Principal > Recursos > CINE > Fitxes de pel.lícules > Fitxa

El cine i la Declaració Universal dels Drets Humans
Article 13. Dret a la lliure circulació i a l'emigració


14 kilómetros
Fitxa en format PDF: 13-14-kilometros-CAT.pdf


Any: 2007
Durada: 95'
Direcció: Michael Winterbottom.
País: Espanya.
Edat: Totes les edats.
Argument: 14 quilòmetres és la distància que separa Àfrica d'Europa per l'Estret de Gibraltar. A Àfrica hi ha milions de persones que tenen com a únic objectiu entrar a Europa, perquè la fam no sap què són les fronteres. La pel.lícula vol aportar una mica de llum a les ombres de la immigració. Buba, Violeta i Mukela inicien un llarg i perillós viatge cap a Europa a través de Mali, Níger, Algèria i el Marroc i mostren certs aspectes poc coneguts de la realitat africana.

Suggeriments didàctics

Altres articles de la Declaració que es poden treballar: 1, 2, 3, 16, 22, 23, 25, 28.
Temes: Persones migrants, dret de les dones, lliure circulació, desenvolupament.
Elements de debat per a iniciar un cinefòrum:

 • Creieu que les raons per les quals Violeta, Buba i Mukela decideixen iniciar la seva aventura són tan important com per a arriscar les seves vides i deixar les seves famílies? Faríeu el mateix per arribar a tenir una oportunitat de viure millor o per tal de continuar sent lliures?
 • Per què en determinades cultures la dona no té llibertat per a escollir el seu futur? Us semblen molt llunyans en el temps els matrimonis concertats? Coneixeu casos de matrimonis concertats?
 • Tenint en compte els perills que han de passar els protagonistes, val la pena tant de patiment per a arribar al que els espera a Europa? Un cop arribats a Espanya, la seva situació millorarà de debò?
 • Altres reflexions que es poden tenir en compte:
 • El viatge dels tres protagonistes comença des de Mali i Níger, països emissors d'emigració a causa de l'extrema pobresa en què viuen, la falta de llibertat i la inestabilitat política. Éreu conscients del tràgic procés pel qual passen les persones que fan aquests viatges? Què és més dur, la travessa africana o la de l'estret de Gibraltar, aquests famosos14 quilòmetres que separen a Àfrica d'Europa en aquest punt? Per què creieu que tot és tan dur?
 • En els diferents països les dones pateixen una major o menor discriminació i manca de llibertat depenent de la cultura o grup social dominants. Penseu que la Violeta té igual de fàcil i/o perillós el poder emigrar que els altres protagonistes? Quines situacions discriminatòries pel que fa a les dones es detallen a la pel·lícula?
 • "Ningú vol viure aquí a Àfrica. Si l'esforç i tots els diners que us gasteu a arribar a Europa els utilitzéssiu aquí, les coses canviarien. Amb la vostra fugida feu que Àfrica es dessagni". Aquesta és la frase que li regalen els Tuareg a Buba, Què us evoca aquesta reflexió? Penseu que els governs europeus afavoreixen amb les seves polítiques que les nacions africanes es dessagnin?
 • Molts governs tenen polítiques migratòries que no permeten l'entrada de persones que fugen de la fam i la misèria dels seus països. Què us sembla aquesta política? i quina us semblaria si fos igual per als i les ciutadans/as del nostre país quan marxen a altres països?
 • El món està patint en moltes de les seves regions un moment molt complicat i, com en períodes històrics anteriors, s'està produint moviments migratoris a la recerca de millors oportunitats. Podríeu enumerar les diferències entre el tipus d'emigració que fan els protagonistes i la que presenciem tan sovint en el nostre barri o ciutat? Les raons dels  protagonistes per a emigrar són molt concretes, sabríem detallar motius pels quals s'emigra en la nostra societat?
 • 14 Quilòmetres ens mostra el viatge d'anada però no hem d'oblidar que el camí que continua és també molt sacrificat. Podríeu enumerar les complexitats amb què podrien trobar-se a partir d'ara Violeta i Buba?
 • "Seguiran venint i seguiran morint, perquè la història ha demostrat que no hi ha mur capaç de contenir els somnis." Aquest paràgraf de la música final és clarament definitori. Al llarg de la història de la humanitat, són molts els processos de migració que s'han produït per uns o altres motius. Quins exemples de processos migratoris en la història coneixem? Detallar-ne almenys un d'àmbit internacional i un altre de més local. Quines conseqüències van tenir?
 • La pel·lícula acaba amb un text de Rosa Montero (periodista i escriptora) fent una pregunta a l'aire Llavors, quines solucions hi ha?
 • a) Construir murs més grans i augmentar la vigilància en les costes.
 • b) Endurir els càstigs perquè serveixi d'escarment i que no vingen més.
 • c) Actuar sobre les causes: canviar el sistema econòmic que genera la desigualtat N/S condemnant a la pobresa als països del Sud. I que, a més, és insostenible per als recursos del planeta.
 • Treballant en tres grups, s'assignarà a cadascun una d'aquestes opcions, per a després fer un debat conjunt amb l'exposició dels punts més rellevants que defensa cada grup.

 • Suggeriments generals sobre aquest article de la Declaració:
  (apartat "La Declaració Universal dels Drets Humans, suggeriments didàctics")
  Article 13, Dret a la lliure circulació i a l'emigració

  Fitxes didàctiques a Cinema i educació (enllaços a fitxes de diferents autors)

  Pel.lícules sobre refugiats i persones migrants

  .

  vuelve al inicio