Propostes sobre discriminació
i violència contra les dones
Democràcia,
dictadura i drets de les dones
Descripció
Conèixer el passat per a gestionar millor el present: les dones i els seus drets durant la Segona República espanyola i la posterior dictadura franquista.Àrea
Tutoria, Ètica, Socials.Edat
Segon cicle d'ESO i Batxillerat (a partir de 14 anys).Durada
Mínim 60 minuts, preferiblement el doble, per a facilitar la feina de cerca d'informació, excepte que es posi abans com a tasca prèvia al dia de l'activitat.Dret relacionat
Articles 1 i 2 de la Declaració Universal dels Drets Humans (igualtat de drets i oportunitats entre els homes i les dones).
>> documents de les Nacions Unides en format HTML i PDF.Objectius
A través de l'exemple dels drets de les dones durant la Segona República i la posterior dictadura franquista, el propòsit de l'activitat és recordar i conscienciar sobre que qualsevol avanç social aconseguit sempre existeix el perill que pugui ser revertit.Preparació per part del professorat
Si ho considera oportú, informar-se sobre el període històric objecte de l'activitat i la situació legal i social de les dones llavors.Material o suport
--Metodologia
De manera individual o en petits grups, buscar informació sobre els drets de les dones durant la Segona República i durant els anys de la dictadura franquista (el seu grau de llibertat, les seves opcions educatives i laborals, el seu accés a la majoria d'edat, les limitacions que els afectaven com a solteres i casades, etc.). Tenint en compte que realitzar la cerca a través dels diferents textos legals que afectaven les dones pot ser una feina complicada (sobretot durant el franquisme, es van anar aprovant diferents resolucions al llarg dels anys), es suggereix fer la cerca a través d'estudis o resums sobre el tema, de lliure accés (articles, tesis, etc.).Elaborar un resum amb les principals diferències trobades. Si en les fonts d'informació consultades s'han trobat contradiccions, ressaltar-les i intentar explicar-les.
Debatre, tota la classe, les conclusions a les quals s'ha arribat, i relacionar-les amb els principis continguts en la Declaració Universal dels Drets Humans.
Per acabar: Hi ha alguna raó per la qual, com a dones, haguéssim pogut preferir viure durant els anys de la dictadura franquista?
Qüestions que es poden introduir, si es considera oportú
- Quin era l'"ideal de dona" que es promocionava durant la dictadura?
- La Declaració Universal dels Drets Humans va ser aprovada el 1947. Les lleis llavors vigents a Espanya, en relació amb les dones, respectaven els principis continguts en la Declaració Universal? (sobretot els dos primers articles, relatius a la igualtat de drets i oportunitats entre tots els éssers humans, i per tant també entre homes i dones).
- Què vol dir "nacionalcatolicisme"?
- Durant els quaranta anys de dictadura ni una sola dona va ocupar càrrecs en el govern. Es pot governar un país prescindint de la presència en els òrgans de govern de representants del 50 % de la població?
- Què era la Secció Femenina? Quin model de dona promocionava? Qui era Pilar Primo de Rivera?
- Hi havia dones que estaven d'acord amb aquell ordre social que els restringia les seves llibertats pel fet de ser dones? En cas afirmatiu, què ho motivava?
- La situació de la dona i el seu grau d'autonomia, durant la dictadura, va ser uniforme, o va anar variant al llarg dels anys? Si va anar canviant, en quin sentit i per quins motius?
- Hi ha sectors socials, actualment, partidaris de restringir alguns dels drets de les dones avui vigents? En cas afirmatiu, quins són aquests drets, qui els qüestiona i per quins motius? Tenen relació amb les creences religioses d'aquestes persones?
- Durant la República, l'aprovació del vot femení es va trobar amb l'oposició d'alguns polítics d'esquerres. Per quina raó? Hi va haver algun altre dret, que afectés les dones, que llavors també fos motiu de discussió entre les esquerres?
Altres opcions
A partir de la mateixa comparació, entre el model social republicà i el model social del nacionalcatolicisme franquista, es pot desenvolupar la mateixa activitat però centrada en altres col·lectius o temes. Per exemple, els drets de les minories sexuals, els models educatius, la llibertat política, la llibertat religiosa, o qualsevol altre tema que es consideri que pot ser adequat.
Avaluació
Quin era el coneixement previ del tema tractat, i quin és el grau de coneixement després de l'activitat?
A més del grau de coneixement, l'activitat ha facilitat una nova perspectiva sobre el grau de fragilitat dels drets que gaudim? Ha conscienciat sobre la necessitat d'implicar-se en la defensa d'aquests drets, per exemple a través d'algun tipus d'activisme?
Entre nois i noies, l'interès ha estat el mateix?Continuïtat o relació amb altres activitats
Alguna altra activitat d'aquest apartat i les activitats de l'apartat sobre la Guerra Civil.Elaboració del material
Grup d'Educació en Drets Humans.