Principal > Recursos > CINE > Fitxes de pel.lícules > Fitxa

El cine i la Declaració Universal dels Drets Humans
Tema: Dret a la salut


Estallido / Epidemia
(Outbreak)
Fitxa en format PDF: de moment no disponible


Any: 1995
Durada: 123'
Direcció: Wolfgang Petersen.
País: EUA.
Edat: A partir de 13 anys.
Argument: L'exèrcit dels Estats Units bombardeja un campament del Zaire infectat per un virus semblant a l'Ebola, extremadament mortal. El que es pretenia amb aquesta mesura era d'una banda impedir que el nou virus es propagués, i per una altra banda, utilitzar una mostra del virus per a desenvolupar un programa d'armes biològiques. El que no estava previst era que un petit mico, portador del virus, viatgés en un vaixell fins als Estats Units. El pànic es desferma quan es descobreix que els qui han estat en contacte amb el mico comencen a mostrar símptomes de la malaltia, i quan després es descobreix que el virus ha mutat i és encara més contagiós i letal que l'original.
Informació complementària: El virus Mutaba de la pel·lícula està inspirat en el virus de l'Ebola, detectat per primera vegada el 1976 a la República Democràtica del Congo. Des de llavors han existit brots d'Ebola en diferents països de l'àfrica Occidental. El brot més mortífer es va produir el 2014, i va afectar principalment Guinea, Libèria, Sierra Leone i Nigèria. La letalitat de l'Ebola pot ser molt elevada, però la seva capacitat de contagi és reduïda, comparada amb el Mutaba de la pel.lícula (d'altra banda, el seu període d'incubació pot ser de dues setmanes, i no instantani com en la pel.lícula). Tot i que l'Ebola està classificat com una febre hemorràgica, menys de la meitat dels casos acaben en hemorràgies.

Suggeriments didàctics

Articles de la Declaració que es poden treballar: 3, 19, 25, 28.
Temes: Dret a la salut, epidèmies, confinaments, armes biològiques, ocultació de secrets que perjudiquen la ciutadania, massacres, llibertat d'expressió, ètica i compromís personal amb el bé comú, pressió sobre el medi ambient.
Elements de debat per a iniciar un cinefòrum:

Altres reflexions que es poden tenir en compte:

Pel.lícules sobre el dret a la salut.


.


vuelve al inicio