Grup d'educació
 
 Humor gràfic i drets humans  > pàgina principal
 Propostes didàctiques índex guia propostes annexos

Kalondi. Le Monde (reproduït  a "Humor gráfico en el aula de matemáticas", Arial Ediciones, 2003)
Dimensió cognitiva de l'humor

Els estudis sobre l'humor coincideixen que aquest té una dimensió cognitiva: permet o facilita l'accés al coneixement. 
  • D'una banda, com diu Peter Berger, la perspectiva humorística (la visió des de l'humor) desvetllaria aspectes de la realitat que qüestionen els prejudicis o punts de vista subjectius de l'observador. 
  • D'altra banda, aquesta perspectiva permetria captar aspectes de la realitat ocults des d'una visió "seriosa", no humorística. 
Tant la superació de la subjectivitat com el descobriment d'altres perspectives de la realitat tenen una importància fonamental al món educatiu, ja que són condicions imprescindibles per a qualsevol aprenentatge creatiu i alliberador. Amb més raó, en el camp de l'educació en valors. 

Amb aquest objectiu, la incorporació de la dimensió cognitiva de l'humor es pot plantejar a través de dues vies: com a proposta de treball dins d'una matèria concreta (prenent com a punt de partida i motiu de reflexió l'acudit, el gag, la pel·lícula còmica, la música humorística, etc.), o com a actitud general (el sentit de l'humor) promoguda per l'educador en les relacions de l'aula. 

En relació a la primera via (en la qual basem les propostes que presentem), potser ens poden servir de referència i estímul els acudits que els humoristes gràfics publiquen en els mitjans de comunicació, en constatar com de fet imparteixen (almenys en ocasions) una espècie de "educació no formal" de la societat, de vegades amb un alt grau d'incidència i efectivitat. La segona via, la importància de la incorporació del sentit de l'humor a les activitats quotidianes, la comentarem més endavant.

"La falta de sentit de l'humor és un desavantatge cognoscitiu: exclou la possibilitat de determinades percepcions i pot ser que fins i tot impedeixi l'accés a tot un àmbit de la realitat."
Peter Berger. Kairós. Barcelona, 1999
.