Principal > Recursos > CINE > Fitxes de pel.lícules > Fitxa

El cine i la Declaració Universal dels Drets Humans
Article 13. Dret a la lliure circulació i a l'emigració


En este mundo
(In This World)
Fitxa en format PDF: 13-en-este-mundo-CAT.pdf


Any: 2003
Durada: 88'
Direcció: Michael Winterbottom.
País: Regne Unit.
Edat: Totes les edats.
Argument: Dos joves afganesos que viuen en un camp de refugiats somien amb anar a viure a Londres. Decidits a intentar-ho, emprenen un llarg i complicat viatge a través de diferents països amb l'objectiu d'arribar a la seva destinació, cosa que, després de moltes penalitats, només ho aconseguirà un d'ells.

Suggeriments didàctics

Altres articles de la Declaració que es poden treballar: 22, 23, 25, 28
Temes: Persones migrants, lliure circulació.
Elements de debat per a iniciar un cinefòrum:

 • Per què el pare de Enayatullah decideix enviar el seu fill a Anglaterra?
 • Quin futur esperava a Jamal i Enayatullah al camp de refugiats?
 • Com serà el futur de Jamal a Anglaterra?
 • Com es deuen sentir les persones migrants quan arriben a un país ric com Anglaterra?
 • Altres reflexions que es poden tenir en compte:
 • Els refugiats afganesos van començar a assentar-se als campaments de Shamshatoo (Paquistan) a partir de 1979 a causa la invasió soviètica, amb una segona onada després de l'inici de la guerra d'Afganistan (2001). Quina és la situació i les condicions de vida dels refugiats afganesos de la pel.lícula?
 • Un cop iniciat el viatge, Jamal i Enayatullah depenen de les màfies que organitzen el tràfic de persones. ¿En quines zones del món hi ha més moviment migratoris il.legals i més activitat de les màfies que controlen aquests moviments de persones?
 • La vida de totes les persones que, com Jamal i Enayatullah, ho arrisquen tot per tal de tenir l'oportunitat de viure millor en un altre lloc està plena de dificultats, de vegades fins hi tot paguen l'intent amb la vida. ¿Per què a sobre sovint són rebudes amb hostilitat als llocs d'arribada?
 • Enayatullah mor asfixiat dins d'un camió durant un dels trasllats. ¿És un cas excepcional o de tant en tant surten notícies semblants als mitjans de comunicació? De quines altres maneres de vegades moren persones que intenten entrar a un altre país de forma il.legal?
 • La pel.lícula és un fals documental, amb una imprecisa separació entre la realitat i la ficció, però reflecteix molt bé el que passa amb la població de molts països del Tercer Món. Un fals documental pot ser una bona eina de sensibilització? Ho és en aquest cas, sobre la situació i les penalitats de les persones migrants per motius econòmics, tal com pretenia el seu director, Michael Winterbottom?
 • Els dos protagonistes no són actors professionals, els dos vivien realment al camp de refugiats on s'inicia la pel.lícula, on van ser seleccionats entre molts altres habitants. De fet, el més jove, va decidir fer servir els diners del rodatge per anar a Londres, però en avió. Com que s'hi volia quedar, va fer una sol.licitud d'asil, que li van denegar. Per què els països receptors posen tants impediments? La gent hauria de poder anar sempre allí on volgués? Quina mena de dificultats generaria aquesta llibertat total de circulació? Aquestes dificultats es podrien minimitzar d'alguna manera? En qualsevol cas, s'haurien d'assumir perquè s'hauria de prioritzar el dret a la lliure circulació?
 • En una entrevista concedida a la BBC (9-7-2009), Nick Griffin, lider de l'ultradretà Partit Nacional Britànic i membre del Parlament Europeu va dir, referint-se a les pasteres amb immigrants il.legals que des d'Àfrica intenten arribar a Europa: "Francament, unes quantes d'aquestes barques han de ser enfonsades". Griffith diu que el seu no és un partit racista, però els estatuts no permeten que s'hi afiliï algú que no sigui blanc i una de les prioritats del seu programa és frenar en sec la immigració. Per què hi ha gent que pensa d'aquesta manera? És una opinió minoritària, o n'hi ha molta que pensa així? Què s'hauria de fer, per minimitzar aquest tipus d'opinions i la seva influència en la societat?
 • La Convenció dels Drets dels Infants en diferents apartats es refereix a "l'interès superior de l'infant" com a referent que s'ha de tenir sempre en compte a l'hora d'interpretar o aplicar qualsevol dels principis que proclama. Relacionar aquest principi de l'interès superior de l'infant amb la realitat de tots els menors que vivint en condicions d'extrema pobresa no poden migrar amb les seves famílies a d'altres països a causa dels impediments existents.
 • Jamal i Enayatullah són refugiats afganesos, i per a sobreviure han de treballar en condicions infrahumanes. Al nostre país, segons la legislació existent, poden treballar, els menors? I a d'altres països? En quins? Existeixen països en què els infants treballin en les condicions precàries i abusives que es veuen a la pel.lícula?
 • Relacionar el principi de l'interès superior de l'infant amb la realitat de tots els menors que es veuen obligats a treballar.
 • Quines expectatives es tenen, en relació al propi futur laboral? Es pot imaginar amb confiança o pot ser que sigui molt complicat?
 • Suggeriments generals sobre aquest article de la Declaració:
  (apartat "La Declaració Universal dels Drets Humans, suggeriments didàctics")
  Article 13, Dret a la lliure circulació i a l'emigració

  Fitxa didàctica d'Edualter

  Pel.lícules sobre refugiats i persones migrants

  .

  vuelve al inicio