriptura que els presenta com depravaciones greus (...) la Tradició ha declarat sempre que "els actes homosexuals són intrínsecament desordenats" (...). Són contraris a la llei natural. (...) No poden rebre aprovació en cap cas. (...) Les persones homosexuals estan cridades a la castedat." Catecisme de l'Església Catòlica, punts 2357 i 2359 (1)
 • (1) http://www.vatican.va/archive/catechism_sp/p3s2c2a6_sp.html (2012)

  Una altra pel.lícula de la qual en poden ser útils alguns suggeriments: Pride

  Suggeriments generals sobre aquest article de la Declaració:
  (apartat "La Declaració Universal dels Drets Humans, suggeriments didàctics")
  Article 1, Igualtat de tots els éssers humans

  Fitxa didàctica de Cinescola
  Fitxes didàctiques a Cinema i educació (enllaços a fitxes de diferents autors)

  Pel.lícules sobre minories sexuals
  Pel.lícules sobre el dret al treball

  .

  vuelve al inicio