Grup d'educació
 Genocidis  > Índex de textos sobre genocidis

Declaració de Franz Ziereis, comandant de Mauthausen (1945)
Font: Vida i mort dels republicans als camps nazis. Rosa Toran, Proa, 2002 (p. 315)

El 23 de maig de 1945, Franz Ziereis, comandant de Mauthausen, va ser ferit per soldats nord-americans en tractar d'evadir-se. L'endemà va ser interrogat. El text següent és la seva declaració íntegra. Va morir poc després.

--

"Em dic Franz Ziereis, nat el 1903 a Munic, on encara viu ma mare, amb els meus germans i germanes. No sóc pas un home dolent i he assolit la meva posició gràcies al meu esforç personal. El comerç era la meva professió, i durant els períodes d'atur, vaig treballar de fuster. El 1924, vaig unir-me a l'onzè regiment d'infanteria de Baviera, per ser transferit, primer, al departament de "Formació", i després a Mauthausen, amb el grau de comandant del camp. Els camps col.locats sota el meu comandament eren: Mauthausen, Gusen, Linz, Ebensee, Passau, Ternberg, Gross-Raming, Melk, Eisenerz, Beppern, Klagenfurt, Laibach, Loibl, Loiblpass, Heinkel, W-Wiener-Neustadt, Mittelberg i Floridsdorf, amb un total aproximat de 81.000 presoners. La guarnició del camp de Mauthausen era formada per 5.000 SS. El màxim nombre de presoners tancats a Mauthausen fou de 19.800. Per ordre del SS-Hauptsturmführer, Doktor Krebsbach, fou construïda una cambra de gas, camuflada com a dutxa. Els presoners eren gasejats en aquesta cambra. Totes les execucions es feien seguint les ordres del Reichführer SS i cap de la policia, Himmler, de l'Obergruppenführer SS, Kaltenbrunner, o del Gruppenführer SS, Mueller. A més, 800 presoners van ser gasejats al bloc 31, de Gusen I. L'Oberscharführer SS, Jenschk, també assassinà 700 presoners a Gusen, però ignoro on exactament.

"Jenschk matava els presoners de la manera següent: quan la temperatura exterior era de -12°, forçava els presoners a banyar-se, i després els mantenia nus a aire lliure fins que morien congelats. El Doktor Kiesewetter matava els presoners amb injeccions de petroli. L'Untersturmführer SS, Doktor Richter, operava els presoners, fos quin fos el seu estat -malalt o en bona salut-, i els extreia petits trossos de cervell, amb la qual cosa els ocasionava la mort. Això es va fer a prop de 1.000 presoners. L'Obergruppenführer SS, Pohl, envià als boscos els malalts i els presoners esgotats i els va deixar morir de gana. Aquests presoners van tractar de menjar herba per tal de sobreviure, però van morir tots. A més, Pohl reduí a la meitat les racions diàries dels altres presoners i tots els malalts i els dèbils van ser gasejats. Aquesta cambra de gas estava emplaçada al castell de Hartheim, a 10 km de Linz. Més d'1.500.000 presoners hi foren gasejats. A Mauthausen, tots els presoners gasejats eren arxivats com "morts per causes naturals".

"Pohl m'envià 6.000 dones i infants que havien viatjat en vagons oberts durant més de deu dies, fent un temps glacial i sense rebre cap mena d'aliment. Se'm va ordenar enviar fora als infants. Crec que van morir tots. A conseqüència d'aquest fet em vaig tornar una persona molt nerviosa. Per ordre de Berlín, 2.500 presoners, d'un transport provinent d'Auschwitz, van ser submergits en aigua calenta per, més tard, ser-ho intermitentment en aigua molt glaçada, i forçats a romandre nus a aire lliure fins a morir. El Gauleiter Eigruber no envià mai aliments, ben al contrari, ordenà que el 50% de les racions destinades als presoners fossin distribuïdes a la població civil. Gluecks ordenà que els presoners que treballaven als crematoris fossin rellevats cada tres setmanes i immediatament executats amb una bala al clatell perquè sabien massa coses. Posteriorment, es va ordenar que els metges i les infermeres fossin enviats a un camp de treball per tal de ser-ne executats.

"El camp de Lambrecht fou liquidat. Pohl, acompanyat per nombroses dones, organitzava banquets i borratxeres en una vil.la. Els presoners, que treballaven en aquesta vil.la, van ser acusats de robatori i transferits a Mauthausen amb l'ordre següent: "destrucció". La veritable raó era que sabien massa coses.

"Un dia, Himmler ordenà de carregar una pedra de 45 quilos a l'esquena d'un home i fer-lo córrer fins a caure mort. Com que aquest mètode s'havia mostrat eficaç, Himmler ordenà crear una companyia disciplinària que utilitzés aquesta mena de càstig. Els presoners havien d'aixecar pesants pedres fins a esvanir-se; eren executats en l'instant d'esfondrar-se i tot seguit s'escrivia als arxius "mort per intent de fuga". Altres presoners eren empesos cap a les tanques electrificades. D'altres, encara, foren literalment esquarterats per Lord, el gos del comandant Bachmeyer. El 30 d'abril, 33 presoners foren agrupats al pati del camp. L'Oberscharführer SS, Niedemeyer, i l'agent de la Gestapo, Polaska, tot seguit els van tirotejar com si fossin conills. En tot i per tot, que jo sàpiga, van ser assassinats a Mauthausen 65.000 presoners. En la majoria dels casos, vaig prendre part en les matances. Periòdicament m'afegia a les execucions i utilitza-va llavors una arma de baix calibre. Els vigilants SS s'entrenaven al tir utilitzant blancs humans.

"El Reichsminister Himmler i l'Obergruppen führer SS, Kaltenbrunner, em van ordenar matar tots els presoners sense excepció en cas que la línia del front s'acostés a Mauthausen. Havia rebut ordre de Berlín de destruir Mauthausen i Gusen, incloent-hi els presoners. Tots els presoners havien de ser empesos a una mina de Gusen. Després, s'havia de fer saltar per aire amb ajut d'una potent càrrega explosiva. Aquesta operació l'havien de fer els Obergruppenführers, Wolfram i Ackermann. Va ser Pohl qui ho ordenà."