Principal > Materials > Guia d'educació > la Declaració Universal >
La Declaració Universal dels Drets Humans. Suggerimets didàctics
Índex d'articles | Text de la Declaració Universal.
Article 2. Tots tenim els mateixos drets

Proposta inclosa en els "Materiales para la educación en Derechos Humanos", Ararteko, 2000:
És o no és discriminació?

--Juntament amb el segon article de la Declaració Universal, es proporciona als alumnes una sèrie de situacions que poden o no vulnerar aquest article. Han de decidir si l'incompleix o no i raonar per què.
--Es suggereix una lectura prèvia del text de l'article 2 de la Declaració per a aclarir els possibles dubtes sobre els conceptes indicats i per a sol·licitar opinions sobre la interpretació del text.

Situacions:

--El professor de matemàtiques dóna les notes d'un examen. La nota més alta és un 9 i la més baixa un 2,5. Es vulnera el principi d'igualtat si a tots els alumnes no se'ls posa un cinc?
--Una executiva realitza el mateix treball que el seu homòleg masculí i no obstant això cobra un 30% menys.
--Una executiva treballa vuit hores i una secretària de la mateixa empresa treballa les mateixes hores però cobra només el 20% del sou de l'executiva.
--Una alumna musulmana va a classe amb el "txador" (el vel que li cobreix la cara i el cabell) complint les regles de la seva religió. Ha de treure-se'l per anar a les classes i no diferenciar-se de les altres companyes?
--En una hisenda, un peó guanya 1/4 part del salari d'un conductor de la mateixa hisenda.
--Un home ha d'ingressar a la presó perquè li han imposat una fiança de 600 euros que no pot reunir i, no obstant això, un altre que té una fiança de 30.000 euros la paga i surt de la presó.
--Un home és condemnat a mort. No pot pagar-se un bon advocat i el seu advocat defensor, d'ofici, té acumulats molts casos i no pot atendre'ls tots en les mateixes condicions. Un altre condemnat, gràcies als bons advocats que pot pagar-se, aconsegueix una revisió de la sentència.
--Un tennista molt bo aconsegueix arribar a la final d'un gran torneig, mentre que un altre de mediocre no passa de la primera ronda. Haurien d'arribar tots els tennistes del torneig a la final?
--La Premi Nobel de la Pau de 1991 Aung San Suu Kyi, de Myanmar (antiga Birmània) va romandre gairebé sis anys, del 1989 fins al 1995, en arrest domiciliari per manifestar de manera pacífica la seva oposició política al règim militar que governa el seu país. En canvi, de forma sorprenent, els manifestants a favor del govern no són mai empresonats.

Qüestions:

Se't ocorren altres situacions que també puguin vulnerar aquest article de la Declaració?
Què es podria fer per a intentar acabar amb les violacions dels Drets Humans? Què podríeu fer vosaltres a la vostra classe o al col·legi?



vuelve al inicio