Principal > Recursos > CINE > Fragments de pel.lícules > Fitxes

El cine i els drets humans - Fragments de pel.lícules

Tema: repressió de la dissidència
Roma
Fragment: massacre de Tlatelolco
Any: 2018
Durada: 135'
Direcció: Alfonso Cuarón.
País: Mèxic.
Edat: A partir de 12 anys.
Argument: La pel.lícula és una versió semibiogràfica de la infància que va viure el director, Alfonso Cuarón, a Ciutat de Mèxic, i un homenatge a la Cleo, una dona de fer feines en risc d'exclusió social, que treballa cuidant una família que no és la seva en un barri que no és tampoc el seu.

Sobre l'activitat

Durada de l'activitat: 45 minuts.
Durada aproximada de l'escena: 13 minuts.
Inici del fragment: Cleo està asseguda en la part davantera d'un cotxe, que circula a poc a poc, darrere d'unes persones que es manifesten. (minut 92 aprox.).
Final del fragment: Després dels intents de reanimació, el doctor diu: "No va respondre, suspenem maniobres" (minut 105 aprox.).

Explicació de l'escena

Cleo està asseguda a la part davantera d'un cotxe, que circula a poc a poc. Cleo i la senyora Teresa baixen i prossegueixen caminant, envoltades de policies i manifestants. Entren en uns magatzems i després se senten crits al carrer. Dins dels magatzems maten a una persona. Cleo trenca aigües. Embús del cotxe en un túnel. Arriben a l'hospital. Ascensor. Sala de parts. Segona sala de parts. La nena neix morta. El doctor diu: "No va respondre, suspenem maniobres".

Utilitats de l'escena

  • Fer un debat sobre l'eventual utilització il.legítima i abusiva, per part dels polítics, de les forces de seguretat quan un sector de la societat actua o fa reivindicacions contràries als interessos del Govern.
  • Preguntes per als/les alumnes (activitat escrita) o altres temes per fer un debat
  • L'escena recull la massacre d'estudiants de Tlatelolco, a Ciutat de Mèxic, pocs dies abans dels Jocs Olímpics de 1968, quan policies i militars vestits de civil van disparar contra deu mil manifestants, causant prop de mig miler de morts. ¿Creus que és un encert que el cine pugui servir per fer visibles fets greus com aquest i que s'han volgut ignorar?
  • ¿Com s'explica l'assassinat de manifestants, quan es veu que al carrer hi havia nombroses dotacions de policia i tanquetes, i que no van actuar per tal d'evitar-ho? Qui devia ordenar la passivitat policial?
  • La celebració d'uns Jocs Olímpics justifica la detenció arbitrària de dissidents, per tal d'evitar protestes populars que malmetin la imatge del país que celebra els jocs?
  • Quin és el missatge que es transmet, si fets tan greus com aquest queden impúnes?

  • .


    vuelve al inicio