Any: 2018.
Durada: 93'
Direcció: Abu Bakr Shawky.
País: Egipte.
Edat: A partir de 7 anys.
Argument: Un home leprós i un nen orfe, amb un carro i un ruc, marxen de la colònia de leprosos en la qual viuen i inicien un viatge a través d'Egipte, per buscar el que pugui quedar de les seves famílies.Sobre l'activitat
Durada de l'activitat: 50 minuts.
Durada aproximada de l'escena: 2 minuts.
Inici del fragment: Beshay carrega el carro i diu, "Obama, date prisa", i el nen recull les mantes (minut 29 aprox.).
Final del fragment: Beshay diu "No, yo ya se que soy un leproso", i posa el carro en marxa (minut 31 aprox.).Explicació de l'escena
El nen recull les mantes i puja el carro. Arriben a un riu. Es veuen dones, nens i animals a dins del riu. Peshai i el nen es banyen, i una dona els diu que contaminen l'aigua. Les dones i les criatures se'n van. Peshai i Obama pugen al carro i marxen.
Utilitats de l'escena
Preguntes per als/les alumnes (activitat escrita) o altres temes per fer un debat
- Debat sobre la necessitat de disposar d'informació adequada, sobre temes complicats sobre els quals hi ha prejudicis, per tal de poder evitar discriminacions que no tenen sentit.
- En algun altre moment de la pel.lícula, Peshai diu que ja està curat, i que ja no encomana la malaltia. Això és realment així: ho sabies, que des de fa unes dècades, si es tenen els medicaments adequats la lepra té cura?
- És normal, que les dones s'intranquil.litzin, al veure que Peshai és leprós? Com creus que reaccionaries, si et trobessis en una situació semblant, i especialment si tinguessis criatures al teu càrrec?
- Una cosa són les raons i una altra les emocions. Si sabessis que la lepra es cura, ¿podria ser que llavors seguissis tenint por igualment, encara que tinguessis la seguretat que la persona que ha patit la malaltia t'està dient la veritat?
- Perquè hi hagi contagis de lepra cal que hi hagi un contacte molt proper, i durant molt temps, amb una persona malalta. La seva transmissibilitat baixa no té res a veure amb la de, per exemple, la sida, els coronavirus, etc. D'altra banda, encara que tingui cura, les deformacions que hagi provocat abans de la cura són irreversibles. Aquesta és la causa que estiguin tan estigmatitzades les persones que l'han passat?
- Saps que a uns quants països la lepra segueix sent un problema endèmic? Sabies que a Espanya (a Fontilles, Alacant), hi ha l'única leproseria d'Europa, i que és un referent pel que fa a la investigació i l'ajuda internacional relacionada amb aquesta malaltia?
- Quan Obama pregunta, "Te han ofendido?", Beshay diu, "No, yo ya se que soy un leproso". Creus que és fàcil, reaccionar d'aquesta manera en un cas així?
- A més de Beshay, tots els altres actors no són professionals. T'agrada el resultat? (la pel.lícula es va presentar a la secció oficial de llargmetratges del Festival de Cannes de 2018)
- Text per comentar:
- "Miguel, Jesús y Encarna ya han vencido a la lepra. Están curados. Pero los tres siguen marcados, estigmatizados por cinco letras que muchos (algunos científicos incluidos) prefieren sustituir por el eufemístico síndrome de Hansen (...) Lepra suena a Edad Media, a personas despojadas de todo derecho y toda dignidad pidiendo harapientas por polvorientos caminos o a las puertas de las murallas. (...) Todo eso ya es historia en Fontilles [Alicante], un pasado vivido por los casi 3.000 enfermos de lepra que han pasado por el sanatorio en el último siglo. La lepra está ya prácticamente erradicada en España. Apenas se diagnostican 15 casos al año. Aunque hay más de 200.000 nuevos enfermos anualmente en el planeta. Y el estigma sigue muy vivo. "¿Pero eso no es peligroso?" "¿Y les has dado la mano?" (...) Estos comentarios y preguntas escuchas cuando comentas con conocidos y amigos que has visitado Fontilles. En pleno siglo XXI. La respuesta: en 102 años no ha habido ni un sólo contagio de lepra entre el personal del centro. (...) El director médico de lepra de Fontilles [José Ramón Echevarría] (...) adoctrina sobre las bondades del bacilo. 'El contagio es muy escaso. Y se cura rápido si se trata con prontitud. Si no, deja secuelas y eso es lo que desata la exclusión social.'"
Arturo Checa, 'Fontilles, la última leprosería de Europa'. ABC, 30/01/2011