Principal > Recursos > CINE > Fragments de pel.lícules > Fitxes

El cine i els drets humans - Fragments de pel.lícules

Tema: dret a unes condicions de vida dignes
La sal de la tierra (The Salt of the Earth)
Fragment: la part sobre el Sahel
Any: 2014
Durada: 110'
Direcció: Wim Wenders.
País: França.
Edat: A partir de 7 anys.
Argument: Documental. Un repàs al treball del fotògraf Sebastião Salgado. Salgado ha estat testimoni i ha documentat grans esdeveniments que han marcat la història recent: conflictes internacionals, fams, èxodes, etc.

Sobre l'activitat

Durada de l'activitat: 45 minuts.
Durada aproximada de l'escena: 10 minuts.
Inici del fragment: Títol: "Sahel, 1984-1986" (minut 48 aprox.).
Final del fragment: Final de l'explicació sobre el seu treball al Sahel, abans de l'inici de la part del documental dedicada als treballadors (minut 58 aprox.).

Explicació de l'escena

Sebastião Salgado, amb les imatges de les seves fotos, explica el seu viatge als camps de refugiats d'Etiòpia per a documentar les horribles condicions de les persones que hi viuen. En un viatge posterior, documenta com els refugiats famolencs fugen cap al Sudan, mentre l'exèrcit els ataca. Van apareixent referències reiterades a l'escassetat d'aigua i de menjar. Nou viatge, a Mali, amb la sequera i la falta de menjar i d'aigua omnipresents. Petit apartat final amb una valoració del treball de documentació i sensibilització de Salgado.

Utilitats de l'escena

 • Debat. Les imatges de S. Salgado són de cossos greument desnodrits, semblants als dels supervivents dels camps nazis. Les imatges dels segons, van servir per a acusar de crims de guerra als dirigents nazis. En canvi, les de Salgado sembla que no poden inculpar legalment a ningú, tot i que són el resultat d'una palesa deixadesa de responsabilitats i, a vegades, fins i tot d'autèntiques actuacions criminals, com el fet d'impedir l'arribada d'aliments als camps. Per què la comunitat internacional té aquestes dobles morals?
 • Preguntes per als/les alumnes (activitat escrita) o altres temes per fer un debat
 • Salgado es refereix al còlera. El còlera avui no és una malaltia mortal, si es disposa d'aigua i antidiarreics. Però en aquests llocs l'aigua escasseja, i els antidiarreics (uns medicaments molt barats) també. Compara aquesta realitat amb els serveis sanitaris del primer món. O amb les sumes astronòmiques que s'han invertit en la fabricació de vacunes per a la covid.
  Frases per a comentar:

  - "Volia mostrar que hi havia una gran part de la humanitat que vivia en la misèria. Que era sobretot un problema de repartiments, no només una qüestió de catàstrofes naturals."
  - "Morir aquí és com una continuació de la vida. La gent s'acostuma a morir."
  - "Si agafem el còlera, ens deshidratem ràpidament. Podem perdre fins a 12 litres de líquid al dia a causa de la diarrea, i morir en dos o tres dies."
  - "Saber que el Govern reté els aliments, que no deixa que arribin a la població (...) Va ser una deshonestedat política brutal."
  - "La pell de la gent era com l'escorça dels arbres. Arbres marcats per vent i sorra, per tempestes de sorra."

 • .

  vuelve al inicio