Principal > Recursos > CINE > Fragments de pel.lícules > Fitxes

El cine i els drets humans - Fragments de pel.lícules

Tema: persones migrants
Mediterráneo
Fragment: l'entrevista
Any: 2021
Durada: 112'
Direcció: Marcel Barrena.
País: Espanya.
Edat: A partir de 12 anys.
Argument: Basada en fets reals. Dos socorristes viatgen fins a l'illa de Lesbos, a Grècia. En arribar descobreixen una realitat colpidora: milers de persones sirianes, fugint de la guerra que assola el seu país, arrisquen les seves vides cada dia creuant la mar en precàries embarcacions. Atès que ningú exerceix labors de rescat, els socorristes comencen a treballar per a minimitzar les morts d'aquests refugiats de la guerra de Síria.

Sobre l'activitat

Durada de l'activitat: 45 minuts.
Durada aproximada de l'escena: 3 minuts.
Inici del fragment: Inici de l'entrevista (63' aprox.).
Final del fragment: Imatges de recollida de cadàvers (abans de l'escena en la comissaria) (66' aprox.).

Explicació de l'escena

Desenvolupament de l'entrevista i, al final, unes imatges de recollida de cadàvers.

Utilitats de l'escena

 • Debat sobre el presumpte o real "efecte crida" del rescat de les persones que es troben a la deriva en pasteres o que naufraguen al Mediterrani. S'hauria de deixar que s'ofeguin, per a evitar aquest eventual efecte crida? En el supòsit que aquest efecte sigui real, deixa de ser un crim, no rescatar aquestes persones?
 • Preguntes per als/les alumnes (activitat escrita) o altres temes per fer un debat
 • La pel.lícula està basada en la història real liderada per Óscar Camps per a pal.liar les morts de persones que fugen de la guerra de Síria i s'ofeguen al mar. Què saps de la guerra de Síria a la qual es refereix?
 • Per què el protagonista esmenta la rellevància de les vendes d'armes?
 • Quan li pregunten sobre la capacitat d'acolliment dels països als quals intenten accedir les persones migrants, respon que ell és només un socorrista, que pensar en la resolució dels problemes migratoris a escala global és cosa dels polítics. És una resposta correcta o evasiva? Com la contestaries tu?
 • Com s'explica que en aquest cas qui actua en aquests naufragis sigui algú per pròpia iniciativa, i que les autoritats i països implicats en principi estiguin poc inclinades a fer-ho, o fins i tot s'hi oposin?
 • Els rescats al Mediterrani són un cas únic, o en el món hi ha altres zones, marítimes o terrestres, en les quals persones migrants moren, sigui a causa de naufragis o abandonaments en deserts, o altres abusos de les màfies que controlen les rutes migratòries, davant la passivitat de governs?
 • Al marge de les màfies, els governs són els únics responsables, o també ho som els ciutadans, si no pressionem els governs perquè actuïn d'una altra manera?
 • Has vist la pel·lícula sencera? Què t'ha semblat? Si li veus defectes, quins són?
 • Frases per a comentar:

  -"No oblidem que aquesta gent que estem traient de l'aigua està vivint una guerra."
  -"Nosaltres som els únics que complim la llei."
  -"Si pots salvar una vida donant-li la mà per a treure'l de l'aigua i no ho fas, això no és passivitat, això és inacció deliberada, això és un homicidi."
  -"Estem convertint la mar Mediterrània en una fossa comuna."

 • .

  vuelve al inicio