La Declaració i el Gran GermàEls/les alumnes han de comparar el text adjunt amb l'article 12 de la Declaració, i al seu torn han de trobar l'equivalent tecnològic actual dels aparells que descriu Orwell en aquest text.
Per a l'alumnat:
1)
"Article 12. Ningú no pot ser objecte d'intromissions arbitràries en la seva vida privada, la seva família, el seu domicili o la seva correspondència, ni d'atacs al seu honor i la seva reputació. Tothom té dret a la protecció de la llei contra aquestes intromissions o contra aquests atacs.."2)
Fora, fins i tot a través dels finestrals tancats, el món semblava fred. Al carrer, més avall, es formaven petits remolins de vent i pols; els papers estripats pujaven en espirals i, encara que el sol lluïa i el cel estava intensament blau, res no semblava tenir color fora dels cartells enganxats pertot arreu. La cara dels bigotis negres mirava des de totes les cantonades que dominaven la circulació. A la casa del davant hi havia un d'aquests cartells. EL GRAN GERMÀ ET VIGILA, deien les grans lletres, mentre els ombrívols ulls miraven fixament els de Winston. També al carrer, davant d'aquell cartell, n'hi havia un altre amb una de les puntes trencades, voleiant espasmòdicament sacsejat pel vent, descobrint i cobrint alternativament una sola paraula: INGSOC. Lluny, un helicòpter passava entre les teulades, es quedava un instant penjat en l'aire i després seguia una altra vegada el seu vol. Era de la patrulla de policia encarregada de vigilar la gent a través de les balconades i les finestres. No obstant això, les patrulles eren el de menys. El que importava veritablement era la Policia del Pensament.A l'esquena d'en Winston, la veu de la telepantalla seguia mormolant dades sobre el ferro i el compliment del novè Pla Triennal. La telepantalla rebia i transmetia simultàniament. Qualsevol so que fes en Winston superior a un murmuri, era captat per l'aparell. A més, mentre romangués dintre del ràdi de visió de la placa de metall, podia ser vist i alhora que escoltat. Per descomptat, no hi havia manera de saber si el contemplaven en un moment determinat. L'única cosa possible era imaginar-se la freqüència i el pla que emprava la Policia del Pensament per a controlar un fil privat. Fins i tot es concebia que els vigilessin a tots alhora. Però, per descomptat, podien intervenir la seva línia cada vegada que se'ls passés pel cap. S'havia de viure -i en això l'hàbit es convertia en un instint- amb la seguretat que qualsevol so emès seria enregistrat i escoltat per algú i que, excepte en la foscor, tots els seus moviments serien observats.
(1984, George Orwell, pag. 6. RBA Editores, Barcelona 1993)
Qüestions:
- Quines violacions d'aquest article de la Declaració dels Drets Humans trobes en el text d'Orwell? Enumera-les.
- Creus que aquest article defensa uns drets inherents a tot ser humà?
- Orwell va escriure aquest llibre, "1984", durant els anys quaranta, just després de la 2ª Guerra Mundial Quins avenços tècnics creus que anticipa el text? Quan es van inventar realment?
- Molts dels avenços científics dels quals gaudim en l'actualitat han tingut el seu origen en els grans avenços científics que es van produir durant la Segona Guerra Mundial, o més recentment durant el període de la guerra freda i la lluita per la conquesta de l'espai. Algun d'aquests avenços científics són el radar, la bomba atòmica i l'energia nuclear, tots els teixits resistents i de poc pes, la gran autopista de la informació: Internet... Creus que aquests avenços s'haurien produït en tan poc temps si no hagués hagut una confrontació mundial? Per què encara avui dia els països desenvolupats gasten més diners en tecnologia militar que en ajuda als països en vies de desenvolupament? Quants diners destina el govern espanyol a les investigacions científiques?
- Fer una petita reflexió per escrit sobre la relació de la tecnologia amb aquest article de la Declaració.