Principal > Recursos > CINE > Fitxes de pel.lícules > Fitxa

El cine i la Declaració Universal dels Drets Humans
Article 23. Dret al treball


La cuadrilla
(The Navigators)
Fitxa en format PDF: 23-cuadrilla-CAT.pdf


Any: 2001
Durada: 93'
Direcció: Ken Loach
País: Regne Unit.
Edat: A partir de 13 anys.
Argument: Quan al Regne Unit una gran empresa de ferrocarrils és privatitzada, els seus treballadors dubten entre acceptar les normes de la nova companya (renunciant a acords i beneficis anteriors, com les vacances pagades i l'assistència sanitària) o ser acomiadats i passar a formar part de les llistes d'agències de treball temporal. No es fàcil decidir, ja que les dues alternatives són dolentes.

Suggeriments didàctics

Altres articles de la Declaració que es poden treballar: 22, 25
Temes: Dret al treball, seguretat social, pobresa.
Elements de debat per a iniciar un cinefòrum:

  • Una empresa es pot guiar estrictament per criteris productius, tal com passa a la pel.lícula?
  • Segons sigui pública o privada, una empresa té un diferent grau de responsabilitat envers els seus treballadors?
  • Buscar exemples propers (de persones conegudes o de casos publicats als diaris) d'acomiadaments per reducció de plantilles, pèrdua de drets laborals...
  • Altres reflexions que es poden tenir en compte:
  • Darrera les grans xifres de la gent que es queda sense feina hi ha les situacions personals i els drames de cadascú, com en el cas de Paul, separat i amb dues filles. Comentar el dret al treball des d'aquesta perspectiva, des de la situació emocional de les persones que es queden sense feina i no saben què fer per a afrontar les despeses quotidianes i sobreviure dignament.
  • Comentar el fet que sovint "les males notícies" de les reduccions de sou i acomiadaments arriben als destinataris a través de cadenes de subalterns, de manera que els màxims responsables no han de donar la cara.
  • La flexibilització del mercat laboral facilita la creació de nous llocs de treball? Compensen aquests eventuals nous llocs de treball l'augment de la inestabilitat del conjunt de la població laboral?
  • Sovint les persones que ordenen reduccions de plantilles i tancaments d'empreses tenen situacions econòmiques molt sanejades. És un cas semblant als dels polítics que decideixen els sous mínims de la població, i que alhora s'aproven per a ells mateixos sous força generosos. Quina autoritat moral poden tenir aquestes persones?
  • La pel.lícula ens presenta amb detall les vides dels treballadors (les seves intimitats, els dubtes, la precarietat, els deutes, les pors...), mentre que els personatges dels directius són molt més esquemàtics. És una visió honesta? És una bona estratègia, si es vol exposar la complexitat del món laboral?
  • La implantació de fàbriques de grans empreses en un territori és buscada amb el mateix afany amb el que s'intenta evitar la seva eventual deslocalització en un altre moment. És una situació semblant a la del futbol, que tots els equips volen guanyar els partits i la lliga, però només ho pot fer un? Quines alternatives hi ha perquè la feina disponible no sigui un motiu de disputa entre països?
  • Normalment els sindicats fan reivindicacions corporatives, d'un sector determinat, o fins i tot del conjunt dels treballadors d'un país, però en pocs casos plantegen la situació a nivell mundial. En un món cada cop més globalitzat, és factible trobar solucions per al conjunt de la població mundial amb aquesta perspectiva restringida dels sindicats corporatius?
  • Quan una empresa no pot pagar els seus treballadors i arriba a l'extrem de fer fallida i haver de tancar, la culpa és sempre dels empresaris? Quins motius aliens a la voluntat de d'un empresari poden obligar a tancar una empresa?
  • Avui dia qualsevol persona que s'hagi quedat sense feina o que vulgui entrar en el món laboral per primer cop ha de passar per la mateixa situació que els treballadors de la pel.lícula: si no tenen algun conegut que els faciliti la feina, han de buscar-se la vida, enviar currículums, demanar entrevistes, veure's rebutjats diferents vegades... Hi hauria alguna altra manera d'organitzar l'accés al món laboral?
  • Quina és la millor manera d'organitzar una societat per tal que tothom pugui satisfer el seu dret al treball? Comentar les diferències entre el capitalisme i el comunisme pel que fa a aquest dret al treball.
  • Per tal de respectar el dret al treball, tots els llocs de treball haurien de ser indefinits? Qui hauria de garantir que ho fossin? Això seria viable?
  • Hi ha persones que pel fet de tenir un treball segur i indefinit se n'aprofiten i no rendeixen el que caldria? En casos d'abusos per part dels treballadors, s'haurien de poder revisar els contractes indefinits?
  • És un dret dels treballadors que els empresaris o l'Estat generin llocs de treball? Si això no passa, s'han d'espavilar i crear-se el seu propi lloc de treball, ja sigui com a autònoms, creant cooperatives o de la forma que sigui?
  • En algunes ocasions, empreses públiques eficients són privatitzades, o empreses privades en crisi les adquireix l'Estat. Com s'explica això? Qui paga, al capdavall, aquestes decisions?
  • Ken Loach, el director de la pel.lícula, es caracteritza per una llarga trajectòria dedicada a les qüestions socials i al dret al treball. Recordes alguna altra pel.lícula seva que tracti sobre aquests temes?
  • Rob Dawber, el guionista de la pel.lícula, va fer el guió de forma casual. Havia treballat sempre als ferrocarrils anglesos i va ser acomiadat durant la privatització de finals del segle XX. Uns anys més tard es va posar en contacte amb Ken Loach, explicant-li el seu cas, i aquest li va proposar escriure el guió. A la pel.lícula es pot detectar aquesta vivència personal del guionista?
  • Fitxes d'altres pel.lícules de temàtica relacionada i de les quals pot ser d'utilitat algun dels suggeriments:
    La toma
    Tiempos modernos
    Las uvas de la ira
    Norma Rae

    Suggeriments generals sobre aquest article de la Declaració:
    (apartat "La Declaració Universal dels Drets Humans, suggeriments didàctics")
    Article 23. Dret al treball.

    Fitxa didàctica d'Edualter
    Fitxa didàctica del Grup IREF
    Fitxa didàctica de Cuadernalia (en castellà)

    Més pel.lícules sobre el dret al treball.

    .

    vuelve al inicio