Principal > Recursos > CINE > Fitxes de pel.lícules > Fitxa

El cine i la Declaració Universal dels Drets Humans
Article 21. Dret a la participació política


Chez nous
Fitxa en format PDF: de moment no disponible.


Any: 2017
Durada: 117'
Direcció: Lucas Belvaux.
País: França.
Edat: Totes les edats.
Argument: De cara a les eleccions municipals, el partit francès d'extrema dreta Rassemblement National Populaire (RNP) vol convèncer la Pauline, una infermera apolítica, filla d'un pare comunista "i que cau bé a tothom", que accepti ser candidata del partit. La Pauline accepta, però de mica en mica va descobrint les relacions tèrboles dels seus padrins polítics del RNP. I també va descobrint que la seva vida privada queda subordinada als interessos del partit. Finalment pensa que ha estat enganyada i rebutja ser candidata.

Suggeriments didàctics

Altres articles de la Declaració que es poden treballar: 1, 2, 7, 12, 13, 15, 18, 19, 20, 21.
Temes: Participació en la vida política, la manipulació informativa com a eina política, ús partidista de les diferències socials i culturals com a estratègia per a aconseguir vots, xenofòbia, drets de la dona, conciliació de vida política i vida privada.

Elements de debat per a iniciar un cinefòrum:

 • La defensa dels drets humans té un paper cada cop més residual, en els programes polítics dels partits europeus?
 • Per què l'extrema dreta afavoreix debats que promouen el rebuig cap a alguns grups socials, com per exemple les persones migrants o les minories sexuals?
 • Durant les campanyes electorals, les mentides (o les veritats distorsionades), en general formen part de l'estratègia política habitual dels partits, tant dels de dretes com dels d'esquerres. Per què la societat en general, i els electors en concret, no es revolten contra la normalització d'aquestes mentides?
 • Altres reflexions que es poden tenir en compte:
 • Quina és la causa de l'apogeu recent de l'extrema dreta a Europa i a altres parts del món? Les grans crisis econòmiques i socials afavoreixen l'èxit dels postulats d'extrema dreta?
 • Al principi de la pel.lícula surt un tractor que està llaurant un camp amb bombes enterrades, de guerres de fa temps. Què se'ns vol dir, amb aquesta imatge?
 • El populisme de l'extrema dreta es basa en subratllar (i exagerar, i de vegades fins i tot inventar) els conflictes socials i culturals: "França o islam?", "República o califat?", "Immigració equival a invasió!" Per què aquest tipus de missatges tan primaris són ben rebuts per una part de la població?
 • Quan el RNP busca un candidat per a les municipals, es planteja això: "Una dona? Ha de ser ben guapa!" El resultat és que durant la campanya la Pauline s'ha de tenyir els cabells i adoptar un aire seductor, cosa que els mitjans d'informació destaquen. Per què passa això? Per què la Pauline ho tolera? Quina és la incidència tant sobre els drets de les dones com sobre el funcionament d'una democràcia?
 • L'extrema dreta justifica els seus postulats amb frases com ara: "Millor una nit de Sant Bartomeu que una guerra de cent anys!" Què va passar, la nit de Sant Bartomeu? Per què ens haurien de fer por referències com aquestes proclamades per candidats a un càrrec polític?
 • Les referències històriques van acompanyades de referències del tot actuals, com ara "Les víctimes de la violència feixista, al capdavall, són drogaddictes, homosexuals, immigrants, gent marginal". Afirmacions com aquestes haurien de ser considerades delictes?
 • Tant el títol com l'esperit de la pel.lícula fan referència al reconeixement de drets als "fills de la pàtria". Quina diferència fonamental hi ha, entre la Declaració Universal dels Drets Humans, proclamada per les Nacions Unides el 1948, i la Declaració dels Drets de l'Home i del Ciutadà francesa de 1789?
 • És habitual que els partits que arriben al poder acabin incorporant pràctiques corruptes de diferent envergadura. Sembla que la societat ho té assumit, fins al punt que de vegades sembla que no es tracta tant de votar polítics no corruptes, sinó de votar els polítics eventualment corruptes però ideològicament més propers a la ideologia del votant. És encertada, aquesta anàlisi pessimista de l'escenari electoral?
 • Els programes electorals dels diferents partits en general comparteixen un patró comú personalista: El més rellevant és el carisma del candidat/a. Aquest plantejament afavoreix una pràctica política democràtica i participativa?
 • Què ho fa que tant l'esport violent, per exemple la boxa, com el militarisme, estiguin tan ben conceptuats entre els partits d'extrema dreta?
 • Frases per comentar: a) "No parleu de races innobles, parleu de xusma, i tothom us entendrà!" b) "Ningú no els vol (els immigrants), per què ens els hem de quedar nosaltres?"
 • Què et sembla el final de la pel.lícula? Creus que és realista? En cas contrari, quin final et semblaria més coherent?

 • Suggeriments generals sobre aquest article de la Declaració:
  (apartat "La Declaració Universal dels Drets Humans, suggeriments didàctics")
  Article 21, Dret a participar en el govern

   

  .

  vuelve al inicio