La Declaració i GalileuEs tracta de fer una reflexió sobre els articles 10 i 11 de la Declaració. També es faciliten unes breus dades biogràfics de Galileu. Es proporcionen també una sèrie de qüestions que poden ajudar a la reflexió.
Per a l'alumnat:
Article 10. Tota persona té dret, en condicions de plena igualtat, a ser escoltada públicament i amb justícia per un tribunal independent i imparcial, per a la determinació dels seus drets i obligacions o per a l'examen de qualsevol acusació contra ella en matèria penal.
Article 11. 1. Tots els acusats d'un delicte tenen el dret que es presumeixi la seva innocència fins que no es provi la seva culpabilitat segons la llei en un judici públic, en què se li hagin assegurat totes les garanties necessàries per a la seva defensa. 2. Ningú no pot ser condemnat per actes o omissions que en el moment que varen ésser comesos no eren delictius segons el dret nacional o internacional. Tampoc no es pot imposar cap pena superior a l'aplicable en el moment de cometre el delicte.
El cas Galileu:
"Galileu (1564-1642). Astrònom i físic italià nascut en Pisa i mort en Arcetri (..) El 1588 va obtenir una càtedra de matemàtiques a la Universitat de Pisa, on va proposar el seu teorema que tots els cossos cauen amb la mateixa velocitat, cosa que va demostrar amb diversos experiments efectuats des de l'alt de la famosa Torre Inclinada. Davant l'hostilitat que va provocar aquella 'heretgia' entre els aristotèlics, va abandonar Pisa el 1591 per a ocupar la càtedra de matemàtica de la Universitat de Padua (1592-1610) on les seves explicacions van atreure deixebles de tota Europa.
"El 1609 va construir un telescopi segons el model de Hans Lippershey, d'Holanda. L'instrument li va servir per a descobrir quatre satèl·lits de Júpiter, dels quals va afirmar que no es trobaven fixos, sinó que, en realitat, giraven entorn del planeta. Es tractava del primer descobriment de cossos celestes realitzat amb mitjans artificials. També va demostrar la configuració no plana de la superfície lunar i va descobrir taques en el Sol, de les quals va deduir la rotació d'aquest astre.
"El 1610, va ser convidat (..) a traslladar-se a Florència, on es va establir en qualitat de filòsof i matemàtic de la cort. A causa de la seva defensa dels principis copernicans i les seves disquisicions sobre la significació bíblica d'aquests principis es va veure en dificultats amb l'Església i va ser citat a comparèixer davant la Inquisició (1616). El Sant Ofici, considerant filosòficament absurda la nova teoria del sistema solar el va convidar a parar d'ensenyar-la, al mateix temps que posava en dubte el llibre de Copèrnic sobre la matèria.
"Galileu va prometre obeir l'ordre de 'no sostenir, ensenyar o defensar' les doctrines condemnades. El 1632, sense fer cas del seu compromís, va publicar "Dialogo sopra i due massimi sistemi del mondo, tolemaico e copernicano", en el que el papa Urbà VIII va creure veure una sàtira de la seva persona.
"A pesar dels seus 70 anys i de veure's afligit de greus dolències, Galileu va haver de comparèixer de nou davant la Inquisició, que el va comminar a abjurar solemnement del seu credo científic. A l'any de 1633 es remunta la llegenda segons la qual, al concloure la seva retractació, Galileu va exclamar en veu baixa 'Eppur si muove' (i no obstant es mou), referint-se a la Terra. En el seu retir de Arcetri (Florència), va continuar amb ardor infatigable les seves investigacions científiques, tot i veure's afligit de sordera i estar gairebé cec. El 1637, poc abans de perdre totalment la vista, va fer encara un altre important descobriment astronòmic, el de la libració (*) mensual i anual de la lluna. Va morir el 8 de gener de 1642 (…)"
Gran Enciclopedia Universal Asuri, editada per Asuri, Bilbao, 1982
(*) Libració: moviments oscil·latoris de la lluna que fan que la seva zona visible variï lleugerament.
Ajuda per a la reflexió:
- Galileu és una de les figures claus del Renaixement. Detalla les característiques més excel·lents d'aquest període de la Història.
- Creus que el Sant Ofici va jutjar a Galileu segons els preceptes que marquen aquests dos articles de la Declaració? Explica la teva resposta.
- La vida de Galileu i el que li va passar amb la Inquisició té relació com a mínim amb la vulneració de dos articles més la Declaració Universal dels Drets Humans. Saps quins?
- Per què creus que Galileu no va ser jutjat per un tribunal independent i imparcial? Justifica la teva resposta basant-te en la situació històrica d'aquella època.
- Creus que avui dia podria passar-li a algú una cosa semblant? A un homosexual?, a un escriptor blasfem?, a un activista polític? En quins països i per quins motius?
- Li pot passar també a un violador?, a un assassí en sèrie? Creus que els delictes s'han de jutjar sempre amb la mateixa equitat, amb independència de les seves característiques?