Principal > Recursos > CINE > Fragments de pel.lícules > Fitxes

El cine i els drets humans - Fragments de pel.lícules

Tema: detencions arbitràries
Ciutat morta
Fragment: diferents persones parlen de les detencions arbitràries
Any: 2013
Durada: 120'
Direcció: Xavier Artigas i Xapo Ortega.
País: Espanya.
Edat: A partir de 12 anys.
Argument: 4 febrer de 2006 (4F). La Guàrdia Urbana de Barcelona es presenta davant d'un edifici okupat en què s'hi estava fent una festa. Hi ha aldarulls i un policia acaba greument ferit. Després, nou persones són detingudes, dues de les quals segons sembla no eren al lloc dels fets. Tres de les persones detingudes eren d'origen sud-americà (però amb passaports europeus), i només a elles se'ls va dictar presó preventiva. Van denunciar que havien sigut torturades per la policia. Els anys següents, durant la instrucció i el judici, segons els defensors dels acusats es van produir diferents irregularitats; no es van admetre proves que la defensa va sol.licitar, proves que posaven en qüestió la versió de la policia. La sentencia condemnatòria es va basar només en el testimoni de la policia, elaborat en part amb declaracions de dos policies posteriorment condemnats, per tortura i fals testimoni (en un altre cas).
Més informació: La pel·lícula està publicada sota la llicència Creative Commons BY-NC-SA

Sobre l'activitat

Durada de l'activitat: 50 minuts.
Durada aproximada de l'escena: 6 minuts.
Inici del fragment: Inici de la segona intervenció de Gregorio Morán (minut 64 aprox.).
Final del fragment: Final de la intervenció de Manuel Delgado, parlant del que el sistema considera "brutícia"  (minut 70 aprox.).

Explicació de l'escena

Diferents persones, l'escriptor Gregorio Morán, Helena Torres (amiga de Patrícia Heras), Manuel Delgado (professor d'antropologia de la Universitat de Barcelona), Juan Pintos (un dels detinguts) i Gonzalo Boyé (advocat defensor de Rodrigo Lanza, un altre dels detinguts), parlen dels estereotips i de com els detinguts el 4F ho van ser en gran mesura a causa del seu aspecte.

Utilitats de l'escena

  • Fer un debat sobre els estereotips, sobretot en els casos que provoquen situacions de discriminació i abusos (policials o del tipus que sigui).
  • Fer un debat sobre la tortura.
  • Preguntes per als/les alumnes (activitat escrita) o altres temes per fer un debat
    Què penses d'això que diu el Gregorio Morán? "Lo más peligroso es el señor que viste con corbata, ese sí que es un ladrón de verdad; la persona que va de una manera por decirlo así alternativa es bastante menos peligrosa que el tipo que va con corbata y traje." ¿Es també un estereotip?

    - I d'això que diu Helena Torres? "Que una persona perquè porti un pentinat que no quadra o una vestimenta que 'sembla' que no és adequada segons un patró de suposada normalitat i que per això aquesta persona sigui sospitosa d'un delicte, això és molt greu." ¿Passa de vegades, això? En cas afirmatiu, a quins col.lectius afecta més?

    - I d'això altre que diu  Manuel Delgado? "Amb un esquema com el que utilitza la policia i evidentment també els mitjans de comunicació, les persones són okupes perquè tenen l'estètica okupa." Hi estàs d'acord?

    -Creus que estàs lliure de qualsevol prejudici, pel que fa a la forma com vesteix la gent i de la pinta que té?

    -En les societats democràtiques la policia té el monopoli legal de la violència. ¿Creus que si comet abusos (usos indeguts de la violència) perd legitimitat i pot alimentar possibles reaccions violentes d'alguns sectors de la societat?


    Un altre fragment que es pot fer servir

    Sobre les preocupacions d'Amnistia Internacional
    Inici del fragment: Inici de la intervenció de Virginia Álvarez (minut 28 aprox.)
    Final del fragment: Final de la seva intervenció (minut 30 aprox.)

    .

    vuelve al inicio