Principal > Recursos > Humor > Propostes didàctiques

_Humor gràfic, drets humans i educació 


Inici | Sobre l'humor | Propostes d'activitats | Annexos

Propostes d'activitats - Manipulació de vinyetes


"Qui ens fa riure és un còmic. Qui ens fa pensar i després riure és un humorista."
Georg P. Burns

L'activitat consisteix en la substitució del text d'una vinyeta o en la assignació d'un text humorístic a un anunci o una foto del diari, remarcant algun aspecte relacionat amb els drets humans.

Es pot plantejar de dues formes diferents:

  • Com una activitat oral breu, d'uns 5 a 10 minuts, amb tot el grup classe. A partir d'una vinyeta (ampliada si cal), d'una fotografia o d'un anunci, es demana la intervenció dels/les alumnes perquè suggereixin textos possibles, ja sigui per substituir el text de la vinyeta, ja sigui incorporant comentaris a la foto o a l'anunci. Les aportacions que hagin sorgit es comenten amb tot el grup tant des del punt de vista de la seva relació amb els drets humans com per la seva agudesa.
  • Com una activitat més llarga i amb més profunditat , amb un treball individual o en petits grups.
  • La primera opció permet que l'activitat es pugui repetir amb una certa periodicitat  (p.e., al principi o al final d'una classe determinada). En aquest cas, es por establir la rutina de fer servir com a material de referència les vinyetes que es publiquen en l'edició del dia del diari al qual es tingui accés, o les fotos de la portada del diari, si la proposta consisteix en assignar textos humorístics a les imatges.

    En els dos casos (activitat breu o extensa) es por delimitar el tema dels textos alternatius, centrant-lo en un dret humà concret, en algun aspecte de la vida quotidiana del centre escolar sobre el qual es consideri que val la pena incidir, etc. També en ambdós casos es pot demanar la col·laboració de l'alumnat per fer la selecció prèvia de les vinyetes o de les fotos amb què es farà el treball.

    Si es planteja com una activitat amb més temps assignat, es por plantejar de diverses formes:

  • La substitució del text d'un únic acudit o l'assignació d'un text humorístic a una sola imatge, fixant el tema sobre el qual ha de tractar.
  • Com en el cas anterior, però elaborant dues versions, la segona posant de relleu els contravalors de la primera versió.
  • Manipulació de més d'un acudit o imatge, forçant un mateix tema en tots els casos o proposant temes diferents en cada cas.
  • A partir d'un conjunt d'acudits o imatges, tenir l'opció de seleccionar els preferits en la mesura que facilitin l'objectiu assignat (tractar un dret humà concret, etc).
  • Els treballs es poden plantejar enfocats a concretar només les idees o també a plasmar-les, és a dir: la substitució física dels textos originals pels textos alternatius retolats (o la inclusió de "núvols" en les fotografies amb els textos humorístics pensats). En aquest cas, la necessitat de materials és més elevada (fotocòpies de les vinyetes o fotos, tisores, goma d'enganxar, etc). Si es disposa d'una aula informàtica en condicions es pot fer tot el procés de forma virtual, amb un programa de tractament d'imatges.

    Alguns exemples:

    -Substitució del text d'una vinyeta.

    D'Plagio (usuaris.tinet.org/cicc/humor). Manipulació d'un acudit de Forges publicat a El País, 20-4-2006

    -Manipulació d'una fotografia.

    Manuel Oliete (mo.pasalarisa.net - 2008)