Propostes monogràfiques
sobre temes diversos
Pitjor que
la por a les vacunes, és no tenir vacunes
Àrea
Socials, ètica, Tutoria.
Edat
Segon cicle d'ESO i Batxillerat (a partir de
14 anys).
Durada
60 minuts (o dues sessions de 60', si es vol
aprofundir més en el tema).
Dret relacionat
Article 25 de la Declaració Universal dels Drets
Humans.
"Dret a un nivell de vida que asseguri,
entre altres coses, la salut, el benestar i l'assistència mèdica."
>>
documents de les Nacions Unides en format HTML i PDF.
Objectius
A partir de la consciència de l'impacte
de la pandèmia de la covid, prendre consciència que la lluita
contra les malalties infeccioses és també una qüestió
de drets humans, i que per tant, no ens podem desentendre de les necessitats
d'atenció de la població d'altres països.
Afavorir aquest propòsit conscienciador a través del debat.
Preparació per part del professorat
Si ho considera oportú, llegir el text
Història dels drets
humans. Virus, bacteris, epidèmies i drets humans.
Material o suport
Cartell de Metges Sense Fronteres
Opcional: cartells amb petits textos, per penjar-los si es vol a l'aula (o llegir-los en algun moment), i així, si cal, afavorir el debat. Annex final.
Metodologia
Es mostra el cartell de Metges Sense Fronteres,
projectat o imprès (en gran format).
Les pautes de desenvolupament que es donen a continuació són
només orientatives, el rellevant és poder posar, d'una manera
o una altra, el focus d'atenció en els temes que s'esmenten.
1-Individualment o en petits grups, reflexionar uns cinc o deu minuts sobre els següents tres temes, i fer-ne un petit resum:
-A quin tipus de població es refereix Metges Sense Fronteres quan diu que és pitjor no tenir vacunes que tenir-ne por?
-Qui ha de garantir el dret de la població a la protecció contra les malalties infeccioses? Cada família pel seu compte? Els estats? Si els estats no poden, la comunitat internacional?
-Les malalties infeccioses només es combaten amb vacunes (per prevenir-les) i els medicaments (per tractar-les)? Quina importància tenen les condicions de vida (aigua depurada, xarxa de clavegueram, alimentació adequada, habitatge apropiat, etc.)? Variable en funció de les característiques dels diferents tipus de malalties infeccioses?
2-Debat amb tota la classe (si es vol, es pot saltar la part individual o en petits grups, i començar directament aquí, amb tot el grup, plantejant d'entrada les qüestions anteriors).
Suggeriments o temes que, si es considera oportú, també es poden introduir en algun moment:
Sobre les mesures de prevenció:
-Si el control de les malalties infeccioses no és un tema només de vacunes i de medicaments (antivírics, antibacterians i d'altres tipus), ¿es dóna prou importància, sobretot en els territoris amb més risc de brots epidèmics, als altres aspectes que ajudarien a contenir-les? (aigua depurada, aliments no contaminats, control d'insectes, etc.). Si no es fa, per quins motius és?
-Les malalties infeccioses restringides a determinats territoris (malària, dengue, etc.), reben la suficient atenció per part de la comunitat internacional?
-Quines malalties infeccioses poden afectar qualsevol persona, de qualsevol país i de qualsevol condició social?Sobre les llibertats:
-En casos de pandèmies, què és millor, una actitud autoritària que decreti confinaments i obligui les vacunacions, o una actitud didàctica que intenti aconseguir aquests objectius de forma no autoritària? De vegades poden ser imprescindibles, les dues vies?
-Situacions reals greus de crisis sanitàries poden servir, de vegades, per introduir restriccions de llibertats que no són estrictament necessàries, o que són fins i tot del tot abusives?
-La llibertat individual ha d'estar sempre pel damunt de tot? L'interès col.lectiu ha d'estar sempre pel damunt de tot? Quins països són més representatius de cada una de les dues opcions?
