Principal > Recursos > CINE > Fragments de pel.lícules > Fitxes

El cine i els drets humans - Fragments de pel.lícules

Tema: dret a la vida privada
Snowden
Fragment: Snowden explica la seva feina
Any: 2016
Durada: 134'
Direcció: Oliver Stone.
País: EUA.
Edat: A partir de 12 anys.
Argument: Basada en fets reals. Narra els esdeveniments previs i posteriors a la publicació el 2013, per part del diari 'The Guardian', dels documents classificats que va aportar Edward Snowden, analista de l'Agència de Seguretat Nacional dels Estats Units (NSA), sobre el programa secret de vigilància mundial de l'Agència, uns documents que revelaven que s'estava espiant milions de persones de tot el món. El guió de la pel.lícula es va fer a partir del llibre d'Anatoly Kucherena, l'advocat rus d'Edward Snowden, i del llibre de Luke Harding, periodista de The Guardian.
Més informació: Fitxa completa (sobre tota la pel·lícula) de "Snowden".

Sobre l'activitat

Durada de l'activitat: 50 minuts.
Durada aproximada de l'escena: 5 minuts.
Inici del fragment: "Base Aerea de Yokota, Tokio. 2009" (minut 53 aprox.).
Final del fragment: Imatge d'un ull, "Y no solo terroristas, países y empresas, sino tú." (minut 58 aprox.).

Explicació de l'escena

Snowden parla del seu treball al Japó. Explicació dels programes pirates generalitzats, amb l'excusa del terrorisme. Conversa amb la periodista. Seguiment de les "metadades": a partir d'un objectiu, es vigilen tots els seus contactes, i tots els contactes dels contactes... Tothom està vigilat.

Utilitats de l'escena

  • Debat. Per tal de garantir, suposadament, la seguretat individual i col.lectiva, hem de renunciar a la nostra privacitat? Hi ha alternativa, a aquest dilema?
  • Preguntes per als/les alumnes (activitat escrita) o altres temes per fer un debat
  • Els fets relatats van passar entre el 2004 i el 2013, i la pel.lícula es va estrenar el 2016. Des de llavors, s'ha generat el debat que Snowden volia promoure?
  • És necessari que les Nacions Unides promoguin una agència que examini els conflictes que plantegen les relacions entre noves tecnologies i democràcia?
  • Els Estats Units són l'únic país que té programes d'espionatge d'aquest tipus? Què passa, per exemple, a Rússia i a la Xina? I als països europeus, quina és la situació? I als països àrabs? Potser espia "tothom qui té la capacitat per fer-ho", sigui quina sigui la seva ideologia política?

    Les anteriors preguntes són de la fitxa sencera de la pel.lícula. De fet, totes les qüestions plantejades a la fitxa sencera són també vàlides per aplicar a aquest fragment.

  • .

    vuelve al inicio