Mientras
dure la guerra
Fitxa
en format PDF: de moment no disponible
Any: 2019.
Durada: 103'
Direcció: Alejandro Amenábar.
País: Espanya.
Edat: A partir de 7 anys.
Argument: Biopic dramatitzat sobre els últims anys de l'escriptor i filòsof Miguel de Unamuno a la Universitat de Salamanca, coincidint amb el cop d'estat de 1936 dirigit pel general Franco. D'entrada, Unamuno aprova l'acció dels revoltats, pensa que restabliran l'ordre, un ordre que considera que la República no garanteix. Però després va canviant d'opinió, quan veu els excessos dels militars, com la detenció i l'afusellament de dos amics seus, un socialista i un pastor protestant. Aleshores dubta entre callar, o dir el que pensa, i acaba enfrontant-se, al paranimf de la universitat, al general Millán Astray.Suggeriments didàctics
Temes: Fonamentalisme ideològic i religiós, llibertat d'expressió, execucions extrajudicials, cop d'estat, guerra civil, militarització de la vida pública, justícia militar.
Elements de debat per a iniciar un cinefòrum:Altres reflexions que es poden tenir en compte:
- El 12 d'octubre durant molts anys es va celebrar a Espanya el Dia de la Raça. Tenen algun sentit o justificació, aquest tipus de celebracions? Comporten algun tipus de risc?
- Existeix una relació, entre feixisme i militarisme?
- Joan Maragall, company epistolar d'Unamuno, considerava les universitats "temples de la saviesa". Hi ha una relació, entre aquesta idea i la dels drets humans? Les universitats han de jugar algun paper, en la defensa dels drets humans?
--
- Fent servir les paraules d'Unamuno: el propòsit dels intel.lectuals ha de ser "vèncer" o "convèncer"?
- Pot un règim militar garantir el respecte universal als drets humans? I un règim democràtic, els pot violar?
- Albert Camus definí el compromís intel.lectual com "parlar en nom dels qui no poden fer-ho". Aquest compromís ha d'estar pel damunt del propi pensament ideològic?
- Unamuno milità primer al Partit Socialista, i fou empresonat per injúries contra Alfons XIII. Anys després criticà durament el govern republicà d'Azaña, per la seva política agrària i anti-religiosa. Què va fer que Unamuno canvies d'opinions i adhesions polítiques? D'això se'n pot dir "canviar de camisa", o el que se'n diu canviar de camisa és una altra cosa?
- Pensar sempre el mateix és una virtut, o pot ser un defecte?
- Franco, en un moment de la pel.lícula diu: "España es así... ¡Siempre a la gresca!" Franco tenia raó?
- Hi ha gent que, avui, diu: "mai no havíem estat tan malament com ara". És així? Per exemple, estem més malament ara, que durant la Guerra Civil?
- Els estudiants d'avui tenen una idea clara, de l'etapa de la Segona República espanyola, la Guerra Civil i la postguerra?
- Si la República no hagués perdut la guerra, podria haver passat que a Espanya s'hagués acabat imposant una dictadura comunista, com la que ja existia a la Rússia d'Stalin?
- Una dictadura comunista és millor que una dictadura feixista? O totes les dictadures són igual de rebutjables?
- La defensa dels drets humans sempre s'ha alineat amb el pacifisme?
- El pacifisme de Gandhi hauria servit per aturar el nazisme expansionista, racista i genocida del III Reich? O Gandhi hauria acabat a Auschwitz o Dachau, sense que servís de res la seva oposició pacífica al nazisme? Quina diferència hi ha, entre el nazisme alemany, i el colonialisme britànic que tenia sotmesa l'índia, i que finalment va acabar cedint davant el moviment d'independència liderat per Gandhi?
- En una situació de conflicte bèl.lic, és possible respectar els drets humans? O només se'n poden respectar alguns? Tots els drets humans són igual d'importants? Si no és així, quina seria la jerarquia?
- Va ser ambigu i calculador, el paper de la comunitat internacional en el moment de l'esclat de la Guerra Civil Espanyola, i durant la post-guerra?
- El darrer rètol de la pel·lícula diu que les eleccions espanyoles de 1977 van capgirar l'ordre que s'havia establert a partir del cop d'estat i la Guerra Civil. Va ser realment així? Per què hi ha qui ho qüestiona?
- Sense conèixer els fets històrics, l'argument de la pel.licula és comprensible, i igualment transmet un missatge?
- Comenta aquesta frase del director de la pel.lícula, Alejandro Amenábar:
- "La duda en mi vida me hace humano y me hace crecer. En el caso de Unamuno después de haberse contradicho es capaz corregir su planteamiento en el momento más inoportuno, y eso me parece conmovedor. Te hace pensar, ¿yo habría tenido las narices de dar la cara como personaje público?" (El Periódico, 26/9/2019)
Fitxa consultada de Marta García Pedroso:
www.educa.jcyl.es/crol/es/unidades-didacticas/guia-didactica-mientras-dure-guerra-amenabar-2020 (2021)Altres pel.lícules sobre la Guerra Civil Española