Un pequeño
mundo
(Un monde)
Fitxa
en format PDF: de moment no disponible
Any: 2021.
Durada: 72'
Direcció: Laura Wandel.
País: Bčlgica.
Edat: A partir de 16 anys.
Argument: Nora acaba de començar la Primària i descobreix l'assetjament que a l'escola pateix Abel, el seu germà gran. La nena es debat entre la necessitat d'integrar-se, i el vincle amb el seu germà, que malgrat ser la víctima li demana que guardi silenci, que no digui res a ningú.Suggeriments didàctics
Altres articles de la Declaració que es poden treballar: 1, 5, 26, 29.
Temes: Assetjament escola.
Elements de debat per a iniciar un cinefòrum:Altres reflexions que es poden tenir en compte:
- La pel·lícula de Laura Wandel és una de les més dures sobre l'assetjament escolar. Són necessàries, aquest tipus de pel·lícules dures, per a conscienciar de manera efectiva sobre l'existència de l'assetjament escolar i de la seva gravetat? Són també necessàries altres pel.lícules no tan dures, per a poder arribar així a més persones?
- En quina mesura l'assetjament escolar és només un conflicte escolar, o de tota la societat?
- Per què és tan habitual, en general, que els companys/as que no intervenen en els casos d'assetjament no diguin res sobre el que passa?
- El desenvolupament de la pel·lícula mostra que no tot és blanc o negre; qui ha estat víctima pot passar a ser victimari, i viceversa. És un encert de la pel·lícula, aquest plantejament, en lloc d'un plantejament en el qual només hi hagués víctimes i assetjadors?
- Aquesta complexitat, és també un reflex del que passa en la societat, en les relacions del món dels adults?
- Narrada des del punt de vista infantil de Nora, a causa de la seva duresa i de l'ús de la càmera, es podria considerar una pel.lícula de terror?
- Quina és l'explicació que només hi hagi una mestra que s'impliqui de debò en el que passa? El comportament dels adults a la pel.lícula, és representatiu del que passa a les escoles quan hi ha casos d'assetjament?
- En una escena de la pel·lícula, Nora està jugant amb una bena en els ulls, i mentrestant, al seu germà el fiquen en un contenidor d'escombraries. Nora aixeca la bena per a veure que està passant, i se la torna a posar. Per què Nora actua així?
- L'assetjament virtual, a través de les xarxes socials, pot ser tan agressiu com l'assetjament físic?
- Quines diferències hi ha, si n'hi ha, entre l'assetjament entre noies i l'assetjament entre nois?
- Un nen o nena assetjat de manera severa, pot arrossegar seqüeles del que li va passar, durant anys, o fins i tot tota la vida? Com es poden superar aquestes cicatrius biogràfiques de la infància o l'adolescència?
- Què es pot fer per a minimitzar els casos d'assetjament en els centres d'ensenyament?
- Text per a comentar:
"Què haig de fer si sóc testimoni? Mai hauríem de ser indiferents a un acte de crueltat. Si no fem res, és com si nosaltres mateixos donéssim suport al 'bullying'. El primer i el més important és trencar el silenci, perquè protegeix tots els actes de 'bullying'. El primer silenci que hem de trencar és aquest que ens porta a quedar-nos callats en relació amb qui sofreix. Quan veiem sol qui ha viscut un episodi d'intimidació, podem acostar-nos-hi i dir-li que no ens sentim bé amb el que li està passant, que no ens sembla correcte, que no és just, que no s'ho mereix, i hem de preguntar-li què podem fer per a ajudar-lo. Si la persona que està patint sent que no està sola i que té un aliat -tant de bo més-, se sentirà més forta, amb menys por i més capacitat d'arribar a defensar-se. El següent silenci que hem de trencar és el de quedar-nos callats en relació amb els qui han de conèixer el problema, és a dir, amb els adults de confiança. El que té de bo parlar amb ells serà que ja no estarem gestionant sols el problema, i la xarxa d'ajuda de qui sofreix es farà cada vegada més gran. I com més gran sigui la xarxa, més forta serà." Annie d'Acevedo, Mimi González (aquest fragment forma part del comentari de text Alguien me está molestando: el bullying).-
Documentació utilitzada:
- 'Un pequeño mundo. Guía didáctica'. Joaquín Palencia (Avalon Distribución Audiovisual, 2022).
- 'Dinámicas para trabajar el acoso escolar en tu clase de primaria y ESO'.
www.transeduca.com/dinamicas-para-trabajar-el-acoso-escolar-en-tu-clase-de-primaria-eso-n-124-es.html (2023)Suggeriments generals sobre aquest article de la Declaració:
(apartat "La Declaració Universal dels Drets Humans, suggeriments didàctics")
Article 5, Contra la tortura i els maltractaments