Principal > Recursos > CINE > Fitxes de pel.lícules > Fitxa

El cine i la Declaració Universal dels Drets Humans
Article 2. Contra la discriminació


American History X
Fitxa en format PDF: 02-american-history-x-CAT.pdf


Any: 1998
Durada: 115'
Direcció: Tony Kaye.
País: EUA.
Edat: La pel.lícula està catalogada per a majors de 18 anys, però pot ser adequada a partir del Segon Cicle de Secundària (14 anys).
Argument: Un jove neonazi de Califòrnia va a la presó per haver assassinat uns negres que volien robar-li la furgoneta. Quan després de complir la condemna surt amb la intenció de reinserir-se en la societat, apartat de la violència i de les seves anteriors idees racistes, descobreix que el seu germà petit es troba submergit en l'espiral d'odi i vandalisme dels grups feixistes als quals ell pertanyia.

Suggeriments didàctics

Altres articles de la Declaració que es poden treballar: 1, 3, 29
Temes: Racisme, conseqüències de la violència, solidaritat.
Elements de debat per a iniciar un cinefòrum:

 • Per què hi ha gent jove que se sent atreta per la ideologia neonazi?
 • Derek és capaç de reflexionar i canviar d'actitud. Per molt que s'hagi esgarriat la vida d'una persona, sempre s'és a temps de corregir-la, o hi ha situacions irreversibles?
 • És positiu que la pel.lícula reflecteixi també els comportaments antisocials de part de la població negra?
 • Altres reflexions que es poden tenir en compte:
 • Per què en moments de crisis i frustracions és tan fàcil donar les culpes "als altres" de les coses que no van bé? (ja siguin negres, jueus, immigrants, d'una altra religió, d'unes altres idees polítiques, etc.).
 • Per a en Derek què és més difícil, l'evolució ideològica que fa a la presó o la reinserció social en el context d'antigues coneixences que esperen que sigui "el Derek de sempre"?
 • A països de tota mena hi ha nuclis de neonazis: a països de tradició democràtica com els Estats Units o el Regne Unit, a exrepúbliques soviètiques com Rússia o Ucraïna, a països de diferents trajectòries ideològiques i polítiques com Alemanya o Espanya, etc. Quin és l'ambient en el que creix la ideologia neonazi? Quins serien els elements en comú de tots aquests països pel que fa a l'emergència de la ideologia neonazi?
 • En general, els grups neonazis són marginals, testimonials. Hi ha països avui en els que la ideologia neonazi no sigui un fet minoritari? Hi ha partits polítics amb representació parlamentària o no que dintre dels seus programes tinguin alguns punts coincidents amb la ideologia neonazi?
 • Les condicions familiars i socials poden explicar o justificar comportaments antisocials com els dels grups neonazis? Totes les persones que viuen en circumstàncies d'aquests tipus fan aquestes opcions ideològiques?
 • El nazisme va necessitar molts pocs anys per a assolir el poder a Alemanya, enfortir-se i acabar provocant la Segona Guerra Mundial i el genocidi més gran de la història. És impensable que avui pugui passar una cosa semblant?
 • Quines van ser les causes dels genocidis de l'Antiga Iugoslàvia i de Rwanda, molt més recents que el de l'Alemanya nazi?
 • ¿És útil intentar dialogar amb persones fortament imbuïdes d'ideologia racista i neonazi? És possible fer-los veure que segueixen un procés de degradació moral? Si la referència de la rectitud moral són els principis dels drets humans, què es pot fer si aquestes persones precisament estan en contra d'aquests drets humans universals?
 • Una cosa és combatre la ideologia neonazi ja implantada i una altra evitar la seva adopció per les noves generacions. Quina és la millor manera de prevenir la difusió i el creixement del racisme i dels grups neonazis o similars?
 • Suggeriments generals sobre aquest article de la Declaració:
  (apartat "La Declaració Universal dels Drets Humans, suggeriments didàctics")
  Article 2, Contra la discriminació

  Fitxa didàctica d'Edualter

  Pel.lículas sobre racisme

  .

  vuelve al inicio