Principal > Recursos > CINE > Fitxes de pel.lícules > Fitxa

El cine i la Declaració Universal dels Drets Humans
Article 27. Dret a la cultura i al progrés científic


La red social
(The Social Network)
Fitxa en format PDF: 27-red-social-CAT.pdf


Any: 2010
Durada: 120'
Direcció: David Fincher.
País: EUA.
Edat: A partir de 7 anys.
Argument: Basada en el llibre "The Accidental Billionaires" de Ben Mezrich, la història dels fundadors de Facebook. 2003: Mark Zuckerberg, alumne d'Harvard i geni de la programació, comença a desenvolupar una nova idea. El que comença en l'habitació d'un col.legi major aviat es converteix en una revolucionària xarxa social. Sis anys i 500 milions d'amics després, Mark Zuckerberg és el bilionari més jove de la història. Però a aquest jove emprenedor l'èxit no li ha portat més que complicacions personals i legals.

Suggeriments didàctics

Altres articles de la Declaració que es poden treballar: 8 i 22.
Temes: Drets d'autor, dret a la intimitat, desenvolupament tecnològic.
Elements de debat per a iniciar un cinefòrum:

 • És lícit que Zuckerberg s'apropiï del projecte que li havien encarregat desenvolupar els dos germans?
 • Per què Zuckerberg decideix deixar de banda el seu amic Saverin?
 • A la pel.lícula es produeixen dues demandes judicials contra el protagonista. Són legítimes? Quins són els interessos dels demandants?
 • Altres reflexions que es poden tenir en compte:
 • Durant la pel·lícula es veuen diferents conflictes sobre els drets d'autor de Facebook. El conflicte que apareix és freqüent sobretot en el món de la innovació i el desenvolupament. Segons el relat de la pel.lícula, quins serien els creadors de la idea d'una xarxa social?
 • L'aparició de Sean Parker, un jove emprenedor sense escrúpols, és el detonant de la crisi interna entre els creadors de Facebook. Quins són els principals punts del conflicte que planteja Parker perquè Zuckerberg s'allunyi de Saverin?
 • El fundador de Facebook és retratat en aquesta pel.lícula com un personatge amb dificultats per a les relacions socials i amb desitjos d'arribar a la major popularitat. Finalment ho aconsegueix, i crea una eina perquè totes les persones del món puguin relacionar-se de manera més fàcil. Facebook s'ha convertit en el més gran portal del món per a poder obtenir informació sobre les persones. Això es converteix en un arma de doble tall, ja que d'una banda pot arribar a millorar les comunicacions i d'altra banda es pot donar una imatge que pugui afectar-te en les teves relacions quotidianes (existeixen diversos exemples de persones demandades per les seves publicacions, i fins i tot, acomiadades dels seus llocs de treball). Enumereu aspectes a favor i en contra d'aquestes innovacions socials que tant proliferen avui dia.
 • Quin paper ocupa l'èxit en la trama? Creieu que el nostre protagonista va massa lluny per tal d'arribar a aconseguir-la?
 • Durant el desenvolupament de l'acció, l'exparella de Zuckerberg pateix la intromissió d'ell, quan  publica a la Xarxa informacions sobre la vida personal d'ella. Aquesta és una situació molt comuna avui dia. Som conscients, cada vegada que diem alguna cosa o pengem una foto en una xarxa social, que sovint no tenim el permís de les persones de les quals estem parlant?
 • A més de l'article que estem treballant, durant la pel·lícula es vulneren altres drets fonamentals dels individus. Quins altres drets creieu que s'arriben a vulnerar en la pel·lícula?
 • Comentar el lema de la pel.lícula: "No es fan 500 milions d'amics sense fer uns quants enemics."
 • Suggeriments generals sobre aquest article de la Declaració:
  (apartat "La Declaració Universal dels Drets Humans, suggeriments didàctics")
  Article 27, Dret a la cultura i al progrés científic

  Fitxes didàctiques a Cinema i educació (enllaços a fitxes de diferents autors)

  .

  vuelve al inicio