Cobardes
Fitxa
en format PDF: de moment no disponible
Any: 2008.
Durada: 89'
Direcció: José Corbacho.
País: Espanya.
Edat: A partir de 12 anys.
Argument: Gaby és un adolescent a qui fa por anar a l'escola perquè un company no para d'assetjar-lo. Descobreix que aquest company també té por de tornar a casa per no fer enfadar el seu pare; i que el pare d'aquest company, a la vegada, té por de perdre la feina. Sembla com si la por determinés tots els comportaments tant del món infantil com del món adult. Alhora, Gaby descobreix que també hi ha persones (com l'amo d'una pizzeria) que sembla que no tenen por.Suggeriments didàctics
Altres articles de la Declaració que es poden treballar: 1, 3, 26.
Temes: Assetjament escolar, gestió de les emocions, violència i conductes delictives, marginació social, drets laborals.
Elements de debat per a iniciar un cinefòrum:Altres reflexions que es poden tenir en compte:
- Com s'ha d'enfocar, a les escoles, el problema de l'assetjament escolar?
- En quina mesura l'assetjament escolar és només un conflicte escolar, o de tota la societat?
- L'assetjament virtual, a través de les xarxes socials, pot ser tan agressiu com l'assetjament físic?
(1) www.espinof.com/criticas/cobardes-un-tema-de-actualidad-tratado-con-demasiada-distancia (2021)
- En un cas d'assetjament escolar hi ha la víctima, la persona o persones assetjadores, i aquelles que n'estan al corrent, i que potser no intervenen, que no fan res per tal d'impedir-ho. No intervenir en aquests casos és ser còmplices de les persones assetjadores?
- Quines diferències hi ha, si n'hi ha, entre l'assetjament entre noies i l'assetjament entre nois?
- Quines actituds i mesures calen, per tal d'evitar que les conductes d'assetjament no es produeixin?
- Atès que la por determina molts dels comportaments tant d'infants com d'adults, a les escoles cal educar sobre com gestionar les pors? La gestió de les emocions es treballa, a les escoles?
- Hi ha trets en comú, entre l'assetjament escolar i l'assetjament laboral? Quins?
- Els governs de vegades manipulen les emocions i promouen sentiments de por, per tal d'aconseguir el control de la població?
- Quina altres agents socials o entitats poden manipular les emocions de la població (o d'una part de la població, d'un col.lectiu concret), per tal d'aconseguir els seus objectius?
- Reflexionar sobre aquest text:
- "¿Qué debo hacer si soy testigo? Nunca deberíamos ser indiferentes a un acto de crueldad. Si no hacemos nada, es como si nosotros mismos apoyáramos el 'bullying'. Lo primero y lo más importante es romper el silencio, pues éste protege todos los actos de 'bullying'. El primer silencio que debemos romper es ese que nos lleva a quedarnos callados con quien sufre. Cuando veamos solo a quien ha vivido un episodio de intimidación, podemos acercarnos y decirle que no nos sentimos bien con lo que le está pasando, que no nos parece correcto, que no es justo, que no se lo merece, y debemos preguntarle qué podemos hacer para ayudarle. Si la persona que está sufriendo siente que no está sola y que tiene un aliado -ojalá varios-, va a sentirse más fuerte, con menos miedo y más capaz de llegar a defenderse. El siguiente silencio que debemos romper es el de quedarnos callados con quienes deben conocer el problema, es decir, con los adultos de confianza. Lo bueno de hablar con ellos será que ya no estaremos lidiando solos el problema y la red de ayuda al que sufre se hará cada vez más grande. Y cuanto más grande sea la red, más fuerte será." Annie de Acevedo, Mimi González (aquest fragment forma part del comentari de text Alguien me está molestando: el bullying)
- És encertat, el que es diu en la següent cita?
- "Parte de la falta de autenticidad [de la película] se aprecia en que los diálogos están llenos de tópicos. Parece que se hubiesen trasladado los titulares de esos periódicos y telediarios directamente a las frases de los personajes. Lo que se oye por ahí (opiniones de profesores, de padres, de los propios jóvenes…), es lo que se ha utilizado como material para el guión. Eso está bien si se utiliza como material de partida, pero para ir más allá, para profundizar a partir de esa idea, convirtiéndola en una historia personal, no en una reflexión disfrazada de película. Se intenta que la tesis quede tan clara que no se buscan subtextos ni sutilezas. Se llega al tema sin más, de forma obvia y demasiado directa." Beatriz Maldivia (1)
- Quines altres pel.lícules hi ha, sobre l'assetjament escolar? Alguna és potser més adequada, de cara a sensibilitzar sobre aquest greu problema? En cas afirmatiu, quina?
Suggeriments generals sobre aquest article de la Declaració:
(apartat "La Declaració Universal dels Drets Humans, suggeriments didàctics")
Article 5, Contra la tortura i els maltractamentsAltres fitxes sobre aquesta pel.lícula: Cinema i educació