-Les vacunes haurien de ser obligatòries? En cas afirmatiu, totes o només algunes? Quines en concret? De manera general, o només per a alguns col.lectius professionals o de risc? Si en principi no han de ser obligatòries, alguna circumstància excepcional podria justificar, en un moment determinat, la seva obligatorietat?Sobre l'accés als recursos mèdics:
-En casos de pandèmies, és a dir d'epidèmies d'abast mundial, ¿està justificat suspendre temporalment els drets de les patents de les vacunes o medicaments necessaris per a poder fer front a la crisi? Si no es fa aquesta suspensió temporal (o es compensa d'una altra manera, facilitant vacunes a preu de cost), quina és la població més vulnerable i amenaçada?
-En casos d'epidèmies locals, sobretot en el cas de països d'economies precàries, regeix el mateix principi? Està justificat suspendre temporalment els drets de les patents, de manera restringida a aquell país, per tal de facilitar el control de l'epidèmia en aquell territori?
-El dret a la salut està recollit en l'article 25 de la Declaració Universal dels Drets Humans. Encara que no s'esmenti de manera específica, se sobreentén que el dret a ser vacunat contra malalties infeccioses importants està inclòs en el redactat d'aquest dret a la salut?
-Pel que fa a la pandèmia de la Covid-19, com s'han gestionat els temes dels punts anteriors?
A tenir en compte:
Si no es pot evitar que, eventualment, el debat derivi cap a postures negacionistes sobre la naturalesa de les malalties infeccioses, o sobre l'eficàcia de les vacunes com a mitjà de lluita contra aquestes malalties (sobretot pel que fa a les de caràcter potencialment pandèmic o amb considerables desenllaços mortals o greus), en lloc de desqualificar les objeccions de manera rotunda, s'ha d'intentar rebatre aquestes discrepàncies de manera argumentada, tema per tema. Alguns suggeriments:
-Una greu malaltia infecciosa, causant de grans mortaldats temps enrere, es va aconseguir erradicar gràcies a un programa de vacunació d'abast mundial. Quina? (la verola, oficialment erradicada el 1980)
-Hi ha malalties infeccioses que estaven sota control gràcies als corresponents programes de vacunació, però a conseqüència del rebuig a les vacunes per part d'algun sector de la població, tornen a ser un problema, a causa de l'augment de casos. Quines són aquestes malalties? (el xarampió a alguns països occidentals, i la pòlio a algun país africà).
-Hi ha un conjunt de malalties infeccioses prevenibles amb vacunes sobre les quals en la comunitat científica internacional hi ha un consens generalitzat sobre la seva conveniència (diftèria, tètanus, tosferina, pòlio...). D'altra banda, cada vegada hi ha més vacunes noves (per prevenir o atenuar diferents malalties), i pel que fa a algunes d'aquestes noves vacunes, no hi ha un consens general, sinó de vegades opinions divergents (per exemple, sobre la de la grip estacional, o la del virus del papil.loma humà). ¿Té sentit, que aquesta falta de consens sobre una vacuna concreta d'aquest segon grup, es faci servir d'argument, com fan algunes persones, per qüestionar de manera general totes les vacunes?
-Els vídeos de "youtubers" i "influencers" de la xarxa són una bona font d'informació, pel que fa a aquests temes? És fàcil discriminar, de tot el que hi ha a internet, les opinions fiables i basades en estudis de resultats àmpliament consensuats, de les altres, de vegades del tot absurdes?
Una altra opció amb relació a alguna eventual postura negacionista o relativitzadora pel que fa a la gravetat de les malalties epidèmiques: si es considera convenient de cara a fer entendre, d'una manera visual, que les malalties epidèmiques han sigut, de manera intermitent, un flagell terrible per a la humanitat, es pot projectar i comentar una recopilació de quadres de diferents èpoques sobre aquest tema: Les epidèmies i la seva representació en les arts gràfiques. Si es vol tenir més informació històrica, també es pot consultar la pàgina Història dels drets humans. Virus, bacteris, epidèmies i drets humans.
Avaluació
Quin és al grau de consciència
sobre la necessitat que hi hagi estratègies internacionals solidàries
per tal de combatre les pandèmies?
