Principal > Recursos > CINE > Fragments de pel.lícules > Fitxes

El cine i els drets humans - Fragments de pel.lícules

Tema: abusos a menors
Gracias a Dios (Grâce à Dieu)
Fragment: escenes a casa de l'Alexandre, del pare d'Emmanuel i a la fleca
Any: 2019
Durada: 137'
Direcció: François Ozon.
País: França.
Edat: A partir de 12 anys.
Argument: Basada en el cas de Bernard Preynat, sacerdot de la Diòcesi de Lió, acusat el 2016 d'haver abusat sexualment de desenes de nens. Alexandre viu a Lió amb la seva dona i fills. Per casualitat, s'assabenta que el sacerdot que va abusar d'ell quan era un 'boyscout' continua fent activitats amb nens. Llavors decideix denunciar-ho, i se li uneixen François i Emmanuel, també víctimes del sacerdot. Les repercussions i conseqüències dels seus testimonis seran moltes.

Sobre l'activitat

Durada de l'activitat: 40 minuts.
Durada aproximada de l'escena: 5 minuts.
Inici del fragment: Final del sopar, la mare diu, "Bueno chicos, a la cama, mañana hay que madrugar" (minut 113 aprox.).
Final del fragment: Final de l'escena a la fleca, "Señora, ¿qué desea?" (minut 118 aprox.).

Explicació de l'escena

Parlen Alexandre, la seva dona i Emmanuel, i després, ella i Emmanuel sols. Emmanuel va a casa del seu pare. Escena a la fleca.

Utilitats de l'escena

  • Fer un debat sobre aquests dos temes: a) Per què a les persones abusades els costa tant parlar dels abusos que han patit? Per què en general passen anys, abans no ho fan? b) La majoria d'abusos sexuals els cometen familiars de les víctimes; per què es parla més dels comesos per religiosos?
  • Preguntes per als/les alumnes (activitat escrita) o altres temes per fer un debat
  • En els casos d'abusos comesos per persones pertanyents a una organització (religiosa com l'Església catòlica, o educativa, o esportiva), quina hauria de ser la responsabilitat i el compromís d'actuació d'aquesta organització?
  • La quantitat més gran d'abusos sexuals en l'àmbit familiar legitima l'Església, mitjançant aquesta comparació, per relativitzar els abusos que han comès capellans? Un responsable d'abusos (el que sigui) pot fer servir l'argument de, "els altres encara més"?
  • Un capellà que s'hagi assabentat dels abusos d'un altre capellà a través de la confessió, i que no revela els abusos perquè argumenta que ha de mantenir "el secret de confessió", hauria de ser acusat a causa d'aquest encobriment? En un cas així, és més important el secret de confessió que la protecció de l'abusat?
  • En el món de l'esport també hi ha casos d'abusos a menors per part dels seus entrenadors. ¿Els abusos a menors són un problema associat a situacions de poder i indefensió?
  • Com és que les persones abusades "s'avergonyeixen" d'haver estat víctimes?
  • És el mateix pederasta que pedòfil? De vegades es fan servir com a paraules sinònimes? Una persona pedòfila pot ser un bon mestre o un bon pare?
  • Els abusos sexuals a menors han existit sempre, i el que ara passa és que es fan més visibles?
  • És just estendre la presumpció de culpabilitat sobre tots els religiosos a causa dels casos d'abusos que es fan públics? Seria just estendre també aquesta presumpció de culpabilitat a tots els pares, a causa dels abusos comesos per alguns pares?
  • .

    vuelve al inicio