Principal > Recursos > CINE > Fitxes de pel.lícules > Fitxa

El cine i la Declaració Universal dels Drets Humans
Article 2. Contra la discriminació


Hotel Rwanda
Fitxa en format PDF: 02-hotel-rwanda-CAT.pdf


Any: 2004
Durada: 121'
Direcció: Terry George.
País: Regne Unit, Itàlia, Sud-àfrica.
Edat: A partir de 13 anys.
Argument: Basada en fets reals. El 1994 es va produir a Rwanda una de les més greus matances de la història recent, davant la indiferència de les Nacions Unides i del món occidental en general que va optar per ignorar la magnitud del genocidi. La pel·lícula recupera un diminut raig d'esperança entre l'horror de la carnisseria; la història de Paul Rusesabagina, gerent d'un hotel de Kigali que va fer el cor fort per alliberar amb valentia i astúcia a més de mil refugiats d'una mort segura, durant la guerra civil entre tutsis i hutus.

Suggeriments didàctics

Altres articles de la Declaració que es poden treballar: Preàmbul, 1, 3, 5, 13, 28
Temes: Racisme, crítica de la guerra, importància del diàleg, coexistència i convivència pacífica, conseqüències de la violència, solidaritat.
Elements de debat per a iniciar un cinefòrum:

  • Quina diferència hi ha, si és que n'hi ha alguna, entre un hutu i un tutsi?
  • Per què les forces internacionals no van fer res per tal d'evitar la tragèdia?
  • Quins altres genocidis es van produir al món durant la segona meitat del segle XX?
  • Quin ha estat el més gran genocidi de la història?
  • Altres reflexions que es poden tenir en compte:
  • És possible alguna forma de convivència o tenir alguna esperança quan unes persones es refereixen a unes altres com a "cuques"? Què es pot fer, en situacions d'aquest tipus, per a canviar aquestes actituds?
  • Segons el diccionari, raça és "cadascun dels grups en què es subdivideixen algunes espècies biològiques i els caràcters diferencials de les quals es perpetuen per herència". En l'actualitat es segueix considerant vigent aquesta definició per a classificar els diferent grups d'éssers humans?
  • Comentar la següent cita de Larry Hollingworth, excoronel britànic, coordinador de 12 missions de l'ONU en zones en conflicte. (La Vanguardia, 6-5-2009): "Cada vegada crec menys en les banderes, estats, països, institucions, i més en les persones (...) la veritat i la justícia s'acaben quan deixem de dirigir-nos a les persones pel seu nom i comencem a parlar de bàndols, banderes i causes (...) si vols afirmar la teva religió i identitat sobre les altres, com et pots posar d'acord? Aquesta guerra no s'acaba mai."
  • A la fi del segle XIX els països europeus es van emparar en les teories que establien la divisió de la humanitat en diferents races i proclamaven la superioritat de la raça blanca per a justificar la colonització d'Àfrica. L'apropiació dels recursos naturals, els genocidis i la destrucció de l'organització social i les cultures locals es van dur a terme sense cap tipus d'escrúpol. En 1885 Leopold II de Bèlgica es va apropiar de l'Estat Lliure del Congo; entre 1893 i 1895 França va conquerir Tombuctú, el Regne de Dahomei i Madagascar; Gran Bretanya va conquerir el Regne de Benín el 1897, etc. A causa del seu passat colonial, els països europeus estan en deute amb el continent africà?
  • A més d'en el continent africà, en quins altres llocs s'han dut a terme colonitzacions? Sempre s'han justificat o acompanyat amb argumentacions racistes? ¿Només els països europeus i els membres de la suposada raça blanca els han protagonitzat, o en altres continents han estat altres grups els impulsors d'aquestes polítiques expansives, invasives i depredadores?
  • El 1994 es va crear el Tribunal Penal Internacional per a Rwanda, amb l'objectiu de jutjar els principals responsables del genocidi. Una de les persones jutjades va ser el cantant rwandès Simon Bikindi, condemnat a 15 anys de presó per haver pronunciat un discurs el juny de 1994 en el qual va instar els hutus a matar a la minoria tutsi. Valorar la capacitat que tenen les persones famoses per a incidir, positivament o negativament, sobre el desenvolupament de situacions en les quals estan en joc els drets humans d'alguns col·lectius.
  • ¿El Tribunal Penal Internacional per a Rwanda també hauria de jutjar la responsabilitat, per acció (per exemple les vendes d'armes per part de França) o omissió (la no intervenció quan el genocidi estava a punt d'esclatar i una vegada desencadenat), dels països occidentals, especialment aquells amb un passat colonial en la zona?
  • El genocidi de la guerra de Rwanda de 1994 es va caracteritzar no només pel seu caràcter ètnic sinó també polític. Quins eren els antecedents polítics del país abans de la matança entre hutus i tutsis?
  • Al llarg del conflicte entre tutsis i hutus la població va ser víctima no només de la guerra, el genocidi i tot tipus de violència, sinó també de la pobresa, la fam, i els robatoris. Aquests drets socials han de ser garantits a totes les persones? Per quin motiu en determinats contextos es priva les persones de gaudir de drets tan bàsics?
  • Al principi, en Paul només es preocupa de defensar la seva família. Per quin motiu finalment lluita per la llibertat de tots els refugiats a l'hotel Mille Collines? Per què es troba tan sol, en la seva lluita defensant les persones al seu càrrec?
  • Hi ha un moment de la pel.lícula en el que en Paul té l'oportunitat de marxar de l'hotel i salvar-se junt amb la seva família, i finalment no ho fa. Per què pren aquesta decisió? En Paul es va comportar com un heroi? Per què sovint és difícil que la gent defensi els drets dels altres?
  • Suggeriments generals sobre aquest article de la Declaració:
    (apartat "La Declaració Universal dels Drets Humans, suggeriments didàctics")
    Article 2, Contra la discriminació

    Fitxa didàctica de "Cinema per a estudiants"
    Fitxa didàctica, apartat "Cine i cultura de la violència" (en castellà)
    Fitxa didàctica de Un día de cine, IES Pirámide de Huesca (en castellà)

    Pel.lícules sobre genocidis
    Pel.lículas sobre racisme

    .

    vuelve al inicio