Grup d'educació
 
 Humor gràfic i drets humans  > pàgina principal
 Propostes didàctiques índex guia propostes annexos

Gallego & Rey (caricatura de J.M. Aznar y G. Bush) . "1996-2004; ocho años de bigotes", El Jueves, 2004
La caricatura

"El sant i senya de l'humor gràfic és la caricatura. Amb els seus trets juganers i els seus traços exagerats ens està avisant que allò ha de ser llegit amb els llums de la intel.ligència encesos."
Lorenzo Gomis. La Vanguardia, 19-4-2004

"L'art del dibuix humorístic és principalment el de la caricatura: caricatura del caràcter, l'expressió, els sentiments, les robes, els objectes."
Ros Thomson i Bill Hewison. Ed. Tursen / Hermann Blume. Madrid, 1996

La caricatura, a més, habitualment es caracteritza pel seu propòsit de ridiculitzar la persona objecte de la caricatura. De fet, aquest aspecte és el principal en la definició d'alguns diccionaris. 

Com en el cas de l'humor negre i satíric, en les seves versions més agressives la caricatura pot ser motiu de reflexió sobre la seva aportació a la millora, o al deteriorament, de les relacions entre les persones; a la il.luminació, o a l'enfosquiment i la crispació, de qualsevol debat. 

Per exemple, la majoria de caricatures elaborades en períodes electorals acostumen a tenir un caràcter marcadament partidista (mentre que els acudits sobre les eleccions que no recorren a la caricatura poden ser més imparcials).

"Es tracta de captar la semblança amb una persona coneguda -sovint una celebritat- i distorsionar els seus trets i expressions fins que emergeix un element ridícul. La caricatura pot arribar a convertir-se en un esport cruel. [...] Aquesta tradició 'agressiva' es reflecteix molt sovint en les caricatures polítiques: quan el president Reagan apareix com un Superman geriàtric, o quan Margaret Thatcher apareix amb armadura com la 'Dama de Ferro', les caricatures són un element més en l'estructura de l'atac. En aquests casos, l'artista és primer un comentarista polític i en segon lloc un caricaturista."
Ros Thomson i Bill Hewison. Ed. Tursen / Hermann Blume. Madrid, 1996
Però la caricatura també pot ser amable i no incorporar aquesta intenció de ridiculitzar o agredir. Per exemple, pot ser un recurs útil en l'àmbit de l'humor blanc. La reflexió sobre les versions més agressives de la caricatura es pot completar amb aquesta possibilitat més amable i benigna. 

Una última cosa a tenir en compte: com és obvi, quan els personatges i els fets caricaturitzats en aquest tipus d'acudits deixen de ser d'actualitat, els acudits poden arribar a ser incomprensibles. Per exemple, quin alumne/a, avui, entendria la ironia de les caricatures d'Aznar i Bush del principi de la pàgina? Per tant, si s'usen aquest tipus de vinyetes a l'aula, serà sempre necessari que siguin actuals, o contextualitzar-les adequadament (o ambdues cosa alhora).

.