Senderos
de gloria
(Paths of Glory)
Ficha
en formato PDF: de moment no disponible
Any: 1957
Durada: 88'
Direcció: Stanley Kubrick.
País: EUA.
Edat: A partir de 7 anys.
Argument: Primera Guerra Mundial (1914-1918). L'atac suïcida d'una unitat de l'exèrcit francès contra les posicions alemanyes d'Agnoc, un punt de vital importància estratègica, esdevé un gran fracàs, i els soldats francesos supervivents s'han de retirar. Per tal d'escarmentar les tropes, un dels principals responsables de l'atac porta davant d'un consell de guerra tres soldats, elegits a l'atzar, acusats de covardia davant l'enemic, una acusació que comporta la pena de mort.Suggeriments didàctics
Altres articles de la Declaració que es poden treballar: 3, 9, 10, 11 i 18.
Temes: Guerres, crims contra la humanitat, militarització de la vida pública, justícia militar, objecció de consciència, judicis justos, pena de mort.
Elements de debat per a iniciar un cinefòrum:Altres reflexions que es poden tenir en compte:
- Els comandaments protagonistes de la història (el coronel Dax i els generals Broulard i Mirbeau) justifiquen el seu fracàs culpant els soldats que estaven a les seves ordres. No seria més normal jutjar aquests comandaments, i no els soldats? Passa sovint, aquesta autoexculpació dels responsables, culpabilitzant alhora els subordinats? (en una guerra, o en altres àmbits de la societat).
- La pel.licula està considerada un al.legat antibel.licista. Totes les guerres són ilegítimes? Hi ha excepcions? Era possible, per exemple, uns anys després aturar l'expansionisme i els genocidis de Hitler d'una altra manera que no fos amb les armes?
- Comentar aquesta frases del coronel Dax: "Hi ha situacions en què m'avergonyeixo de pertànyer a la raça humana. No puc creure que l'impuls més noble de l'home, la compassió cap al proïsme, sigui qüestionat."
- Què sabem de la Primera Guerra Mundial? Per què es va iniciar? Qui hi va estar implicat? Per què se l'ha anomenat una "guerra de trinxeres"?
- La defensa dels drets humans i els principis bàsics de llibertat i presumpció d'innocència, són compatibles amb tribunals com el consell de guerra de la pel.lícula?
- La pel.lícula es va estrenar sense problemes als Estats Units, però a Europa va ser diferent, sobretot a França (a França no es va estrenar fins el 1975). A Espanya la pel.licula no es va poder veure fins el 1986; durant el franquisme va estar censurada, a causa del seu contingut antimilitarista (i després encara van passar uns anys més). Per què els governs temen que el públic pugui veure segons quin tipus de pel.licules? A banda de les antimilitaristes, quin altre tipus de pel.licules estaven censurades durant la dictadura franquista? Avui, oficialment, o "oficiosament", hi ha pel.licules censurades?
- "El camins de la glòria només condueixen a la tomba". Aquesta frase pertany a un poema de Thomas Gray, escrit a partir de les seves traumàtiques vivències al front durant la Primera Guerra Mundial. A Humphrey Cobb, co-guionista de la pel.lícula, el poema li va servir d'inspiració. Els poetes poden estar tant a favor com en contra dels drets humans? Sabies que Radovan Karadzic, el principal impulsor de la guerra de Bòsnia (1992-95), i que també era poeta, va ser condemnat com a responsable de genocidi durant la guerra?
- El Coronel Dax (humanista i idealista), el General Mirbeau (feixista), i el General Broulard (exemple de la corrupció i la deshumanització d'aquella jerarquia militar), són també diferents prototips de la societat en general, tant d'aquella com de l'actual?
- Si es fa un balanç del que passa a la pel.lícula, quina és la conclusió? El final és positiu o pessimista? La lluita del coronel Dax ha servit d'alguna cosa?
- Per què són moltíssimes més les pel.lícules que s'han fet sobre la Segona Guerra Mundial, que sobre la Primera Guerra Mundial?
- Durant la Primera Guerra Mundial, es va produir l'anomenat genocidi armeni, dut a terme pels turcs (Imperi Otomà), llavors aliats d'Alemanya. Què sabem d'aquell genocidi? Per què es va dur a terme? Per què avui encara és negat per les autoritats turques?
- Quins són els recursos narratius i expressius utilitzats a la pel.lícula per mostrar la violència i l'horror de la guerra a partir de la brutal oposició que s'estableix entre els comandaments i els soldats?
- La pel.lícula a Espanya està autoritzada només per a majors de set anys. És adequada, per a un nen o nena de set anys? A altres països, les edats van des d'apta per a tots els públics fins els 16 anys. Qui decideix, i segons quins criteris, a partir de quines edats es pot veure una pel.lícula?
- Comentar aquest diàleg entre el general Broulard y el coronel Dax:
Dax - ¿Conoce usted el estado de mis hombres?
Broulard - Sí, naturalmente tendrán que morir algunos, muchos posiblemente.
D - ¿Ha calculado el porcentaje de bajas?
B - Sí, digamos que un 5% morirá en el primer envite, un cálculo muy generoso, otro 10% morirá en tierra de nadie y un 20% en las alambradas. Nos queda el 65% y con lo peor ya hecho. Pongamos que caiga otro 25% en la cumbre de la colina, aún continuaríamos con una fuerza más que suficiente para defenderla.
D - ¿Está diciendo que más de la mitad de mis hombres ha de morir?
B - Sí, es un precio terrible, coronel, pero tendremos la Colina.
D - ¿La tendremos, señor?
B - ¡Yo dependo de usted! ¡Toda Francia depende de usted!
(...)
B - Quizás esté anticuada la idea de patriotismo, pero donde hay un patriota hay un hombre honrado.
D - No todos opinan así, el doctor Johnson decía algo muy distinto del patriotismo.
(...)
B - ¿Y qué tenía que decir ese tipo sobre el patriotismo?
D - Dijo que era el último refugio de los canallas.
Suggeriments generals sobre aquest article de la Declaració:
(apartat "La Declaració Universal dels Drets Humans, suggeriments didàctics")
Preàmbul, La necessitat d'un sistema universal de dretsFitxa didàctica d'Edualter
Fitxes didàctiques a Cinema i educació (enllaços a fitxes de diferents autors)