Grup d'educació
 
 Humor gràfic i drets humans  > pàgina principal
 Propostes didàctiques índex guia propostes annexos

www.gmhc.org
Precaucions: ús assenyat de l'humor

Tenint en compte el marc educatiu en el qual ens movem, la descripció feta anteriorment dels models humorístics adequats als nostres propòsits caldria completar-la amb el que podríem anomenar el principi de l'oportunitat o del "ús assenyat" de l'humor a l'aula:
"L'èxit d'ensenyar amb humor dependrà de quin tipus d'humor s'usa, si es fa sota circumstàncies apropiades, en el moment oportú i de la manera pertinent".
Carlos Alemany i Raúl Cabestrero. "Desarrollo del humor: estudios e investigaciones" (dins de "El valor terapéutico del humor", Desclée De Brouwer. Bilbao, 2002)
En aquest sentit, serà adequat a més tenir present la reflexió que ens fan els mateixos autors sobre alguns eventuals perills de l'ús de l'humor. Una reflexió que, adaptada lliurement a l'entorn educatiu (el text original està orientat a la relació entre terapeutes i pacients), podria quedar així:
  • Un educador insegur pot emprar l'humor com a defensa en lloc de com a mitjà per transmetre els valors i/o coneixements oportuns. 
  • Eventualment, aquesta inseguretat pot portar l'educador, en un moment donat, a emprar la sàtira sobre algun dels alumnes (amb el perill afegit que l'alumne satirizat sigui al seu torn objecte d'actituds menyspreadores o agressives per part d'altres alumnes o del grup en general). 
  • L'educador pot prioritzar la recerca de la pròpia popularitat sobre la transmissió de valors o l'exposició de la matèria corresponent, distorsionant els autèntics objectius i posant en perill la seva consecució. 
  • Si no s'empra amb cura l'humor, l'educador pot transmetre la idea que la matèria corresponent no és alguna cosa important, i per tant pot desviar l'atenció dels alumnes de la veritable finalitat de l'activitat. 
  • Aquesta falta de cura també pot fomentar les sortides de to i les pallassades per part dels alumnes (sense cap relació amb el sentit de l'humor que es pretén fomentar), dificultant per tant el treball seriós i en profunditat que es persegueix.
Peter Berger, per la seva banda, ens adverteix:
"La capacitat de veure les coses des d'una perspectiva còmica no és necessàriament una qualitat moralment admirable. L'aptitud pel còmic pot emprar-se per a una sèrie d'objectius moralment reprovables. De fet (...) l'enginy es pot exercir amb malícia i pot anar associat a una actitud de nihilisme moral."
Risa redentora. Kairós. Barcelona, 1999
En definitiva: com passa amb totes les eines, dependrà de l'habilitat i l'honestedat amb què s'utilitzi l'humor que els resultats que s'obtinguin siguin més o menys positius. El que en qualsevol cas és obvi és que les possibilitats que ofereix l'humor a l'aula són moltes (com a actitud en general, i com a material de treball en propostes concretes). Les cauteles exposades no pretenen desincentivar la seva utilització, sinó recomanar el seu ús atent i responsable.
.