Qui penses que sóc?
Temes | Drets humans, Discriminació, Mitjans de comunicació i Internet |
Nivell de dificultat | Nivell 2 |
Edat recomanada | 10-13 anys |
Temps estimat | 30 minuts |
Grup | 10-20 infants |
Tipus d'activitat | Joc d'endevinalles basat en respostes estereotipades davant de fotografies, debat. |
Resum | Els infants han d'endevinar qui és la persona que apareix a la fotografia que tenen penjada a l'esquena a partir de les respostes dels altres. |
Objectius |
|
Preparació | Busquem 25 fotografies que representin persones de diferents països i entorns i enganxeu-les a una cartolina. Opcional: plastifiquem-les. Posem un número a cada fotografia. |
Material |
|
Instruccions
- Expliquem l'activitat:
- Cadascú tindrà la foto d'una persona enganxada a l'esquena.
- Tothom ha de caminar per la sala. Quan us trobeu amb algú, heu de mirar la seva foto i dir-li a la persona unes quantes paraules que expressin l'opinió que té la societat en general sobre una persona així. Aquesta no ha de ser necessàriament la vostra opinió personal, sinó les etiquetes i estereotips que la gent utilitza per parlar d'aquest tipus de persona. Poden ser paraules positives, negatives i fins i tot desagradables.
- Escriviu les paraules que us hagin dit i intenteu endevinar quina persona sou.
- Pengem una fotografia a l'esquena de cada infant sense deixar que la vegi i li donem paper i llapis per registrar les paraules que li diguin.
- Comencem l'activitat fent que els infants es barregin entre ells i es diguin paraules per descriure'ls. Després d'uns deu minuts, tornem a reunir el grup.
- Demanem a cada infant, començant per la fotografia número 1, que
endevini la identitat de la persona de la fotografia basant-se en com
han respost els altres i que expliqui la seva suposició. Després demanem
a cada infant, per torns, quines paraules s'han dit sobre la foto i les
escrivim en un paperògraf o a la pissarra.
- Després que cada infant hagi fet la seva suposició, traiem la foto, la mostrem a tot el grup i l'enganxem a la pissarra/paperògraf al costat dels comentaris més rellevants que s'hagin fet.
- Parlem una mica de cada fotografia:
- D'on penseu que són les persones de les fotos?
- On són? Què estan fent?
- Veus que els drets humans siguin respectats?
Reflexió i avaluació final
- Reflexionem sobre l'activitat fent preguntes com ara:
- Ha estat difícil trobar les paraules adequades per descriure el que diu la gent sobre les persones retratades a les fotografies?
- Com us heu sentit quan havíeu de dir paraules desagradables o injustes sobre les persones de les fotos?
- Ha estat difícil endevinar la identitat de la vostra foto basant-vos en allò que deia la gent?
- Com us heu sentit quan heu escoltat el que diu la gent sobre la persona que representàveu?
- Les vostres idees sobre les persones que sortien a les fotos són diferents dels comentaris que s'han fet?
- Hi ha hagut persones que no han estat capaces d'endevinar qui sortia a les seves fotos? Per què creieu que els ha resultat difícil?
- Parlem sobre la llista de paraules que han utilitzat per descriure les persones i les relacionem amb els drets humans. Ens assegurem de fer servir les paraules etiqueta i estereotip, i fer preguntes sobre la llista del tipus:
- Creieu que la majoria dels membres d'aquesta comunitat ha conegut alguna vegada (a la seva vida) una persona així?
- Com penseu que les persones s'han fet una idea sobre aquestes altres persones? Alguna vegada canvien d'opinió?
- Hi ha coses que ens fan canviar d'opinió sobre una persona?
- Per què són injustes les etiquetes i els estereotips?
- Com poden portar les etiquetes i els estereotips a què no es respectin els drets humans?
- Què suggereixen aquestes respostes sobre les maneres en què les persones veuen els altres? Tothom hauria de veure les coses de la mateixa manera?
- Fem notar el fet que extraiem la major part de les nostres idees
sobre les persones que no coneixem dels mitjans de comunicació (p. ex.
la ràdio, la televisió). Parlem del rol que juguen els mitjans de
comunicació en la creació d'estereotips fent preguntes com ara:
- Com presenten els mitjans a les persones d'altres cultures i països? Quan viuen al seu país d'origen? Quan viuen al vostre país?
- Com poden els mitjans fer augmentar les etiquetes i els estereotips?
Suggeriments de continuïtat
D'altres activitats que també examinen els estereotips:
- "20. Jocs amb imatges" i "12. Els campaments del món" parlen d'una àmplia gama d'estereotips.
- "15. Els nois no ploren!" i "39. Vet aquí que una vegada..." tracten d'estereotips de gènere.
- "1. A cegues" i "35. Un cos intel.ligent" parlen d'estereotips sobre infants amb discapacitats.
Propostes d'acció
- Els infants poden desenvolupar i dur a terme una enquesta sobre com els altres, infants i/o persones adultes, dins de la seva comunitat, responen a les mateixes fotografies. A partir dels resultats, poden decidir com tractar els estereotips i els prejudicis.
- Escollim un exemple d'un esdeveniment d'actualitat, especialment si implica persones d'altres cultures i països, i analitzem com presenten els diaris, la ràdio i la televisió els temes i les persones implicades. Comparem com tracten diferents mitjans la mateixa història. Com es presenten els drets humans que hi estan relacionats?
- Si tenim càmeres disponibles, els infants podrien crear una exposició fotogràfica sobre "Visions dels drets humans" o "Els rostres de la diversitat" a la vostra comunitat.
Consells per a la facilitació
- Fent servir diferents fotografies i demanant preguntes relacionades durant la reflexió, aquesta activitat es pot adaptar per centrar-nos en qualsevol tema relacionat amb els drets humans, p. ex. equitat de gènere o pobresa i exclusió social.
- L'elecció de les fotografies és molt important. Podem recollir imatges de revistes en color, fulletons de viatge, calendaris antics i postals. També podem imprimir imatges tretes de Google. Cal que ens assegurem que no hi hagi cap text que acompanyi les fotos, però apuntem el lloc on s'ha fet o qualsevol altra informació sobre les fotografies per tal de poder respondre a qualsevol pregunta sobre elles.
- Les fotos haurien de mostrar una àmplia varietat d'aspectes de la "vida a la Terra"; haurien d'incloure imatges de persones soles o de grups, persones de diferents edats, cultures i capacitats. Hi hauria d'haver fotografies fetes en entorns rurals i urbans, de la indústria i l'agricultura, gent fent feines i activitats de temps lliure variades; persones de diferents orígens, colors, races i religions. No hem d'intentar posar les fotografies per cap tipus d'ordre quan les numerem.
- Ens assegurem que les fotos que escollim no estiguin massa relacionades amb les característiques personals de cap infant del grup, per tal de no fer-lo sentir incòmode o a disgust.
- Molts infants seran incapaços de diferenciar entre respostes estereotipades i les seves pròpies opinions. Tot i que aquesta activitat els pot resultar complicada, també els oferirà importants perspectives noves.
Variacions
- Els infants poden ser molt diferents entre ells pel que fa al nivell de maduresa, coneixements generals dels estereotips i alfabetització visual. Cal que adaptem el nivell d'anàlisi a les capacitats del grup.