Principal
| Recursos | Textos
| Poesies
Poesia
pels drets humans
Amnistia Internacional,
Secció Espanyola (2022)
redescuelas.es.amnesty.org/ca/blog/historia/articulo/poesia-pels-drets-humans
Són molts els i les poetes que reconeixen que la poesia ens permet tenir consciència de les realitats que vivim, que és una forma d'estar al món. També que juga un paper important a l'hora de reivindicar els nostres drets i denunciar tota mena de violacions daquests drets. Els versos poden contribuir a millorar la societat, defensar la igualtat i construir un món més just i més humà, perquè la poesia també ens dona esperança. "Poesía necesaria", com deia Gabriel Celaya.
Poemes que clamen pau i denuncien les injustícies del món en què vivim. Versos que segueixen vigents avui dia, com els de Gloria Fuertes: "Si todos los políticos / se hicieran pacifistas / vendría la paz. / Que no vuelva a haber otra guerra, / pero si la hubiera, ¡Que todos los soldados / se declaren en huelga!". O els dEnrique García Trinidad quan diu: "No hay bandera que valga un solo muerto".
Precisament va ser després de la Segona Guerra Mundial quan es va signar la Declaració Universal dels Drets Humans perquè no es tornessin a repetir les barbàries comeses en aquest període històric. La carta magna de la humanitat recull els drets que tenen totes les persones al món sense cap distinció de sexe, nacionalitat o classe social.
Drets que veiem reflectits en la poesia des del dret a la llibertat: -"En la bandera de la libertad / bordé el amor más grande de mi vida", de Federico García Lorca, al dret a la cultura, el treball, a buscar asil, a circular lliurement, a tenir una nacionalitat, a la propietat o l'educació: ¡Al cole! ¡Al cole! / para aprender, / que es importante", deia Gloria Fuertes.
Totes les persones som iguals, com recull la Declaració Universal dels Drets Humans. Ho canten també les i els poetes. Ho diu Yeison F. García en el seu Derecho de admisión, un poemari antiracista que aborda també la migració. És reconegutel poema de Pat Parker A la persona blanca que quiere saber cómo ser mi amiga: "Lo primero a hacer es olvidar que soy negra. / Segundo, nunca olvides que soy negra". També els versos de Shirley Campbell quan diu: "Me niego rotundamente / a negar mi voz / mi sangre y mi piel / (...) me acepto / rotundamente libre / rotundamente negra / rotundamente hermosa".
Parlant d'igualtat, la poesia recull també les reivindicacions feministes amb el dret a la igualtat entre dones i homes. "Ser humano y mujer, ni más ni menos" com diu Ida Vitale. "Es necesario / revertir el hechizo. / Ese, / que borra a las mujeres / de los libros de historia, / de las esferas de poder, de las antologías.", escrivia Gisela López. Són moltes les poetes que han defensat els drets civils de les dones des de Safo de Lesbos a Gata Catana passant per Alfonsina Storni, Alejandra Pizarnik, Carmen Conde, Emily Dickinson, Gabriela Mistral, María Zambrano o Sylvia Plath.
Un crit per la llibertat d'expressió i reunió són els versos d'Ángela Figuera: "No quiero amar en secreto, / llorar en secreto, / cantar en secreto. No quiero / que me tapen la boca / cuando digo NO QUIERO". También los de Gioconda Belli "Quiero una huelga donde vayamos todos, / Una huelga de brazos, de piernas de cabellos, / Una huelga naciendo en cada cuerpo. / Quiero una huelga / De obreros / De palomas / De choferes / De flores / De técnicos / De niños / De médicos / De mujeres. / Quiero una huelga grande / Que hasta el amor alcance".
Sobre el dret a una vida digna i a un ordre social i internacional just, Mario Benedetti ens recorda que 'El sur también existe'. "Los Nadies", d'Eduardo Galeano és tot un himne pel dret a una vida digna i contra la discriminació de les persones per la seva situació econòmica i social. "Que no son, aunque sean. / Que no hablan idiomas, sino dialectos. / Que no profesan religiones, / sino supersticiones. / Que no hacen arte, sino artesanía. / Que no practican cultura, sino folklore. / Que no son seres humanos, / sino recursos humanos. / Que no tienen cara, sino brazos. / Que no tienen nombre, sino número. Que no figuran en la historia universal, / sino en la crónica roja de la prensa local. / Los nadies, / que cuestan menos / que la bala que los mata."
La Declaració Universal dels Drets Humans recull que "Ningú estarà sotmès a esclavitud ni a servitud; l'esclavitud i el tràfic d'esclaus estan prohibides en totes les seves formes. Ningú serà sotmès a tortures ni a penes o tractes cruels, inhumans o degradants". Sobre això va escriure Mario Benedetti en el seu famós poema 'No me pongas la capucha' o Raúl Zurita, que va patir tortures durant la dictadura de Pinochet. Contra les detencions arbitràries podem llegir 'Al salir de la prisión', de Fray Luis deLeón; 'La cárcel',d'Ángela Figuera, o els versos de Marcos Ana, el pres polític que més anys va passar a la presó durant el franquisme: "Mi vida, / os la puedo contar en dos palabras: / Un patio. / Y un trocito de cielo / por donde a veces pasan / una nube perdida / y algún pájaro huyendo de sus alas."
La poesia ens pot ajudar a defensar i reivindicar els nostres drets perquè, com deia Gabriel Celaya, la poesia és una arma carregada de futur.
--
INICI