Principal > Recursos > CINE > Fragments de pel.lícules > Fitxes

El cine i els drets humans - Fragments de pel.lícules

Tema: genocidis, l'Holocaust
La lista de Schindler - 2 (Schindler's List)
Fragment: escena a Auschwitz
Any: 1993
Durada: 187'
Direcció: Steven Spielberg.
País: EUA.
Edat: A partir de 13 anys.
Argument: Pel·lícula basada en fets reals. Oskar Schindler és un empresari alemany, afiliat al Partit Nazi que, després de la invasió de Polònia, durant la Segona Guerra Mundial, arriba a un acord econòmic amb el director d'un camp de treballs forçats per a usar en la seva fàbrica treballadors jueus (sense salari i en condicions d'esclavitud). A poc a poc va prenent consciència del procés de genocidi dels jueus per part dels nazis i canvia d'actitud. Una pel·lícula que intenta exposar amb tota la cruesa l'Holocaust i com algunes persones van intentar impedir-lo.
Més informació: Fitxa completa (sobre tota la pel·lícula) de "La lista de Schindler"

Sobre l'activitat

Durada de l'activitat: 30 minuts.
Durada aproximada de l'escena: 13 minuts.
Inici del fragment: Arribada dels homes al camp de Txecoslovàquia (minut 144 aprox.).
Final del fragment: Arribada de les dones al camp de Txecoslovàquia (minut 157 aprox.).

Explicació de l'escena

Les dones que treballen a la fàbrica d'Oskar Schindler, quan són traslladades des del camp de Plazow, en lloc d'anar al camp de concentració del poble natal d'Oskar Schindler a Txecoslovàquia, van a parar, per un error burocràtic, a Auschwitz, i Oskar Schindler ha d'intervenir perquè les duguin a Txecoslovàquia.

Utilitats de l'escena

  • Es pot utilitzar aquesta escena per mostrar l'extermini dels jueus per part dels alemanys i, per tant, utilitzar-la com a part de l'explicació sobre l'Holocaust.
  • Es pot fer un debat a classe sobre l'Holocaust i l'assassinat massiu d'éssers humans al llarg de la Història.
  • Preguntes per als/les alumnes (activitat escrita) o altres temes per fer un debat
  • En aquesta escena, les dones tenen molta sort i, en lloc de gas, a la dutxa, els hi surt aigua, però milions d'homes i dones van ser assassinades a Auschwitz en càmeres de gas com la que es veu a la pel·lícula. Què creus pot portar a un poble a voler matar de forma massiva a milions d'éssers humans innocents?
  • En el camp d'Auschwitz, els assassinats es feien de forma industrial, seguint l'esquema d'una cadena de muntatge per ser més eficients. Valora el fet que es raoni l'assassinat de milions de persones en termes d'eficàcia.
  • Els jueus no són considerats com a éssers humans i per això, quan es parla d'ells s'utilitza el terme unitats. Per què creus que s'arriba a aquest nivell de deshumanització respecte als jueus?
  • .

    vuelve al inicio