Any: 2017
Durada: 96'
Direcció: Petra Biondina Volpe.
País: Suïssa.
Edat: A partir de 16 anys.
Argument: Basada en fets reals. L'any 1971 a Suïssa les dones encara no podien votar. Nora és una jove mestressa de casa i mare de dos fills, viu en un poble molt conservador. Quan el seu marit li prohibeix acceptar una feina a temps parcial, la frustració que sent fa que s'impliqui en la lluita a favor del dret a vot de les dones.
Més informació: Fitxa completa (sobre tota la pel·lícula) de "El orden divino".Sobre l'activitat
Durada de l'activitat: 40 minuts.
Durada aproximada de l'escena: 6 minuts.
Inici del fragment: Inici escena a l'església (minut 85 aprox.)
Final del fragment: Final de l'escena de la introducció dels vots a les urnes (minut 91 aprox.)Explicació de l'escena
El capellà fa l'elogi d'una dona que ha mort, en ressalta la consciència del seu paper com a dona a la societat, la seva submissió, la seva reclusió dins del seu rol familiar. Nora s'alça i diu que la difunta va perdre el negoci familiar a causa de la incompetència del seu marit, que ella, com a dona, no podia decidir res. Diu que homes i dones som iguals, i que hem de tenir els mateixos drets. El seu marit li dóna la mà. Escena al carrer, uns homes s'obren pas entre un grup de dones. A un bar, una ràdio diu que el resultat del referèndum és que es reconeix a les dones el dret a vot. Celebració de les dones reunides. La veu en "off" de la protagonista diu que finalment va arribar el miracle, i que va poder anar a votar per primera vegada, igual que el seu marit. Es veu com les dones van introduint el seu vot.
Utilitats de l'escena
Preguntes per als/les alumnes (activitat escrita) o altres temes per fer un debat
- Debat sobre l'accés de la dona al dret a votar i sobre l'accés a altres drets que al llarg de la història se'ls han negat.
- Quin ha estat el paper de les diferents esglésies cristianes en la perpetuació del model de dona, en general submisa, i dins del matrimoni supeditada al marit?
- Com s'explica que en un país europeu, ric i desenvolupat com Suïssa, les dones no aconseguissin el dret al vot fins al 1971?
- Què fa que el resultat de la votació sigui favorable al dret a vot de les dones, tenint en compte que els votants són només homes?
- Des de quan les dones poden votar a Espanya? Quin va ser el procés seguit fins que ho van aconseguir?
- Diferents teories feministes fa segles que deslegitimen les idees sobre la suposada inferioritat de la dona. Per què el moviment feminista segueix tenint enemics? I enemigues, també en té?
- Busca exemples de situacions actuals (al marge del dret al vot), que tot i estar emparades per les respectives legislacions, siguin injustes per a les dones.