Principal > Documents > Teories i definicions

Què entenem per "drets humans"?


Quan parlem de "drets humans", hi ha un acord general que ens referim a un conjunt de drets que ens corresponen a tots, sense cap mena d'excepció, només pel fet de pertànyer a la gran família humana.
Aquesta, de fet, és la idea que recull el primer article de la Declaració Universal dels Drets Humans: Actualment, aquesta noció de dignitat i igualtat de tots els membres del gènere humà la podem trobar pràcticament en qualsevol cultura i civilització, en qualsevol religió i tradició filosòfica.

També és general el consens en el sentit que no són drets que la societat "concedeix" als seus membres, sinó que són drets que la societat en cap cas no pot qüestionar; al contrari, és obligació seva consagrar-los i garantir-los.

Alhora, cada vegada és més generalitzada la incorporació d'aquests principis a les diferents constitucions estatals. Així com la ratificació per part dels estats dels diferents tractats internacionals que regulen alguns d'aquests drets i que obliguen als estats que els signen al seu compliment.

De mica en mica, també augmenta el consens, per part  dels estats, a l'hora de denunciar les violacions d'aquests drets comeses per d'altres estats; els esforços adreçats a la creació del Tribunal Penal Internacional són un dels símptomes esperançadors en aquest sentit.

Podem dir, per tant, que malgrat les puntuals discrepàncies que es puguin generar (basades, segons els casos, en interessos determinats o idiosincràsies culturals dels estats), cada cop és més gran el consens sobre la inviolabilitat d'aquests drets i la necessitat de la seva universalització.

A les altres pàgines d'aquest apartat s'explica a grans trets, a través de les opinions de diferents autors (no sempre del tot coincidents) l'evolució històrica d'aquest ideal que anomenem "drets humans".