Quin és al grau de consciència pel que fa a la nostra responsabilitat
(el nostre comportament personal quotidià), en relació amb evitar
l'expansió, o reduir la durada, de les malalties infeccioses epidèmiques?
Continuïtat o relació amb altres
activitats
Alguna de les propostes que es recullen a la
pàgina general sobre les epidèmies.
Elaboració del material
Grup d'Educació en Drets Humans.
"Més del 75 per cent de les vacunes
[Covid-19, maig 2021] s'han administrat en només 10 països. No
hi ha forma diplomàtica de dir-ho: un petit grup de països que
fabriquen i compren la majoria de les vacunes del món controlen el
destí de la resta del món."
Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general de l'OMS. La Vanguardia, 24/05/2021
"Els estudis científics mostren
amb claredat com els factors socials actuen sinèrgicament, tot augmentant
la probabilitat de ser contagiat, d'emmalaltir i de morir. (...) Les malalties
i la mort prematura es donen en persones, però determinats grups socials
les pateixen amb més freqüència. Pel fet de tenir menys
drets, recursos, oportunitats o poder, els nostres graus de llibertat es redueixen."
Joan Benach. 'La desigualtat social és la pitjor de les pandèmies'.
Elcritic.cat, 15/03/2021
"L'accés a les medicines bàsiques,
entre les quals s'inclouen vacunes, antibiòtics i antivirals, hauria
de considerar-se un dret humà universalment assequible i lliure de
cost. Si els mercats no estan en condicions d'incentivar una producció
barata d'aquests fàrmacs, llavors els Governs i les organitzacions
sense ànim de lucre haurien de carregar amb la responsabilitat de la
seva producció i distribució. La supervivència dels pobres
ha de tenir sempre prioritat sobre els beneficis de la Big Pharma."
Mike Davis. 'Llega el monstruo. COVID-19, gripe aviar y las plagas del
capitalismo'. Capitán Swing, 2020
"El terrorisme biològic pot estar
present en el nostre futur, i podria fins i tot arribar a ser un dels episodis
més horribles de la història dels conflictes humans."
Steven Johnson. 'El mapa fantasma. La epidemia que cambió la ciencia,
las ciudades y el mundo moderno'. Capitán Swing, 2020
"En cap guerra esdevenidora els militars
podran ignorar els gasos tòxics. Són una forma superior de matar."
Fritz Haber, responsable de la creació d'armes químiques a Alemanya
durant la Primera Guerra Mundial (i premi Nobel de Química el 1918).
Citat per Carles Padrós, La Vanguardia, 30/11/2019
"Emparats per l'excepcionalitat de la
situació [Covid-19], autòcrates i dictadors de tots els continents
van aprovar acceleradament nombroses lleis amb l'objectiu de disminuir les
llibertats dels ciutadans, prevenir judicis en contra seu i ampliar els seus
terminis de govern."
Juan Fueyo. 'Viral. La historia de la eterna lucha de la humanidad contra
los virus'. Penguin Random House, 2021
"Poc després de començar
a treballar a Montepuez [Moçambic] va haver-hi un brot de còlera.
(...) L'amuntegament en què viuen alguns desplaçats i les pèssimes
condicions d'aigua i sanejament són un brou de cultiu perquè
es propaguin malalties com el còlera i altres. També estan augmentant
els casos de COVID-19 i de malària."
Patricia Postigo. 'Las condiciones de vida de los desplazados son un caldo
de cultivo para el cólera'. www.msf.es, 3/3/2021
"La persecució és un detall
típic de tota epidèmia. El poble atribueix la mortalitat a algun
verí i exigeix que se li lliuri aquells dels qui sospita que han estat
els emmetzinadors. Al segle XIV la sospita va recaure sobre els jueus (...)
es va sospitar que havien enverinat l'aire i les fonts. (...) a Berna, a Basilea,
a Friburg, a Estrasburg van cremar vius uns dos mil jueus."
Matías Alinovi. 'Historia de las epidemias'. Ed. Capital Intelectual,
2009
(cites recopilades a la pàgina Història dels drets humans. Virus, bacteris, epidèmies i drets humans)