Principal > Recursos > CINE > Fragments de pel.lícules > Fitxes

El cine i els drets humans - Fragments de pel.lícules

Tema: ètica, responsabilitat i llibertat
Redacted
Fragment: discurs final del soldat que torna a casa
Any: 2007
Durada: 90'
Direcció: Brian de Palma.
País: EUA.
Edat: A partir de 16 anys.
Argument: La història gira al voltant de la violació d'una adolescent iraquiana i l'assassinat de tota la seva família per un grup de soldats nord-americans a l'Iraq. Fet real que va succeir a Mahmudiya, al març de 2006.

Sobre l'activitat

Durada de l'activitat:  2 sessions de 50 minuts.
Durada aproximada de l'escena: 3 minuts.
Inici del fragment: Reunió amb els amics (escena final de la pel·lícula de la pel·lícula).
Final del fragment: Final de la pel·lícula (fins a l'epíleg "Danys col·laterals").

Explicació de l'escena

Un soldat relata davant la càmera la violació i assassinat perpetrats per la seva unitat en una batuda en Samara.

Utilitats de l'escena

  • Reflexionar sobre la construcció mediàtica dels anomenats "herois de guerra".
  • Reflexionar sobre la dicotomia heroi de guerra / víctima de guerra en els conflictes armats.
  • Aproximar-se als conceptes "crims de guerra" i "danys col·laterals".
  • Preguntes per als/les alumnes (activitat escrita) o altres temes per fer un debat
    Sessió 1:

    -En paraules del protagonista, quina era la seva missió com a soldat? I, no obstant això, com responen els seus amics?

    -El soldat explica una experiència molt dramàtica sobre el que va viure que s'allunya del seu objectiu inicial. Com interpreten els seus amics aquesta confessió? Creuen que ha fracassat? Per què?

    -Relaciona el fragment amb la idea: "L'exèrcit és la suma d'herois que encarnen la missió 'salvadora' d'una nació".

    -Sovint escoltem en els mitjans el concepte "danyo col·lateral". Busca el seu significat i respon, en relació al fragment: Et sembla que van ser danys col·laterals o crims de guerra? Per què?
     

    Sessió 2:

    -L'eslògan de la pel·lícula diu: "La veritat és la primera víctima de guerra".
    El cas respon a un succés real anomenat 'cas Mahmudiya', que va obrir el debat sobre la immunitat de la qual gaudeixen les tropes estrangeres davant la justícia dels països ocupats. Referent a això, Amnistia Internacional exigeix als perpetradores de crims internacionals que rendeixin comptes davant la justícia, i que les seves víctimes vegin respectats els seus drets a la veritat, la justícia i la reparació. En els annexos trobareu informació amb la qual poder apropar-vos a aquests conceptes de justícia internacional, així com de la feina d'Amnistia Internacional referent a això. Creieu que en aquest cas les víctimes van veure respectats aquests principis?


    Annex. Sobre la Justícia Internacional

    Amnistia Internacional fa més de 20 anys que està contribuint a l'establiment i enfortiment d'un sistema de justícia internacional que eviti la impunitat de les persones responsables de greus violacions dels drets humans com a genocidi, crims de lesa humanitat, crims de guerra, execucions extrajudicials, desaparicions forçades o tortura.

    En les dues últimes dècades s'ha avançat molt amb l'inici de diferents mecanismes per "fer realitat la Justícia Internacional", que és precisament el títol de la campanya d'Amnistia Internacional per garantir els drets de les víctimes a la veritat, justícia i reparació. I el gran repte és que aquests mecanismes funcionin en els seus diferents nivells:

  • Tribunals nacionals, que a diferents països apliquin el principi de jurisdicció universal per investigar greus violacions de drets humans, encara que el delicte no s'hagi comès al país o que els presumptes autors o víctimes siguin d'una altra nacionalitat.
  • El principi de jurisdicció universal, reconegut pel gairebé 85% dels països (163) del món, permet investigar i jutjar en tribunals nacionals -en nom de la comunitat internacional- greus violacions de drets humans, amb independència del lloc on s'han comès i de la nacionalitat de les persones acusades o de les víctimes. L'exemple més conegut és la detenció a Londres, a petició de la justícia espanyola, de l'ex dictador xilè Augusto Pinochet el 1998.
  • La Cort Penal Internacional (CPI) permanent, creada per investigar i jutjar els crims de dret internacional. El seu instrument constitutiu va ser l'Estatut de Roma de 1998, que va entrar en vigor l'1 de juliol de 2002 després de ser ratificat per 60 països. Aquesta data va marcar l'inici oficial de la CPI, la competència de la qual va quedar limitada als delictes comesos a partir de llavors. L'Estatut de Roma compta amb 139 Estats signataris i 122 ratificacions.
  • Altres tribunals especials internacionals o internacionalitzats, creats per a situacions concretes com les de Cambodja, l'antiga Iugoslàvia, Rwanda, Sierra Leone o Timor-Oriental.
  • Els crims de dret internacional comporten responsabilitat penal individual sota el dret internacional. Per la seva naturalesa atroç, afecten tota la comunitat internacional, i se'ls considera com a tals amb independència que estiguin o no inclosos en la legislació nacional d'un Estat. Perquè els seus responsables no quedin impunes, els estàndards internacionals estableixen diferents principis i característiques:
  • No prescriuen.
  • No es pot amnistiar l'autor.
  • Generen responsabilitat penal individual per a qui els comet; els ordena, proposa o indueix; sigui còmplice o encobridor; col·laborador o contribueixi d'alguna manera a la seva comissió.
  • Regeix el principi de persecució obligatòria, que atorga jurisdicció als Estats respecte als seus ciutadans, als altres Estats sobre la base del principi de jurisdicció universal, i als tribunals penals internacionals, ja siguin temporals o la CPI.
  • En l'àmbit dels drets de les víctimes, la justícia internacional s'assenta sobre tres principis fonamentals: veritat, justícia i reparació.

    Veritat perquè les víctimes, els seus familiars i tota la societat puguin saber l'ocorregut. Les autoritats han de determinar els fets i el parador de les víctimes i, a més, reconèixer públicament els crims. Però sense incloure amnisties per les atrocitats comeses. En més de 30 països s'han creat gairebé 40 Comissions de la Veritat: organismes oficials, temporals i no judicials encarregats d'esclarir crims de dret internacional i els informes finals dels quals solen formular recomanacions.

    Justícia, que obliga als Estats a investigar tots els delictes i enjudiciar als presumptes autors en judicis amb plenes garanties processals. També es contempla l'extradició de les persones sospitoses a països que puguin o estiguin disposats a processar-los en judicis justs.

    I plena reparació, que exigeix donar resposta al sofriment de les víctimes i les seves famílies, i proporcionar-los suport material i/o psicològic perquè puguin reconstruir les seves vides. Les reparacions poden incloure des de la restitució (llibertat, retorn al lloc de residència, reintegració d'ocupació, devolució de béns) i la indemnització compensatòria per perjudicis econòmicament avaluables, fins a la satisfacció (disculpa pública, homenatges a les víctimes) i les garanties de no repetició de les violacions de drets humans.

    ALGUNES DADES I XIFRES (2016)

    123 Estats s'han adherit a l'Estatut de Roma de la Cort Penal Internacional.
    La Cort Penal Internacional té assumides 21 causes corresponents a 8 Estats: Costa d'Ivori, Sudan (situació de Darfur), Kenya, Líbia, Mali, República Centreafricana, República Democràtica del Congo i Uganda.

    .

    vuelve al inicio