Racisme | > Índex de textos sobre racisme |
El racisme és tan irracional com jutjar el contingut d'un llibre pel color de les seves tapes
El PerichLa lluita contra el racisme ha de ser un acte reflex. No podem baixar mai la guàrdia.
Tahar Ben Jelloun. El Racisme explicat a la meva fillaO cap membre de la raça humana poseeix veritables drets, o tots tenim els mateixos; qui vota en contra dels drets de l'altre, sigui la que sigui la seva religió, el color de la seva pell o el seu sexe, està abjurant dels seus.
Condorcet (Sobre l'admissió de les dones en el dret de la ciutat. 1790)Els Estats membres de la Unió haurien, des d'ara mateix, introduir l'educació contra el racisme en el programa de les seves escoles primàries com a matèria obligatòria, perquè tots els esforços són pocs a l'hora d'intensificar la participació del sistema educatiu en la lluita contra el racisme, l'antisemitisme i la xenofòbia.
Juan de Dios Ramírex-Heredia. Europa contra el racismo. Repertorio de iniciativas comunitarias, 1986-1996Durant molts anys, els espanyols estaven convençuts que no eren racistes perquè de fet no tenien amb qui ser-ho. La única minoria étnica rellevant era la gitana y l'opinió pública no era capaç de veure racisme en el menyspreu y la marginació cap als gitanos.
Vicenç Villatoro. El País, 12-9-01El racisme és un fenomen modern que adopta múltiples formes en espais i temps diferents. Segons McCanahay (1986), el racisme a l'antiga comporta un seguit d'estereotips barroers sobre la intel.ligència, la laboriositat i la honestedat de les minories, és partidari de la segregació, i accepta la discriminació oberta. En canvi, els principis bàsics del racisme modern són: el racisme és dolent, la discriminació és un fet del passat, les minories estan fent demandes injustes i estan rebent més atenció i recursos dels que es mereixen. Això fa que els racistes moderns no defineixen les seves pròpies creences i actituds com racistes. No es consideren racistes, ja que defineixen el racisme segons les velles categories, i també perquè saben que el racisme no és socialment ni personalment acceptable. Així, el racisme modern és, sovint, manifestat per persones que es consideren elles mateixes progressistes, imparcials i sense prejudicis.
Esteve Espelt i Federico Javaloy. El racismo moderno. Informe Anual SOS Racisme, 1996L'estat espanyol ha estat racista durant molts segles amb el poble gitano, i ara ho és també amb la població immigrada estrangera. El percentatge de població immigrada, en comparació amb altres països europeus, és molt baix, però si no posem des d'ara remei per evitar-ho, podem viure d'aquí a uns anys situacions similars a les que es produeixen actualment a països com ara França o Alemanya, per posar dos dels exemples que apareixen més sovint en els mitjans de comunicació. En la lluita contra el racisme cal tenir en compte que aquest té un important component estructural. La situació d'irregularitat i incertesa legal a què condemna l'actual legislació bona part de la població immigrada és racista i genera racisme, ja que col.loca aquestes persones en una situació d'inferioritat de drets i els fa presa fàcil de l'explotació laboral, entre d'altres.
Informe Anual SOS Racisme, 1996 (presentació)Existeix racisme quan un grup ètnic o una col.lectivitat històrica domina, exclou o intenta eliminar-ne una altra tot al.legant diferències que considera hereditàries o inalterables. Segons aquest concepte, a Occident, la base ideològica del racisme explícit es va forjar durant l'edat mitjana: abans d'aquest període, no es trobava ni a Europa ni en altres cultures cap prova clara i inequívoca de racisme que no fos una simple discriminació o rivalitat.
George M. Fredickson. El Correu de la Unesco, octubre 2001El racisme com a ideologia és un producte del món modern. Òbviament, la història ens ha donat molts exemples de violència entre diferents grups humans, però fa poc que aquesta violència va ser justificada tot apel.lant a un pensament racista [...] Es pot dir de manera general com funciona el racisme: com una tendència a considerar natural tot intent de legitimació del tracte discriminatori a grups diferents, arribant, en casos extrems, a la destrucció o genocidi d'aquests grups.
Alberto Burgio. El Correu de la Unesco, octubre 2001