Principal > Recursos > CINE > Fitxes de pel.lícules > Fitxa

El cine i la Declaració Universal dels Drets Humans
Article 5. Contra la tortura i els maltractaments


Te doy mis ojos
Fitxa en format PDF: 05-te-doy-mis-ojos-CAT.pdf


Any: 2003
Durada: 109'
Direcció: Icíar Bollaín.
País: Espanya.
Edat: A partir de 13 anys.
Argument: Una nit d'hivern la Pilar marxa de casa, cansada de les humiliacions i maltractaments del seu marit. Però malgrat que li té por, hi ha alguna cosa que fa que sempre torni, convençuda que l'home que estima canviarà. La Pilar és incapaç de seguir els consells dels que veient el seu patiment i degradació, intenten convèncer-la perquè l'abandoni.

Suggeriments didàctics

Altres articles de la Declaració que es poden treballar: 2, 3, 12, 23
Temes: Violència domèstica contra la dona.
Elements de debat per a iniciar un cinefòrum:

  • Per què, tal com passa a la pel.lícula, algunes dones maltractades tornen amb les seves parelles i són capaces de perdonar els maltractaments?
  • Per què l'Antoni vol separar la Pilar del seu àmbit familiar i dels seus projectes professionals?
  • Ara hi ha més maltractadors, o és que ara se'n parla més als mitjans de comunicació?
  • Els maltractadors són malalts?
  • Què es pot fer per tal d'evitar la violència contra les dones?
  • Altres reflexions que es poden tenir en compte:
  • En aquesta pel·lícula s'intenta explicar (no pas justificar) per què alguns homes utilitzen la violència contra les dones a les quals diuen que estimen. El diccionari diu que l'amor és la "inclinació o afecció profunda envers una persona": estimar és compatible amb el sentit de possessió? Pot existir amor en una situació de violència com la descrita a la pel·lícula?
  • La protagonista és maltractada físicament i psicològicament.  Per a la integritat de la persona és més nociu el maltractament físic o el psicològic? Per què?
  • El protagonista va a una teràpia; les teràpies adreçades als maltractadors tenen efectes positius? Si en alguns casos no són efectives, què s'ha de fer amb aquestes persones?
  • Es pot considerar que són tortures els casos de maltractament que surten a la pel.lícula? Què diu el diccionari sobre la tortura?
  • Quan la Pilar presenta una denúncia a comissaria, el policia li demana un informe mèdic i li diu que descrigui el que ha passat. Ella decideix marxar. Per què marxa? A la vida real es produeixen aquesta mena de situacions? Quins recursos haurien de tenir al seu abast les dones maltractades?
  • Hi ha homes que són maltractats per dones? Quines diferències hi ha, entre el cas d'una dona maltractada per un home i el d'un home maltractat per una dona? La violència només és física, o també ho és la de tipus psicològic?
  • De vegades algunes dones posen denúncies falses de maltractaments. Són una excepció, aquests casos? Per què ho fan? Poden afectar aquestes denuncies falses els casos de maltractaments reals? Comentar la següent notícia:
  • "El jutjat de Violència Domèstica de Sevilla ha arxivat la causa contra un home que va passar 11 mesos en presó preventiva per vuit denúncies de maltractament presentades per la seva dona, perquè ell ha aconseguit demostrar que no va poder cometre les presumptes agressions ja que no era al lloc dels suposats fets, entre altres motius. El jutge no només ha arxivat la causa contra el denunciat, un veí de la localitat sevillana de La Rinconada de 39 anys, sinó que ha obert gestions per un delicte de denúncia o acusació falsa contra la suposada víctima." (EFE / El País, 31-5-2009)
  • Comentar els següents textos:
  • "La violència contra les dones és probablement la violació dels drets humans més habitual i que afecta a un major nombre de persones. Milions de dones i nenes de tot el món són víctimes de violència a causa del seu sexe. En la família i en la comunitat, en temps de guerra i de pau, la violència contra les dones és, a més de la més estesa, la violació de drets humans més oculta i impune." (Amnistia Internacional, es.amnesty.org)
  • "El que mai expliquen els comentaristes i experts en el tema és que el maltractador al principi és un seductor. Es dirigeix a la que serà la seva víctima mostrant-se molt obsequiós i amable, col.laborador, generós, solidari. Quan l'ha enamorat --moltes vegades ella ni tan sols sentia atracció per ell, abans-- i comencen a viure junts, comença la tasca d'esclavitzar-la. El control de la seva vida, els atacs de gelosia --que ella interpreta al principi com amor--, l'exigència que obeeixi totes les seves ordres, la separació primer de les seves amigues i després de la seva família. Quan ja es troba aïllada s'inicia el maltractament psicològic: les manifestacions de menyspreu, les crítiques contínues, els insults... i quan ja ha perdut la confiança en si mateixa, comencen els cops. La resta es pot imaginar fàcilment." (Lidia Falcón. El Periódico, 6-9-2008)
  • "Tres diputades d'Argentina presentaran una denúncia penal contra l'empresa angloholandesa Unilever per una campanya publicitària del desodorant Axe que inclou un videojoc per a etzibar garrotades a dones, segons han informat fonts legislatives. (...) Les diputades mantenen que la publicitat televisiva i gràfica del desodorant Axe recrea una societat primitiva en la qual els homes s'identifiquen segons el seu poder de dominació i conquesta femenina, al que s'hi afegeix una pàgina web en la qual els usuaris poden participar en el joc 'Garrotada d'amor'. A la web d'Axe, el joc presenta l'home com un depredador i les dones són les seves preses. La proposta interactiva, que es desenvolupa a la prehistòria, consisteix a etzibar garrotades a la major quantitat de dones possible en 50 segons per a acumular punts i, si el cop es dóna a un home, es resten punts." (EFE / El Periódico, 13-4-2009)
  • Suggeriments generals sobre aquest article de la Declaració:
    (apartat "La Declaració Universal dels Drets Humans, suggeriments didàctics")
    Article 5, Contra la tortura i els maltractaments

    Fitxa didàctica més extensa: Cine i cultura de la violència (en castellà)
    Fitxa didàctica d'Edualter
    Fitxa didàctica de Cinescola

    Pel.lícules sobre la violència contra les dones
    Pel.lícules sobre la tortura

    .

    vuelve al inicio