Principal > Recursos > CINE > Fragments de pel.lícules > Fitxes

El cine i els drets humans - Fragments de pel.lícules

Tema: violència contra les dones
Woman
Fragment: testimonis de matrimonis forçats i maltractaments
Any: 2019
Durada: 104'
Direcció: Yann Arthus-Bertrand, Anastasia Mikova.
País: França.
Edat: A partir de 12 anys.
Argument: Documental a partir de les imatges i els testimonis breus de dones de tot el món, pertanyents a tota mena de cultures, religions i condicions socials, de vegades posant de manifest el seu paper de víctimes o marginades, i en altres de dones empoderades.
Informació complementària: A més del fragment proposat, si es disposa de temps, el visionament de tot el documental pot ser també aconsellable, ja que permet tractar múltiples aspectes de la situació de la dona en l'actualitat en els diferents països i societats del món.

Sobre l'activitat

Durada de l'activitat: 50 minuts.
Durada aproximada de l'escena: 9 minuts.
Inici del fragment: "Con 18 años mis padres me casaron con un señor de 52" (minut 66 aprox.).
Final del fragment: Final de la sèrie d'11 cares silencioses consecutives, abans de l'inici del testimoni "Mi padre me lo explicó..." (minut 75 aprox.)

Explicació de l'escena

1r, testimoni, casada als 18 anys contra la seva voluntat, "fue como una violación"; 2n. testimoni, "Algunas chicas se suicidan"; 3r., "Me casaron con 2 años"; Quatre cares consecutives silencioses; 4rt. testimoni, "Un hombre que derrama ácido a su esposa..."; 5è, "No hubo ninguna señal que me advirtiera de lo que vendría después"; 6è, "Un día una bofetada..."; 7è, "Cuando le dije eso ya basta..."; 8è, "Cuando fui a la policía, la policía se creyó las mentiras de mi marido"; 9è, "Nunca he tenido moretones"; Sis cares consecutives silencioses; 10è testimoni "Hasta ayer sólo me conocía el hombre que me atacó, pero hoy todo el mundo me conoce"; Onze cares consecutives silencioses.

Utilitats de l'escena

 • Debat. Per què al llarg de tota la història les dones han estat sotmeses a l'autoritat dels homes i han sigut marginades i maltractades de múltiples maneres? Quina és la situació actual al nostre país? Quin seria el balanç de la situació mundial?
 • Preguntes per als/les alumnes (activitat escrita) o altres temes per fer un debat
 • Un matrimoni forçat és un acte de violència perpetrat pels qui acorden el casament? Les pressions psicològiques també són formes de violència?
 • Per què hi ha dones que estan en contra dels drets de les dones?
 • Per què de vegades les dones maltractades no són enteses, compadides i ajudades per la seva pròpia família?
 • De vegades, quan una dona maltractada aconsegueix superar la por i denunciar els maltractaments, la policia relativitza els fets, o fins i tot la culpa a ella. Per què passa?
 • Els òrgans judicials, de vegades també tenen biaixos masclistes?
 • La situació de les dones en els diferents països i societats del món és bastant diferent. Quina és la causa d'aquestes diferències?
 • Què hauria de fer-se per a intentar aturar tots aquests horrors i injustícies que afecten moltes nenes i dones?
 • L'augment de dones en posicions de poder, en els àmbits polític, judicial, policial, mèdic i educatiu, pot contribuir a millorar la situació?

 • Altres possibles fragments

  Ablacions

  Inici: minut 12 aprox.
  Final: minut 15 aprox.
  Resum: 1r. testimoni, "Tenía cinco años, era una niña feliz..."; 2n., "Mis padres están en contra de la ablación..."; 3r., "Entramos en la habitación, había niñas en el suelo..."; Es repeteixen les intervencions; Sis cares consecutives silencioses.

  Dret a l'educació

  Inici: minut 20 aprox.
  Final: minut 24 aprox.
  Resum: 1r. testimoni, "Soy Anita, en mi familia somos ocho hermanos..."; 2n. "Cuando aprendí a escribir mi nombre..."; 3r., "No había guarderias en las zonas rurales" (prioritat del germà); 4rt., "El dia más feliz fue cuando me gradué..."

  Venda de dones, esclavitud, violacions

  Inici: minut 88 aprox.
  Final: minut 95 aprox.
  Resum: 1r. testimoni, "Recuerdo cuando me empezó a pasar..."; Dos cares silencioses; 2n. testimoni, "La primera vez que me vendieron..."; Tres cares silencioses; 3r. testimoni, "Un día vino la policía..."; Dos cares silencioses; 4rt. testimoni, "Tenía 19 años..."; 5è, "Me daba miedo contar que me habían violado..."; 6è, "Tenemos que ser respetadas, pero nos mancharon..."; 7è, "¿Es que tengo que hacerles cosquillas para que se den cuenta de lo que estoy pasando...?"; Imatges de tres dones en diferents contextos; 8è testimoni, "Máximo respeto a las mujeres..."

  .

  vuelve al inicio