Principal > Recursos > CINE > Fragments de pel.lícules > Fitxes

El cine i els drets humans - Fragments de pel.lícules

Tema: distopies
Fahrenheit 451
Fragment: primera crema de llibres
Any: 1966
Durada: 108'
Direcció: François Truffaut.
País: Regne Unit.
Edat: A partir de 12 anys.
Argument: A partir de 12 anys.
Argument: Basada en la novel.la homònima de Ray Bradbury. La possessió de llibres ha estat prohibida, i els bombers, en lloc d'apagar incendis, es dediquen a cremar els llibres que algunes persones amaguen a les seves cases. Un dels bombers, al principi convençut del sentit del seu treball, a través de la xerrada amb una dona que coneix al tren comença a prendre consciència del que està fent, i finalment deixa el seu treball i fuig cap als territoris en els quals s'han refugiat les persones que volen conservar el llegat cultural acumulat al llarg de la història.
Fitxa del llibre: Fahrenheit 451 (1966)

Sobre l'activitat

Durada de l'activitat: 45 minuts.
Durada aproximada de l'escena: 13 minuts.
Inici del fragment: Final dels crèdits parlats, inici de l'escena en la qual els bombers baixen per la barra (minut 1 aprox.).
Final del fragment: La noia li pregunta: "És vostè feliç?" I Montag contesta: "Naturalment que sóc feliç." (minut 14 aprox.).

Explicació de l'escena

Els bombers baixen per la barra i surten amb el camió. Un home rep un avís per telèfon perquè fugi de la seva casa. Arriben els bombers, entren a la casa i comencen a regirar-la. Van trobant llibres amagats. Els tiren al carrer i els cremen. El cap de bombers parla amb un dels bombers, Montag, i després marxen. A continuació, Montag torna a casa amb tren. Parla amb una noia, baixen del tren i continuen parlant.

Utilitats de l'escena

 • Debat sobre la prohibició i destrucció de llibres. En quins moments i societats ha passat? Amb quins arguments o justificacions? Quines han estat les conseqüències socials?
 • Preguntes per als/les alumnes (activitat escrita) o altres temes per fer un debat
 • Comenta aquest diàleg: "-Digui'm, per què cremen llibres? / -És un treball com qualsevol altre."
 • La crema de llibres a vegades ha estat el preàmbul de l'assassinat de persones, com durant les guerres de religió europees, o els totalitarismes nazi i estalinista. Per què és una constant, aquesta obsessió per la "contaminació ideològica" de la societat, per part sobretot dels règims dictatorials, tant religiosos com laics?
 • En el Gènesi Déu prohibeix a Adam i Eva menjar el fruit de l'arbre de la saviesa. Aquesta escena bíblica pot estar relacionada amb la preocupació històrica del cristianisme per prohibir l'accés a determinades lectures?
 • L'apologia del terrorisme, l'homofòbia, la misogínia, el racisme o la xenofòbia està prohibida en moltes societats. Les publicacions amb aquesta mena de missatges s'han de permetre o s'han de prohibir?
 • ¿Els articles de la Declaració Universal dels Drets Humans referents a la llibertat d'expressió i a l'accés a la cultura (en aquest cas a través de la lectura), permeten una única interpretació, o sota els seus enunciats generals es poden defensar criteris discrepants, fins i tot oposats, en relació amb la difusió de la cultura?
 • Altres diàlegs per a comentar:
  • Quina classe de llibres eren, Montag? / -No m'hi vaig fixar massa, senyor, hi havia una mica de tot. Novel.les, biografies, llibres d'aventures... / -Això de sempre, oi? Per què s'obstinaran a fer-ho, és pura perversitat.
  • A propòsit, què sol fer vostè el dia que està lliure de servei? / -Res de particular, tallar la gespa. / -I si la llei li ho prohibís? -Contemplaria com creix.
  • És cert que fa molt temps els bombers es dedicaven a sufocar incendis en lloc de cremar llibres? / -El seu oncle té raó, està una mica guillada. Sufocar incendis, qui li va explicar això?

 • Altres opcions

  El fragment de la segona crema de llibres:

  Els bombers arriben a la casa. Comencen a buscar els llibres. Troben una biblioteca secreta. Conversa del cap de bombers amb Montag. Montag s'amaga un llibre. Li diuen a la dona que marxi, i ella diu que no vol. Ella mateixa encén un llumí. Els bombers es retiren, la dona es queda a dins i mor cremada.

  Durada: 11 minuts
  Inici: S'obre la porta dels bombers i surt el camió (minut 56 aprox.).
  Final: Final de l'escena de les flames (minut 67 aprox.).

  .

  vuelve al inicio