Principal > Recursos > CINE > Fitxes de pel.lícules > Fitxa

El cine i la Declaració Universal dels Drets Humans
Article 7. Igualtat davant la llei


El cliente
(The Client)
Fitxa en format PDF: 07-cliente-CAT.pdf


Any: 1994
Durada: 120'
Direcció: Joel Schumacher
País: EUA.
Edat: A partir de 13 anys.
Argument: Basada en una novel.la de John Grisham. Mark, un noi d'onze anys que pertany a una família monoparental amb forts problemes econòmics, és testimoni involuntari del suïcidi d'un home relacionat amb la màfia. A partir de llavors tant els mafiosos com la policia i el fiscal intenten esbrinar si aquell home, abans de morir, havia dit al noi alguna cosa relacionada amb un crim. Perseguit per uns i altres, el noi busca l'ajuda d'una advocada.

Suggeriments didàctics

Altres articles de la Declaració que es poden treballar: 1,8,22, 25.
Temes: Judicis justos, abús policial i institucional, marginació en el primer món, drets econòmics, educatius i sanitaris en la societat del primer món.
Elements de debat per a iniciar un cinefòrum:

 • La policia i el fiscal haurien actuat igual si en Mark hagués estat fill d'una família benestant?
 • La manca de recursos econòmics pot determinar el tipus de defensa que pot tenir un ciutadà?
 • Hi ha col·lectius més febles davant una mateixa llei? Immigrants, persones excloses de la societat...
 • Altres reflexions que es poden tenir en compte:
 • Tot i que l'objectiu del fiscal és detenir un assassí, són admissibles, els seus mitjans?
 • Identificar les escenes en què hi ha actuacions policials irregulars (conculcació dels drets del menor, invasió de la intimitat, obtenció de proves sense el consentiment de l'individu, obtenció d'informació accedint a la fitxa mèdica de l'advocada, interrogatori d'un menor sense representació d'un adult i amb enganys, empresonament del nen...).
 • A la pel.lícula els representants judicials i la policia actuen passant per sobre dels drets dels ciutadans. En el vostre país poden passar casos semblants?
 • Com que en Mark és menor d'edat, no pot ser interrogat sense la presència dels seus representants legals. Quins altres drets específics tenen els infants? Valorar la importància de la Convenció dels Drets de l'Infant.
 • En aquest film es posa de manifest que també en el primer món hi ha persones que viuen precàriament. En el cas de la família d'en Mark, viuen en una auto-caravana, lluny d'un nucli urbà, sense serveis, en un entorn de descampats i deixalleries, i no poden accedir a un sistema sanitari. Per què han arribat a aquesta situació?
 • Cada cop és més habitual veure persones dormint al carrer o rebuscant dins dels contenidors. Quines deuen ser les seves històries? Algú viu d'aquesta manera per pròpia voluntat?
 • A la mare d'en Mark l'amenacen amb prendre-li la custòdia dels fills. En alguns casos és legítima aquesta intervenció? En quins?
 • Si els problemes familiars estan relacionats amb les dificultats econòmiques, s'han de buscar alternatives per a minimitzar aquesta precarietat, abans d'arribar a mesures tan dràstiques com la retirada de la tutela?
 • De vegades es jutgen casos com el de la família d'en Mark atribuint als pares la culpabilitat de les estretors que passen i els problemes que se'n deriven. De vegades aquests judicis es fan amb massa lleugeresa?
 • Quins són els elements que fan que una societat adopti uns determinats valors més o menys d'acord amb els drets humans? Si la tendència social no és aquesta (i s'adopten actituds excloents, xenòfobes, etc.), quina és la responsabilitat personal davant de cada fet concret que es pugui produir al nostre voltant?
 • Com canviarà la vida de la família d'en Mark, gràcies al pacte de la Regina amb el fiscal, al deixar de viure amb tantes estretors? La solució dels problemes econòmics facilitarà també que les seves relacions familiars millorin?
 • En un moment determinat, l'advocada explica la seva història i com ha arribat a perdre els seus fills. Aquest motiu l'ha portat a estudiar lleis i fer-se advocada ja que ella mateixa pensa que ha sofert una injustícia per part de la llei. Passa de vegades, que haver estat víctima d'una injustícia fa que tinguem més força per lluitar contra els abusos? I al contrari, que haver patit injustícies converteixin algú en pitjor persona?
 • La Regina vol ser respectuosa amb la legalitat. Creu que cal col.laborar per tal que la justícia no s'equivoqui, per la qual cosa és important respectar les lleis. Aquesta postura de la Regina es posa sobretot de manifest amb les reflexions que fa a en Mark sobre les mentides. Quin efecte fan sobre en Mark?
 • Què passa amb els testimonis que menteixen en un judici? I si qui menteix és l'acusat? Són tractades igual, les mentides dels acusats i les dels testimonis?
 • La Regina sempre és respectuosa amb la legalitat? En quins casos no està clar que ho sigui?
 • És creïble, l'argument de la pel.lícula? En cas contrari, feu una relació dels aspectes o episodis que no ho siguin.
 • Seria una pel.lícula millor, si el fil argumental, els personatges i les situacions que es produeixen fossin més versemblants? Per què el director ha optat per aquesta opció una mica de serial, en lloc d'una opció més seriosa? És possible fer pel.licules comercials i alhora amb guions ben consistents?

 • Suggeriments generals sobre aquest article de la Declaració:
  (apartat "La Declaració Universal dels Drets Humans, suggeriments didàctics")
  Article 7, Igualtat davant la llei

  Pel.lícules sobre judicis justos

  .

  vuelve al inicio