Principal > Recursos > CINE > Fragments de pel.lícules > Fitxes

El cine i els drets humans - Fragments de pel.lícules

Tema: dret a la salut
El Médico (Der Medicus)
Fragment: Inici de la pesta i la seva progressió
Any: 2013
Durada: 150'
Direcció: Philipp Stölzl.
País: Alemanya.
Edat: A partir de 12 anys.
Argument: Adaptació de la novel.la històrica homònima de Noah Gordon. Anglaterra, segle XI. Rob Cole es queda orfe en morir la seva mare víctima d'una estranya malaltia. Després d'acompanyar un remeier durant uns anys, decideix anar-se'n a Pèrsia a estudiar medicina, amb la finalitat d'entendre el mal a causa del qual la seva mare va morir. Durant la seva estada a la capital, Isfahán, com a alumne del savi doctor Ibn Sina, es desencadena una epidèmia de pesta bubònica.

Sobre l'activitat

Durada de l'activitat: 50 minuts.
Durada aproximada de l'escena: 10 minuts.
Inici del fragment: Vista de les muralles des de fora, un home entra a la ciutat (minut 75 aprox.).
Final del fragment: Final del diàleg: "Queremos vaciar el mar con un dedal", "Pero lo intentamos, a pesar de todo" (minut 85 aprox.)

Explicació de l'escena

Vista de les muralles, un home entra a la ciutat. Cau a terra i veuen que està ple de bubons negres. Lliçó a l'escola. Confusió general. Visita al Sha. Preparació de l'espai per acollir els malalts. Estudi dels textos antics. Espera. Algú vol marxar? Primera malalta. El noi té un poder que sap qui morirà. L'exèrcit tanca les portes de la ciutat. La gent es tanca a casa. El noi recull la noia de la piscina. Diàleg sobre l'extirpació dels bubons. Extirpació d'un bubó de gos. Escena del carrer amb rates. Xifres de morts. "Pero lo intentamos, a pesar de todo".

Utilitats de l'escena

 • Sempre han existit malalties infeccioses. és possible que gràcies als avanços de la ciència es puguin arribar a eradicar, o només podem aspirar a minimitzar-ne els seus efectes?
 • L'ús algun dia per part d'un país o d'un grup terrorista d'armes biològiques, és una possibilitat que s'ha de contemplar? Es pot fer alguna cosa, per tal de minimitzar aquest risc?
 • Preguntes per als/les alumnes (activitat escrita) o altres temes per fer un debat
 • "Centenars de milers dels vostres súbdits podrien morir". Tot i que Ibn Sina li diu això, el Sha s'oposa a evacuar la ciutat, diu que el seu poble sobreviurà. Aquesta forma de minimitzar la gravetat de l'epidèmia també es produeix, de vegades, en l'actualitat, sobretot al principi dels brots epidèmics? Si és així, per quins motius o interessos passa ara, que els dirigents de vegades neguen un brot, o la seva gravetat?
 • Coneixes casos concrets recents de negació o relativització per part de dirigents polítics de brots epidèmics?
 • En el fragment no es veu, però l'home que entra a la ciutat malalt de la pesta bubònica ha estat enviat pels enemics del Sha. És una forma primitiva "de guerra biològica"?
 • Quan els dos estudiants repassen els textos antics, llegeixen que Hipòcrates deia que la causa de la pesta eren "els mals vapors emesos pels terratrèmols i provocats per les conjuncions planetàries". Tot i els segles que han passat des d'Hipòcrates i dels avanços de la ciència, actualment encara hi ha gent que atribueix les epidèmies a causes sense cap base científica. Per què creus que passa? Com afecten aquestes opinions la gestió de les epidèmies?
 • En una escena es diu, "Des de quan hi ha puces aquí?", i en una altra es veuen rates; quina és la relació entre les puces, les rates i la pesta?
 • "La pregunta que ens ronda a tots és per què quedar-nos per a lluitar contra una plaga que no té curació". Per què creus que els deixebles d'Ibn Sina es queden a la ciutat amb ell, si tenen la llibertat de poder marxar?
 • Actualment, encara existeixen brots de pesta? En cas afirmatiu, a on i per quins motius?
 • "Al.là ho prohibeix, igual que Jahvè, i Jesucrist". Per què abans les religions prohibien fer autòpsies dels cossos humans morts?
 • "Lligueu-la, que no es toqui les bubes, han de rebentar-se soles". Actualment, es qüestiona molt la pràctica de les contencions, sobretot en l'àmbit psiquiàtric i geriàtric. Hi ha qui diu que no estan mai justificades. Què en penses?
 • Una pel.lícula en la qual es descriuen pràctiques mèdiques de fa segles, ¿ens pot ser d'alguna utilitat avui, com a mitjà de sensibilització de problemes mèdics i socials actuals?
 • Un home suborna amb diners el cap de la guàrdia de la porta de la ciutat, per tal de poder marxar de la ciutat infectada. És un bon reflex de la realitat social, abans i ara igual, que els rics sempre poden sortir més ben parats dels moments de crisi?
 • .

  vuelve al inicio