Principal > Recursos > CINE > Fragments de pel.lícules > Fitxes

El cine i els drets humans - Fragments de pel.lícules

Tema: violència contra les dones
Acusados (The Accused)
Fragment: Interrogatori durant el judici
Any: 1988
Durada: 105'
Direcció: Jonathan Kaplan.
País: EUA.
Edat: A partir de 18 anys.
Argument: La jove Sarah Tobias una nit coneix en un bar uns nois. Després de beure i ballar amb un d'ells, aquest i dos més la violen amb brutalitat, mentre els altres homes del bar els ovacionen. Els violadors arriben a un acord amb la fiscalia per a rebaixar la seva pena, cosa que irrita a la noia, i llavors la fiscal decideix acusar també els espectadors, com a instigadors de la violació.
Observacions: La pel·lícula està catalogada a Espanya per a majors de 18 anys, a causa de les escenes de la violació, però el fragment utilitzat no inclou cap d'aquestes escenes (en altres països, segons les dades de l'IMDB, les edats oscil.len entre els 18 i els 14 anys).

Sobre l'activitat

Durada de l'activitat: 45 minuts.
Durada aproximada de l'escena: 11 minuts.
Inici del fragment: Sarah Tobias? Passi, per favor. (minut 61 aprox.)..
Final del fragment: La testimoni pot retirar-se (minut 72 aprox.).

Explicació de l'escena

Sarah Tobias entra a la sala. La fiscal, com a defensora de Sarah, la interroga, i Sarah descriu el que va passar al bar el dia de la violació. Un dels advocats dels espectadors acusats la interroga i qüestiona la seva versió. A continuació, un altre advocat encara qüestiona més el relat de la Sarah, fins i tot de manera agressiva. Torna a intervenir la fiscal.

Utilitats de l'escena

 • Debat: El comportament dels advocats dels acusats és l'habitual en aquesta mena de casos? Un advocat, per a defensar els interessos del seu defensat, és legítim que utilitzi aquestes conductes? És el mateix "legítim", permès per la llei, que èticament justificable?
 • Preguntes per als/les alumnes (activitat escrita) o altres temes per fer un debat
 • El judici és sobre la responsabilitat dels espectadors de la violació (no sobre els autors de la violació, que en lloc de ser jutjats, van arribar a un pacte amb la fiscalia). Animar un violador és un delicte? I presenciar una violació i mantenir-se'n al marge, sense fer res per a detenir-la?
 • La pel·lícula està basada en un cas real, una violació múltiple en un bar de carretera de New Bedford (Massachusetts). Aquest tipus de successos són excepcionals, o relativament habituals? Passen només als Estats Units, o a tot arreu?
 • Per què, quan una dona denuncia una violació, a vegades sembla que és més important que "ella demostri la seva innocència"? És una perversió tant del funcionament de la policia com dels organismes judicials?
 • En l'actualitat, les enquestes entre nois adolescents mostren, en un percentatge elevat, la justificació de les relacions de domini sobre les noies: alguns nois consideren que les seves parelles "els pertanyen". I per això, a vegades també justifiquen els maltractaments. Quin és el motiu que aquesta actitud, entre els adolescents, encara perduri?
 • Les enquestes també indiquen que hi ha algunes noies que d'alguna manera també comparteixen aquest punt de vista, sobre el seu sotmetiment en la relació de parella. Per què es donen aquests casos?
 • Dir que una dona va vestida "de manera provocativa", és una invitació a justificar un eventual abús sexual que pugui sofrir?
 • Què vol dir "provocar"? Qui decideix el que és una provocació: la persona que presumptament la comet, o la persona que considera que se sent provocada?
 • Si les violacions són una qüestió de vestuari, per què en països en els quals les dones van completament tapades, fins i tot el cap, també es produeixen violacions?
 • Emborratxar-se i ballar és una provocació o invitació a ser abusada o violada? Els homes que s'emborratxen i ballen també estan provocant que els violin?
 • .

  vuelve al inicio