Any: 1986.
Durada: 131'
Direcció: Jean-Jacques Annaud
País: Alemanya (RFA), Itàlia, França
Edat: A partir de 13 anys.
Argument: Basada en la novel.la homònima d'Humberto Eco. Segle XIV: el monjo franciscà Guillem de Baskerville, acompanyat del seu novici Adso de Melk, arriba a l'abadia on ha de celebrar-se un debat al costat de delegats papals sobre la pobresa de Crist. En aquesta abadia es produeixen una sèrie de morts misterioses i Guillem de Baskerville intenta investigar qui o què les causa, fins que l'inquisidor Bernat Gui, a través d'altres mètodes (coacció, tortura) descobreix uns monjos heretges i els condemna a morir a la foguera.
Més informació: Fitxa completa (sobre tota la pel·lícula) de "El nombre de la rosa".Sobre l'activitat
Durada de l'activitat: 20 minuts.
Durada aproximada de l'escena: 3 minuts.
Inici del fragment: Inici de la conversa sobre les dones entre Guillem de Baskerville i Adso de Melk (minut 50 aprox.).
Final del fragment: Final de la conversa (minut 53 aprox.).Explicació de l'escena
Guillem de Baskerville i Adso de Melk parlen sobre les dones, ja que Adso de Melk s'ha enamorat d'una camperola pobra. Guillem de Baskerville fa diverses referències a la Bíblia on es parla de les dones en un sentit molt negatiu.
Utilitats de l'escena
Preguntes per als/les alumnes (activitat escrita) o altres temes per fer un debatDebat a l'aula sobre el menyspreu envers les dones que es veu en aquesta escena, la seva vigència, i la visió que es té de les dones en d'altres cultures. Quina visió mostra la Bíblia sobre com són les dones? Per què creus que es tenia aquesta visió de les dones? Aquesta visió encara és vigent en alguns aspectes? Si és així, en quins? Què podem fer perquè aquesta visió no la tingui ningú a la nostra època? Redacta un breu escrit en el qual descriguis, de forma positiva, quin és el paper de les dones a la nostra societat.