Principal > Recursos > CINE > Fitxes de pel.lícules > Fitxa

El cine i la Declaració Universal dels Drets Humans
Article 24. Dret al descans


Tiempos modernos
(Modern Times)
Fitxa en format PDF: 24-tiempos-modernos-CAT.pdf


Any: 1936
Durada: 89'
Direcció: Charles Chaplin
País: EUA.
Edat: Totes les edats.
Argument: Charlot és un obrer que acaba perdent la raó, extenuat pel frenètic ritme de la cadena de muntatge. Després de passar un temps a l'hospital per recuperar-se, quan surt és empresonat per participar en una manifestació, en la què es trobava per casualitat. Un cop fora de la presó continua la seva lluita per la supervivència, lluita que compartirà amb una jove òrfena que coneix al carrer.

Suggeriments didàctics

Altres articles de la Declaració que es poden treballar: 19, 22, 23, 25, 28
Temes: Treball alienat, pobresa.
Elements de debat per a iniciar un cinefòrum:

  • En teoria, la mecanització de les feines afavoreix que, al fer-se aquestes més fàcilment, la gent tingui més temps lliure. Realment passa així?
  • Per què embogeix Chaplin? Quin tipus de malalties pot causar l'estrès laboral?
  • Robar està sempre malament, o en casos d'extrema necessitat és legítim? Quins articles de la Declaració Universal es podrien citar a favor d'una o l'altra postura?
  • Altres reflexions que es poden tenir en compte:
  • Al començament de la pel.lícula, Charlot treballa en una cadena de muntatge seguint el ritme de la màquina, sense poder parar (fins i tot ha de fitxar per anar al lavabo). Encara existeixen persones que treballen en les condicions que es veuen a la pel·lícula? On? En quins sectors productius?
  • En un moment donat, els treballadors fan una pausa per a esmorzar. La pausa per a l'esmorzar ha existit sempre? Com es va aconseguir? Està implantada a tot arreu?
  • A causa del ritme accelerat i de l'estrès, Charlot s'acaba desequilibrant. Per a les empreses què és més productiu, afavorir que els treballadors treballin sense pressió, descansant si els cal, o forçar-los al màxim sense deixar-los reposar ni un instant?
  • En un altre moment, quan el seu company està atrapat a dins d'una màquina, Charlot para en sec els seus intents per treure'l quan arriba l'hora d'esmorzar. Valorar aquesta actitud i buscar situacions equivalents en la vida quotidiana.
  • Les primeres imatges de la pel.lícula són les del ramat de bens. Comentar-les en el context de la pel.lícula i també en relació amb les vides laborals dels familiars i coneguts i amb les pròpies perspectives laborals.
  • La pel.lícula, realitzada el 1936, reflecteix les difícils condicions de treball durant la Gran Depressió, la crisi econòmica mundial dels anys trenta del segle XX. Quines van ser les causes d'aquella crisi? En la actualitat hi ha elements semblants als que la van provocar?
  • A finals del segle XIX Europa es va industrialitzar i es va substituir molta mà d'obra per màquines. Al segle XXI a tot el món es fa un procés semblant gràcies a la informàtica. Aquests processos afavoreixen igualment els empresaris i els treballadors?
  • ¿Als milions d'espectadors que han vist la pel.lícula des que es va estrenar els pot haver servit per a ser més conscients dels perills de la industrialització quan aquesta oblida que les persones han de ser la primera prioritat de qualsevol procés productiu? O és una pel.lícula que fa passar una bona estona i prou?
  • Per què avui la pel.lícula continua sent actual i l'humor i els gags de Chaplin segueixen captivant?
  • Fitxes d'altres pel.lícules de temàtica relacionada i de les quals pot ser d'utilitat algun dels suggeriments:
    La toma
    Las uvas de la ira
    La cuadrilla

    Suggeriments generals sobre aquest article de la Declaració:
    (apartat "La Declaració Universal dels Drets Humans, suggeriments didàctics")
    Article 24, dret al descans

    Fitxa didàctica de Cinescola (català)
    Fitxa didàctica d'Elisa de Armas (castellà)
    Fitxa didàctica de Cuadernalia (castellà)

    .

    vuelve al inicio