Grup d'educació
Dret a la salut
> Índex de textos

La distribució desigual de les vacunes "no només és immoral sinó estúpida"

Quim Aranda. Ara, 07/10/2021 (fragments)
L'ONU i l'OMS denuncien que 56 països del món encara no han arribat a vacunar el 10% de la població

Després de constatar el fracàs rotund de la demanda feta per Tedros Adhanom al maig i reiterada a l'agost de prioritzar el repartiment equitatiu de vacunes per haver immunitzat a finals de setembre el 10% de la població de tots els països del món abans de posar terceres dosis, António Guterres ha etzibat aquesta tarda de dijous un judici molt dur sobre la situació i les conseqüències que això pot tenir: "No distribuir les vacunes equitativament no només és immoral sinó estúpid". La raó és ben senzilla, ha justificat, amb un comentari ja recurrent: "Si deixem que el virus segueixi escampant-se, si deixem que la falta d'equitat en la distribució de les vacunes s'estengui com la pólvora, hi ha el risc que una altra variant pugui resistir les vacunes ara ja desplegades i tots els esforços quedin en no res, i no hi haurà protecció per a ningú".

Tedros Adhanom, al seu torn, ha revelat que, a hores d'ara, hi ha 56 països que no han assolit encara l'esmentada fita del 10%. "Ens situem al precipici del fracàs, malgrat que ja s'han administrat més de 6.400 milions de dosis i gairebé una tercera part de la població mundial està completament vacunada", ha dit.

Però les dades són inequívoques. Els països rics i els d'ingressos mitjans han utilitzat el 75% de totes les vacunes injectades. "Els països pobres han rebut menys del 0,5%".

La gran majoria dels més perjudicats són a l'Àfrica, com revelen les dades d'Our World in Data. Llocs com Nigèria, Etiòpia, Burkina Faso o Uganda, però també Nicaragua o Haití, en aquest cas a Centreamèrica, tenen uns nivells extremadament baixos. No arriben ni a l'1%.

A l'Àfrica, en termes generals, només el 2,4% de la població ha rebut la pauta completa de vacunació, i una sola vacuna només abraça el 4,6% dels 1.216 milions d'habitants del continent. Tot i això, alguns estats superen els objectius de setembre de l'OMS. El Marroc se situa ja en el 52% i Tunísia, per exemple, en el 33%. Però si es compara amb les dades europees, l'abisme és enorme: a Espanya, per exemple, el 78,73% de la població de més de 15 anys ja té la protecció total.

(...)

L'acaparament és un altre dels entrebancs denunciats des de l'OMS i l'ONU per posar fi a la pandèmia. A hores d'ara hi ha contractes en vigor per 5.000 milions de dosis. Els nous objectius fixats per Tedros Adhanom i el seu equip, però, només s'aconseguiran si tant els països com les farmacèutiques avantposen els programes COVAX i AVAT (l'equivalent per a l'Àfrica establert per l'Organització d'Estats Africans) als seus propis interessos. Interessos que, sovint, acaben amb les vacunes a les neveres sense que ningú se'n beneficiï.


^ INICI / INICIO